E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez bankaları rahatsız
Merkez bankaları giderek açıktan da şunu söylüyorlar; para politikasının da bir sınırı var, bu sınıra da çok yakınız.
Der Spiegel dergisi, bir yarışmayı kazanan ve Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) ziyaret eden çocuklarla konuşan Başkan Mario Draghi’nin, ilk göreve geldiği gibi mutlu bir fotoğraf vermediğini, tersine endişeli bir konuşma yaptığını aktarıyor.
Adeta yüksek doz morfin gibi, göreve gelir gelmez yüklü ve uzun vadeli bir likidite enjeksiyonu yapan Draghi neden mutsuz? Her şeyi kurtarmasını beklediğimiz para politikaları, acaba sınırına gelmiş olabilir mi? Buna yanıt veren var; merkez bankalarının bankası BIS, yayımladığı son yıllık raporunda geldiğimiz sürecin bu sınıra yakın olduğunu söylüyor.
2008’de ilk sert dalgayı izleyen dönemde, iki temel politika tepkisi ortaya çıkmıştı; biri para politikası alanında, diğeri de maliye politikasında. Maliye politikalarının ani ekonomik daralmayla ortaya çıkan şoka karşı, para politikaları ile birlikte kısa vadede etkili olduğu açık. Bunun beklentilere karşı iletişim işlevinin de olduğu hesaba katılmalı. Para politikası ise başından bu yana hâlâ krize karşı kullanılan ana politika olarak duruyor. Ama sınıra yaklaşıyor.
Kriz ‘maymuncuğu’
Para politikaları, 2008-2012 arası dönemde neredeyse tüm kapıları açan bir ‘maymuncuk’ gibi kullanıldı. Hem de sorunların çözümü için siyasal otoritelerin gereken adımları atamadıkları bir arka plan eşliğinde. Bir taraftan ekonomik durgunluğa karşı talep kaygılı, bir taraftan bozulan aktarım mekanizmasını işler hale getirmek için, bir başka taraftan ise batık finansal kurumları ayakta tutmak ve likidite sağlamak için. Bol para, varlık fiyatlarını yukarıda tutarak finansal kuruluşların bilançolarının daha da bozulmasını önledi. BIS’in geçen hafta sonu açıklanan yıllık raporuna göre, 2008’den bu yana uzatmalı biçimde uygulanan ‘intibakçı’ para politikaları, finansal sistemlerdeki kurumların bilanço sorunlarını maskelediği gibi, bunların düzeltilmesi için gereken motivasyonu da geri plana düşürdü.
Merkez bankalarının sağladığı çok düşük faizli bol likiditeyle bankacılık kesiminde de bilançoların daha da zayıflamış olması ve kredi tahsis sürecinde yanlışlara da yol açılmış olması kuvvetle muhtemel. Bankaların, kredi portföylerini daha riskli kredi kullanıcılarına doğru kaydırmış olabilecekleri anımsatılıyor.
İkincisi, düşen faizlerle bankalar kısa vadede yüksek bir kazanç sağladılar. Gelinen noktada, bankaların net faiz marjları oldukça düşmüş durumda. Bunun orta vadede bankaların sağlığını riske attığı da açık. Peki ya sigortacılık sektörü? Burada da düşük faizler, yaşam sigortası ve emeklilik fonlarının durumunu zorlaştırıyor.
Kulüpten gelen ses
Üçüncüsü, krizden çıkmak için merkez bankalarının sağladığı çok düşük faizler, yatırımcıların getirilerini yükseltmek için aldıkları riskleri büyütüyor. Aldıkları finansal pozisyonlardan dolayı zarar açıklayan bankalara ait haberler çok geride değil.
Dördüncüsü, merkez bankalarının kısa vadeli faizleri oldukça düşük seviyede tutmaları, bol likidite ve büyük çapta uzun vadeli tahvil alımları para ve tahvil piyasasındaki faizlerin sinyal etkisini bozmuş durumda. Bu hem finansal fiyatlamaları hem de bu alandaki kaynak dağılımını bozuyor.
Merkez bankalarının bankası BIS, bir taraftan da, merkez bankası başkanlarının her ay buluşup temel konuları serbestçe konuştukları, tartıştıkları bir kulüp aynı zamanda. Rapora yansıyanlar, sadece BIS iktisatçılarının ve uzmanlarının bakışını değil, o kulüpte bir araya gelen merkez bankası başkanlarının görüşlerinin de izini taşıyor.
Merkez bankaları giderek açıktan şunu söylüyorlar; para politikasının da bir sınırı var, bu sınıra da çok yakınız. Çoğu politik irade gerektiren kurumsal reformlar ve adımlar, siyasetçileri bekliyor. Merkez bankalarının zaman kazandırmak için yapabileceklerinin sonuna geliniyor. (UĞUR GÜRSES/RADİKAL)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:18)