E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüzbinlerce finansçı işsiz kalabilir---

Yüzbinlerce finansçı işsiz kalabilir

Yüzbinlerce finansçı işsiz kalabilir
26 Ağustos 2016 - 08:43 borsaningundemi.com

UBS, Deutsche Bank ve Bank of New York Mellon gibi küresel bankacılık devlerinin blockchain teknolojisinin sektörde kullanılması için bir araya gelmesi yakın bir gelecekte finans sektöründe yüzbinlerce arka ofis çalışanının işsiz kalacağına işaret ediyor

Küresel bankacılığın en önemli oyuncuları bir araya gelerek yeni dijital para birimine ilişkin planlar yapıyor. UBS, Deutsche Bank, Santander ve Bank of New York Mellon’un bankacılık işlemlerinde ‘blockchain’ teknolojisinin kullanılması için bir araya gelerek sektördeki yeni muhtemel standartları belirleyeceği belirtiliyor. Financial Times gazetesinin yayınladığı haber küresel bankacılık hisseleri için iyi bir haber olsa da, bankalar arası ödemeler ve işlem onay süreçlerinde çalışan yüzbinlerce çalışanın işinin tehlikede olduğuna işaret ediyor.

Bir işlem için bir düzine çalışana gerek kalmayacak

Yeni dijital bir nakit geliştirilecek olan muhtemel sistemde finansal işlemlerde aslen bitcoin için geliştirilen blockchain teknolojisi kullanıldığında bankaların ödeme onay süreçleri için gerçekleştirdiği milyarlarca maliyet de ortadan kalkmış olacak. Bu yıllardır düşük karlılıkla mücadele eden bankalar için iyi bir haber olsa da, uzmanlara göre bir uluslararası veya bankalar arası işlemde normalde bir düzine insan çalışırken, blockchain algoritması sayesinde arka ofiste bir işlem için sadece bir iki çalışanın olması yeterli olacak. UBS finans teknolojileri inovasyon direktörü Hyder Jaffrey ise yeni dijital bir nakite ihtiyaç olduğunu belirterek “İşlem süreçlerinde paranın gelmesini beklediğiniz bir süre var ve bu süre boyunca sermaye hapsoluyor. Bu süreyi ortadan kaldırabiliriz” diye konuştu.

Sandanter Ar-Ge direktörü Julio Faura “Bugün banka ve kurumlar arası işlem yapmak çok zahmetli, çok zaman alıyor ve çok maliyetli. Bu yüzden çok büyük arka ofislerimiz var. Amaç bu süreci kolaylaştırmak ve daha verimli hale getirmek” diye konuştu. Küresel bankacılık sektöründe ödemelerin yıllık maliyetinin yaklaşık 65 ila 80 milyar dolara ulaştığı belirtilen bir rapora göre, tüm insan onayı gerektiren işlemler de dahil edildiğinde bu rakam çok daha yüksek. Fakat blockchain gibi dijital algoritmalar sayesinde bankalar ödeme işlemlerini daha az insan onayına ihtiyaç duyarak gerçekleştirirse, bu maliyet ciddi şekilde azalacak. Ayrıca bir ödemenin gerçekleşmesi için gereken süre günlerden saatlere hatta dakikalara düşecek.

ATM’lerden sonra blockchain de çalışan sayısını azaltacak

Konuyla ilgili ilk haberin yayınlanmasının ardından Bloomberg’de yayınlanan bir haberde de yeni blockchain teknolojisinin küresel bankacılıkta kullanılmaya başlamasıyla birçok işin yok olacağına vurgu yapılıyor. ATM teknolojilerinin 1967 yılında ilk çıktığında birden işleri yok etmediği fakat banka memurlarının öneminin zamanla ciddi şekilde azaldığı belirtilen analizde, ATM’lerin 50 yılı aşkın süredir insanların işini ellerinden almakta olduğu ifade ediliyor. Aslında son 20 yılda bankacılık sektörünün tüm yazman ve katip gibi pozisyonlarının tamamen yok olduğuna değinen analizde ABD Çalışma Bakanlığı İstatistiklerine göre on yıl öncesine göre bu tip pozisyonlarda çalışan insan sayısı yüzde 16.3 gerileyerek 712 bin 290’a geriledi.

BoJ: Yapay zeka ve blockchain sektörün çehresini değiştirecek

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda da geçtiğimiz hafta blockchain teknolojisinin finans sektörünü kökten değiştireceğini ve evrimleştireceğini söyledi. Merkez Bankasının finans teknolojileri biriminin organize ettiği bir etkinlikte konuşan Kuroda yapaz zeka ve blockchain teknolojilerini finansal hizmetlerin tüm çehresini değiştirebilecek gelişmeler olduğunu ifade etti.

Sektör 20 milyar dolar tasarruf sağlayabilir

Finans sektöründe görev yapan ortamala bir banka memurunun yıllık maaşının 28 bin 750 dolar olduğunu aktaran uzmanlar, çok kaba bir hesap yapıldığında bile blockchain teknolojisiyle elenecek süreçlerden küresel finans sektörünün 20 milyar dolar kadar bir tasarruf sağlayabileceğini aktarıyor. Tabii ki sektördeki tüm istihdam yok olmayacak ve yok olan istihdamın yerini yeni işler de alıyor olacak, fakat hesap kitap yapıldığında blockchain teknolojisinin geniş tabanda kullanılır hale gelmesi bankacılık sektörünün ciddi avantaj sağlayacağı bir süreç olacak.

HİLAL SARI BAŞARAN/DÜNYA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)