E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa'Zarar durdurma' yönteminin 4 bilinmeyen yönü---

'Zarar durdurma' yönteminin 4 bilinmeyen yönü

'Zarar durdurma' yönteminin 4 bilinmeyen yönü
19 Ocak 2024 - 16:09 borsaningundemi.com

Alım satımlarınızda kayıplarınızı azaltmak için bir risk yönetimi olarak kullanılan zarar kesme ya da zarar durdurma yöntemi, başta psikolojik olmak üzere birçok başka faktörle de ilişkilidir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zararı durdurma, piyasa fiyatı, önceden belirlenen fiyat eşiğine ulaştığında işlemden otomatik olarak çıkılacağı anlamına gelir. Zararı durdurma, küçük bir kaybın daha büyük bir zarara dönüşmesini önler ve her türden yatırım stratejisinin önemli bir bileşeni olarak kabul edilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, zararı durdurma, yine de bu kadar basit bir yöntem olmayabilir. Örneğini, ‘zararı durdur fiyat seviyesi’nde hızlı bir çıkış garantisinin bulunmaması, fiyattaki bir boşlukta önemli kayıpları durdurmanın imkansızlığı, diğer yatırımcıların stop-loss’unuzu tetiklemesi gibi bazı zararı durdurma gerçekleri, bu yöntem söz konusu olduğunda oldukça nadir tartışılır.

Zararı durdurma bileşeninin 4 bilinmeyen yönü

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, yatırımcıların kayıpları ya da zararı durdurma işlemlerini daha ustaca ve daha derin bir anlayışla ele almalarına yardımcı olmayı amaçlıyor. Burns, zararı durdurma yönteminin pek değinilmeyen 4 yönüne eğilerek, bu yöntemi nasıl daha doğru kullanabileceğinize odaklanıyor.

Zarar durdurmanın garantisi yoktur

Piyasa koşulları zarar durdurma pozisyonlarının tetiklenmesine neden olabilir ve bunlar her zaman istenen fiyatta gerçekleşmez. Piyasa, zararı durdurmanın hedeflenen fiyattan gerçekleştirilemeyeceği kadar hızlı hareket ettiğinde buna ‘kayma’ (slippage) denir. Zararı durdur emri, yatırımcının amaçladığı fiyattan farklı bir fiyatta gerçekleşebilir. Bu, özellikle değişken piyasalarda beklenenden daha büyük bir kayba neden olabilir.

Zararı durdur emirleri, bir piyasa boşluğunun oluşması veya bir komisyoncunun emri manuel olarak geçersiz kılması gibi bazı durumlarda gerçekleşmeyebilir de. Bu, bir komisyoncunun zararı durdurma emrini yerine getirmenin yatırımcı için önemli bir kayıpla sonuçlanacağını düşünmesi nedeniyle anlaşmayı manuel olarak kapatması durumunda meydana gelebilir. Bu durum, örneğin düzensiz piyasa hareketleri, teknik zorluklar veya ticaret platformu sorunları söz konusu olduğunda meydana gelebilir.

Zarar durdurma yöntemleri kullanılarak büyük kayıplardan her zaman kaçınılamayabilir

Zararı durdurma, kayıpları azaltmak için tasarlanmıştır ancak bu her zaman tam anlamıyla gerçekleşmez. Zararı durdurmanın mevcut piyasa fiyatına çok yakın yerleştirilmesi yatırımcıların sıklıkla yaptığı bir hatadır ve bu da zararın çok erken durdurulmasına neden olabilir. Bu, özellikle fiyatların hızla değişebildiği son derece değişken piyasalarda geçerlidir.

Bu gibi durumlarda, büyük ve geçici bir piyasa hareketi, yatırımcının zararı durdurma seçeneğinin devreye girmesine ve ardından piyasa fiyatlarının yatırımcı lehine tersine dönmesine neden olabilir. Bu, yatırımcıyı iyi sonuçlanabilecek bir işlemden çıkmaya zorlayacaktır.

Yatırımcıların farkında olması gereken bir diğer risk de ‘zararı durdurma avı’ davranışıdır. Çok fazla sermayeye sahip yatırımcılar, zararı durdurmak için piyasayı manipüle ettiğinde ve ardından varlıkları zararına geri satın aldığında bu gerçekleşir. Piyasa yapıcılar ve kurumsal yatırımcılar, zararları durdurma yöntemini kullanan bireysel yatırımcılardan yararlanmak için sıklıkla bu stratejiyi kullanır.

