E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, “Fiyatlar arttıkça tüketim düşüyor, kayıtdışı çoğalıyor. Bu yüzden zamlardan bizler de mutlu değiliz” dedi. Erdem, sektörün ortalama kârının yüzde 9’lar seviyesinde olduğunu söylerken, “Kredi kartı kullanımının giderek yaygınlaşması bunun yüzde 1 ila 1.5 azalmasına neden oluyor” dedi.
Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, son dönemde çok tartışılan akaryakıt zamlarının sanıldığı gibi şirketlere çok büyük kazançlar sağlamadığını söyledi. Erdem, “Akaryakıt şirketlerinin ortalama kârı yüzde 9. Yani rakamsal olarak ifade etmek gerekirse 38-40 kuruş seviyesinde” dedi. Erdem, sanılanın aksine fiyat artışlarının şirketleri olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Fiyat artışlarıyla tüketim azalıyor, kayıtdışı çoğalıyor ve sektörün finansman maliyetleri artıyor” diye konuştu.
Erdem, Türk-Hollanda ilişkilerinin 400. yıldönümü etkinlikleri kapsamında bir grup basın mensubusuyla biraraya geldi. Fiyat artışlarının akaryakıt dağıtım şirketlerinden kaynaklanmadığının altını çizen Erdem, “Petrol fiyatları tüm dünyada yükseliyor. Otomatik olarak fiyatlar Türkiye’de de yansıyor” dedi.
Tavan fiyat çözüm olmaz
Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin ortalama yüzde 9 civarında bir kâr elde ettiğini söyleyen Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, “Yani rakamsal olarak ifade etmek gerekirse şirketler yeni fiyatlar üzerinden 38-40 kuruş civarında bir kazanç elde ediyor. Bu rakam tüketiciler ödemelerini kredi kartıyla yaptığı zaman yüzde 1.3-1.5 arasında düşüyor. Satışların çok önemli bir bölümünün kredi kartıyla yapıldığı düşünüldüğünde sektörün kârında bir düşüş yaşanıyor” dedi.
Akaryakıtta en büyük yükün vergi olduğunun altını çizen Erdem, “Tabi bu devletimizin takdiridir. Biz buna bir şey diyemeyiz” yorumunu yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2009 yılında fiyatlarda yaşanan aşırı yükseliş üzerine şirketlere karşı ‘Tavan Fiyat’ uygulamasını hayata geçirmişti. Yaklaşık 2 ay uygulanan tavan fiyat uygulaması son günlerde yeniden gündemde. Ahmet Erdem, “Piyasa gerçekleri ortada iken ‘tavan fiyat’ uygulamasının hayata geçirilmesi çözüm olmayacaktır” diye konuştu.
Kaçak akaryakıtın boyutları çok büyük
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın kaçak akaryakıta olan talebi artırdığına işaret eden Shell Türkiye Başkanı Erdem şunları söyledi:
“Kaçak akaryakıt sektörün değil, Türkiye’nin sorunudur. Hesaplarımıza göre 10 numara yağ da da dahil edildiğinde yaklaşık 2.5 milyon ton kayıtdışı akaryakıt var. Bunun piyasa değeri de yaklaşık 8 milyar lira. Devletin 4 milyar liralık vergi kaybı olduğunu düşündüğümüzde ortaya çok ciddi bir tablo çıkıyor.” Kaçakçılıkla mücadelede son yıllarda ciddi adımlar atıldığını kaydeden Erdem, “Maliye ve Enerji Bakanlığı’nın bu konuya özel önem verdiğini biliyoruz. Bir koordinasyon birimi de kuruldu. Bunlar önemli gelişmeler” diye konuştu.
Ahmet Erdem, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin otogaza olan talebi arttırdığını belirterek, “ Otogaz piyasası hızla büyüyen bir pazar. Bu yıl 30-40 civarında yeni otogaz istasyonu açacağız. Yıl sonunda toplam gaz istasyonu sayımız 650’ye ulaşacak” dedi.
Antalya ve Güneydoğu’da petrol aramaya başlıyoruz
Türk ekonomisinin hızla büyüdüğünü bu durumun enerji talebini de arttırdığını söyleyen Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, sözlerine şöyle devam etti: “Yerli kaynakları ekonomiye kazandırma konusundaki çabalarımız sürüyor. Şubat sonunda resmi izinlerimizi aldık. TPAO’nun ruhsatlı sahaları olan Antalya açıklarında ve G.Doğu Anadolu’da çalışmalarımıza başlıyoruz. Önce ekipler oluşturulacak, sismik veriler incelenecek ve ardından arama sondajına başlanacak. Petrolü aramadan bulamazsınız. Bu sahalardan son derece ümitliyiz. Antalya’daki deniz araması olduğu için biraz geç başlayacak ama G.Doğu’daki aramalarımıza en kısa zamanda başlayacağız.”
UFUK ŞANLI - VATAN
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:12)