E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakZengin Araplar lüks semtlere müptela---

Zengin Araplar lüks semtlere müptela

Zengin Araplar lüks semtlere müptela
19 Ocak 2013 - 08:00 borsagundem.com

Körfez ülkelerindeki zenginler Türkiye'de lüks semtlere yöneliyor

Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, Körfez ülkelerinden gelen üst gelir grubu mensuplarının İstanbul’un lüks semtleri ile Akdeniz-Ege şeridindeki gayrimenkullere büyük ilgi gösterdiğini, talebin 3-5 yıllık dönemde pazarda yüzde 10 büyüme sağlayacağını söyledi.
Çamlıbel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mütekabiliyet Yasası kapsamında yabancılara mülk satışında yeniden hareketlilik başladığını belirtti.
Körfez ülkelerinde yaşayanların tarih, iklim ve kültür benzerliği nedeniyle Türkiye’ye yakınlık duyduğunu dile getiren Emre Çamlıbel, ”Türkiye’de olmak ve buradan mülk edinmek istiyorlar. Yasa değişikliği de buna imkan sağladı. Biz sektörümüzü tanıttıkça aşinalık artacak ve satışlar da yükselecek” dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, İran ve Iraklı zenginlerinden İstanbul’un lüks semtleri ile Akdeniz-Ege kıyı şeridindeki gayrimenkullere çok ciddi talep geldiğini söyleyen Emre Çamlıbel, ”Talebin 3-5 yıllık dönemde 5 milyar dolara ulaşmasını ve Türk gayrimenkul sektörünü yüzde 10 büyütmesini bekliyoruz. 20 yıllık perspektifle büyüme 10 milyar dolara ulaşacaktır” diye konuştu.
Emre Çamlıbel, Körfez ülkeleri üst gelir grubu mensuplarının İstanbul’da gayrimenkul alırken havaalanına ulaşım kolaylığını da göz önünde bulundurduğunu dile getirdi.
-Faizin düşmesi yerli alımı etkiledi- Türkiye makroekonomik dengeleri açısından kredi notunun yükselmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden Emre Çamlıbel, ”Kredi notunun yükselmesi yabancı yatırımcıya Türkiye’nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu gösterdi” dedi.
Konut faizlerinin de düştüğünü, yılın son aylarında lokasyona ve markaya bağlı olarak yüzde 5 ile 50 arasında gayrimenkul satışının yükseldiğini söyleyen Çamlıbel, insanların geleceğe artık daha güvenle baktığını, borçlanarak ev sahibi olduğunu söyledi.
”KDV artışı ise olumsuz yansıyacak”
KDV oranlarının yüzde 1 ile 18 arasında yükselmesinin ise gayrimenkul sektörüne olumsuz yansıyacağını dile getiren Çamlıbel, ”KDV’yi tüketici ödeyecek. Emlak değerine göre KDV artışlarıyla 100 bin liraya sattığımız daireyi 118 bin liraya satacağız. Bu da konut satışlarını olumsuz etkileyebilir” dedi.
Gayrimenkul sektörünün istihdama ciddi anlamda katkı sağladığını vurgulayan Çamlıbel, ”Konutta KDV’nin yükseltilmesi GSMH’yı 9 milyar dolar düşürüyor. Yan sektörlerle beraber yaklaşık 300 bin kişilik iş gücü kaybına da sebep olacak” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)