Pozisyon boyutlandırma, kayıpların boyutunu, stop-loss'tan daha fazla yönetmenin bir numaralı yoludur. Kaybedebileceğiniz en fazla miktar, toplam pozisyon büyüklüğünüzdür ancak boşluklar, şirket iflasları ve çıkış likiditesinin eksikliği kayıpların beklenenden daha büyük olmasına neden olabileceğinden zararı durdurma maksimum zararı garanti etmez. Bu nedenle, ‘pozisyon boyutlandırma’ opsiyonlar, vadeli işlemler ve kripto piyasalarındaki en iyi risk yönetimi aracıdır.

Diğer yatırımcılar zarar durdurma işlemlerini manipüle edebilir

Diğer yatırımcıları tarafından zararı durdurma manipülasyonu olasılığı, zararı durdurmanın kullanılmasındaki temel endişelerden biridir. Yukarıda da belirtildiği gibi, önemli miktarda sermayeye sahip yatırımcılar, kayıpları durdurmak ve varlıkları indirimli olarak geri satın almak için piyasayı manipüle edebilir; bu stratejiye ‘zararı durdurma avı' adı verilir.

Bu tehlike özellikle az sayıda yatırımcının ve az likiditenin olduğu zayıf piyasalarda yaygındır. Mütevazı bir miktar para bile bu piyasaların fiyatlarını değiştirebilir ve zararı durdurabilir. Ayrıca, likidite eksikliği nedeniyle zayıf piyasalarda daha büyük kaymalar yaşanabilir ve bu da zarar durdurmanın beklenenden çok farklı bir fiyatta etkinleşmesine neden olabilir.

Yatırımcılar bu riski azaltmak için ‘takip eden zararı durdurma’ (trailing stop loss) gibi zararı durdurma taktiklerini kullanabilir. Piyasa fiyatının altındaki belirli bir yüzde veya para miktarı, takip eden zarar durdurma ayarıdır.

Piyasa fiyatı işlemin lehine hareket ettiğinde zararı durdurma artacak, bu da işleme nefes alma alanı sağlarken aynı zamanda piyasanın işlemin aleyhine hareket etmesi durumunda kârı da kilitleyecektir. Bu, riskli piyasalardaki yatırımcıların çok erken zarar durdurmasını engelleyebilir. Takip eden zararı durdurma stratejisi, büyük bir tersine dönüş olması durumunda, bir yatırımcının kazanan bir işlemden çıkmasına ve kârı kilitlemesine olanak tanır.

Zarar durdurma zihinsel olarak zahmetli olabilir

Zarar durdurma risk yönetiminin önemli bir parçası olmasına rağmen, özellikle düzenli olarak tetikleniyorlarsa yatırımcılar için çok stresli olabilir. Bu, bir işlemin adil olmayan bir şekilde durdurulduğunu hisseden veya zararı durdurma emrini nereye koymaları gerektiğinden şüphe duyan yatırımcılar için özellikle zor olabilir.

Bu, bir yatırımcının kayıplarını telafi etmek için ek işlemler yaptığı ancak daha fazla para kaybettiği bir olgu olan ‘intikam ticareti’ne de yol açabilir. İntikam ticareti, bir yatırımcının, genellikle para kaybettiği aynı grafik üzerinde, tüm kayıplarını hızlı bir şekilde geri almak istediği yatırım şeklidir. Uygun pozisyon boyutlandırmasından vazgeçilirse, yatırımcının kayıplarını küçük tutması için zararı durdurma konusunda sağladığı tüm yardım, birkaç büyük işlemde geri verilir.

Pozisyon büyüklüğü gibi risk yönetimi stratejileri, kayıpları durdurmanın psikolojik maliyetini azaltmaya yönelik yaklaşımlardan biridir. Yatırımcının rahat edebileceği risk miktarına göre işlem boyutunu değiştirmesi, pozisyon boyutlandırma olarak bilinir. Yatırımcılar, pozisyon büyüklüğünü kontrol ederek daha makul bir risk derecesi benimseyebilir ve tek bir işlemin tüm hesap bakiyesi üzerindeki etkisini azaltabilir.

Zarar durdurma yerleşimi, pozisyon büyüklüğü ve kar hedeflerini içeren iyi tanımlanmış bir yatırım planı, yatırımcıların plana sadık kalmasına ve dürtüsel davranışları önlemesine yardımcı olacaktır. Bu, iyi bir risk yönetimi ve duyguların karar almanızı yönlendirmesine izin vermekten kaçınmanız için doğru yatırım psikolojisini korumanıza yönelik bir taktiktir.

Başarılı bir yatırımcının ihtiyaç duyacağı 3 özellik

 

Efsane yatırımcı Warren Buffett’tan yeni yatırımcılar için 3 altın kural

 

Üst düzey yatırımcılarda ortak 10 özellik

 

Warren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?

 

Her daim kazandıran borsa stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)