Şirketlerin değerini yükseltip büyümelerini sağlayan, yatırımcıya kurumsal finansman sunan, satış işlemlerine aracılık eden ÜNLÜ&Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü yabancı yatırımcıların Türkiye ilgisini ve seçimleri anlattı.
Seçimler yatırımcı kararlarını etkiledi mi? 30 Mart öncesinde soruların yüzde 75'i seçimle ilgiliydi. Bu mahalli seçimden daha ziyade bir kamuoyu yoklaması olarak görülüyordu. AK Parti'nin yüzde 45'e yakın oy almasıyla hem genel politikaların değişmeyeceği hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de hükümetin elinin rahatladığı görüldü. Bu da yatırımcıların kafasındaki belirsizliği ortadan kaldırdı. Tekrar iş konuşmaya başladık. Pozitif motive oldu insanlar tempo arttı. Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimleri var ama bu mahallideki kadar etkili olmaz.
Yabancılar paralel yapı veya dinlemeleri soruyorlar mı? Türkiye'nin iç meselesi olmasına rağmen bazı yabancı medya organları bilinçli şekilde haberler yaptı. New York Times, Guardian gibi gazeteler özellikle seçimler öncesindeki süreci gündemde tuttu. Yabancılar tabii ki süreci soruyor. Paralel yapıyı çok algılayamıyorlar ama yargı konusu ilgilerini çekiyor. Olan biteni iç hesaplaşma gibi görüyorlar. İç politikadaki görüş ayrılıklarından daha çok bu durumun iş dünyasına yansımalarıyla (faiz, borsa, dolar) ilgileniyorlar. Mesela Twitter veya Youtube'nin kapanmasını ifade özgürlüğü açısından değil, "Acaba biz gelirsek bir anda kanunlar değişir mi" diye değerlendiriyorlar. İlk yarıda bir miktar düşüş olur ama yatırımcılar Türkiye'ye uzun vadeli bakıyor.
Avrupalı azalıyor Asyalı artıyor
Ne kadarlık bir M&A bekliyorsunuz? 2013'te 2012 kadar direkt yatırım geldi. Toplam 12-13 milyar dolar. Ama kompoziyon biraz değişti. Mesela 2012'de gelen yatırımın yüzde 68'i Avrupa'dandı. 2013'te bu oran yüzde 52'ye geriledi. Asya'nın payı yüzde 22'den 31'e çıktı. Rusya'nın payı yüzde 9, Afrika'nın 2 oldu. M&A 15 milyar dolar civarındaydı ama özelleştirmeler hız kesince orada da düşüş oldu. Yılsonunda yüzde 20-25'lik bir düşüş olabilir. Ama elektrik ve Milli Piyango gibi özelleştirmeler gerçekleşirse yine yüksek çıkabilir. İlk çeyrekte görüşmeler var ama biten iş yok. Bizi umutlandıran yabancılar "Politik belirsizlik arttı, biz gidiyoruz" demediler. Beşinci vitesle giderken üçe indik. Biz 30'a yakın işte çalışıyoruz. İyimser tahminle 8-9, kötümser tahminle 4-5'i yıl sonuna kadar biter.
300 milyonluk halka arz gündemimizde
Halka arzlar bu süreçten etkilendi mi? Halka arz piyasalarını kestirmek daha güç. Eylül-kasımda büyük halka arzlar olabilir ya da en geç 2015 başında. Üzerinde çalıştığımız 300- 400 milyon dolarlık bir halka arz var. 1.5 yıl içinde toplamda 4-5 tane büyük arz olabilir.
Moody's kararı yabancıları etkiledi mi? Bu kuruluşlar bütün dünyada sorgulanıyor. Kredibiliteleri yok. Politik kararlar alıyorlar ama verdikleri notlar uluslararası piyasalarda kredi maliyetlerini belirlediği için önemli oluyor. Özellikle bazı devlet fonları bunlara göre yatırım yapıyor. Mesela bize son 3 yıldır Kanada'dan emeklilik fonları geliyor. Kara para konusundaki denetimler de önemli. Şu anda biz yüksek riskli ülke görüldüğümüzden dolayı bir şirketin hesap açması 6 ay sürüyor. Bu da yatırımcıyı etkiliyor.
İlk kurumsal sukuk için çalışıyoruz En cazip sektör hangisi? Tüketiciye dayalı sektörler (gıda, perakende, sağlık ve servis hizmetleri). İkinci sırada enerji ve altyapı projeleri geliyor.
Körfez yatırımcısındaki artış neye bağlı? Uzun zamandır iş yaparak alıştılar ve tanıdılar. Körfez dediğiniz toplarsanız 1000 ailedir. Birbirlerine tavsiyede de buluyorlar. Daha çok gıda, sağlık ve gayrimenkul gibi bildikleri alanlara geliyorlar. Sukuk veya murabaha gibi yatırım araçları konusunda çok fazla gelişme olmadı. Biz şu anda bir inşaat şirketi için sukuk projesinde çalışıyoruz. Ayrıca Türkiye'deki ilk TL kurumsal sukuku yapmak için de SPK ile görüşüyoruz. 200 milyon lira seviyesinde olacak. Perakende sektöründen bir firmaya aracılık ediyoruz. Bu gerçekleşirse firmalar için yepyeni bir finansman modeli doğacak.
Fonumuz 1 milyar doları geçecek
Biraz da şirketten bahseder misiniz? 1996'da şirketi kurduk. O zamandan bu yana 80 birleşme satın-alma (M&A) yaptık. 2001'den sonra Işıklar Menkul Değerleri alarak sermaye piyasalarına girdik. Portföy yönetim şirketi kurduk. 2007'de Standard Bank ile ortaklık yaptık. 195 milyon dolarla kurduğumuz private equity fonumuz var. Şu anda Golf Dondurmaları ve Şok Market'e ortağız. Şimdi 250-300 milyon dolarlık fon topluyoruz. Bu yıl belki bir fon daha kuracağız. Ama yeni fon esnek olacak. Toplam fon büyüklüğümüz 1 milyar doları geçecek. Sabah
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.