E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2002 yılından 24 Ocak 2013 tarihine kadar brent tipi ham petrol varil fiyatının TL bazında yüzde 324 oranında artarken, 95 oktanlı kurşunsuz benzinin piyasa satış fiyatının aynı dönemde yüzde 190,8 oranında arttığını bildirdi.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan maktu ÖTV tutarlarının en son 22 Eylül 2012 tarihli ve 28419 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden belirlendiğini belirtti.
2002 yılından 24 Ocak 2013 tarihine kadar brent tipi ham petrol varil fiyatının TL bazında yüzde 324 oranında artarken, 95 oktanlı kurşunsuz benzinin piyasa satış fiyatının aynı dönemde yüzde 190,8 oranında arttığını kaydeden Maliye Bakanı, şöyle dedi:
“Bu artışlara rağmen 95 oktanlı kurşunsuz benzinin vergi tutarı bu dönemde yüzde 153,3 oranında artmıştır. Yine aynı dönemde motorinin (Euro dizel) Piyasa satış fiyatı yüzde 231,3 oranında artarken, vergi tutarı yüzde 196 artmıştır.
Toplam vergilerin perakende satış fiyatına oranlarına bakıldığında; 95 oktan kurşunsuz benzinin vergi yükünün 2002 yılından 2013 yılı Ocak ayına kadar yüzde 70,2’den yüzde 61,2’ye, 2005 yılında satışına başlanan motorin (Euro dizel) üzerindeki vergi yükünün ise, 2005 yılından 2013 yılı Ocak ayına kadar yüzde 65,1’den yüzde 52,9’a kadar düştüğü görülmektedir.”
Maliye Bakanı, akaryakıt ürünleri üzerinde yaşanan fiyat değişimlerinin önemli bir bölümünün vergilerden değil, uluslar arası petrol fiyatları ile dolar kurundaki değişimin neticesi olan sektörün fiyat ayarlamalarından kaynaklandığını söyledi. Maliye Bakanı, akaryakıt ürünlerinin piyasa koşulları dahilinde oluşan satış fiyatına kamunun herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığını bildirdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
senin hesabın yanlışşşşşşş,akaryakıta zam demek felakete gidiş demek ,bütün gelir dengelerini bozuyor,ülke ileride kaosa sürüklenir,,acaba neden ,hiç burasını düşündünüzmü,hesaplarınızı iyi yapın,kolay vergi almak için akaryakıta zamma devam ederseniz,kaos u da bekleyiniz.
akaryakıtta malesef en önemli vergi kaynağı. Ticari akaryakıt ile binek akaryakıt aynı olmamalı. Hele tarımın durumu felaket. Traktöre, kamyona, trene, otobüse verilen mazot daha az olmalı. Belediye otobüsü için bir şey demiyorum, bir cepten çıkıyor idğerine giriyor. Orada biletlere subvansiyon olmalı.
Birak bu palavralari bakan dunyanin en pahali ulkesi olmus Turkiye ben dunyayi gezdim su Turkiyedeki pahalik hic bir yerde yok ne bu ya insanlik disi fiyatlar var Turkiyede devlettede saltanat rezilligi diz boyu eski sultanlari ataturk kovali yuz yil oldu sizler geri getirdiniz bu sultanligi saltanatligi halk doesin sizin saltanatliginizi yazik yazik.
Ecevit döneminde litre başı yarım dolarlık vergi şimdi 1.5 dolar yani 3 katı neymişde oranmış geçin bu matematik oyunlarını
ZAMSIZ GÜNÜMÜZ YOK AMA GİZLİ GİZLİ ZAM VAR HER AY ELEKTİRİK FATURASI ZAMLI GELİYOR
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:18)