E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYurtiçinde gözler Merkez Bankası'nda---

Yurtiçinde gözler Merkez Bankası'nda

Yurtiçinde gözler Merkez Bankası'nda
18 Ocak 2021 - 09:12 borsaningundemi.com

Geçen haftanın ikinci yarısında, risk iştahının küresel ölçekte azalmasının ardından bu hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantıları takip edilecek.

Küresel piyasalarda geçen haftanın odağında ABD'deki teşvik paketine ilişkin gelişmeler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayıları ve ekonomideki toparlanmanın zayıflığına işaret eden veriler yer aldı. Dünya genelinde Kovid-19 salgınında vaka sayısı 95 milyonu, hayatını kaybedenler ise 2 milyonu aştı.

ABD Başkanlığına seçilen Joe Biden'ın detaylarını açıkladığı 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketinin Kongre'den geçme olasılığının düşük olduğu yorumları piyasalardaki risk iştahını azaltırken, ABD'de enflasyon ve perakende satışlar verileri ekonomideki toparlanmanın zayıflığına işaret etti. Öte yandan Biden'ın 20 Ocak'taki yemin töreni öncesi toplumsal gösteri endişelerine karşın hafta sonu sakin geçerken, ülkeden gelecek haber ve açıklamalar, bugün ve yarın yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Geçen hafta açıklanan veriler sonrası ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,13 sınırından tekrar yüzde 1,10'un altına geriledi, pay piyasalarında ise cuma günü satıcılı bir seyir izlendi. 

ABD'de cuma günü açıklanan verilere göre perakende satışlar, geçen yılın aralık ayında aylık yüzde 0,7 azalarak son 3 aydaki düşüşünü sürdürürken, Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin altında, sanayi üretimi ise aylık yüzde 1,6 artışla tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 0,72 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,87 değer kaybetti. Dolar endeksi ise azalan risk iştahının dolar talebini artırması ile yüzde 0,6 değer kazanarak 90,8'e çıktı.

Avrupa tarafında, aşılama çalışmalarına karşın Kovid-19 vaka sayılarındaki artışın birçok ülkede ivme kaybetmemesi, tedbirlerin sıkılaştıracağı endişelerine neden olurken, İtalya'daki siyasi kriz de gündemi meşgul etti. 

Geçen haftanın son işlem gününde Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,44, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,97 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,22 düşüş kaydetti. 

Bu hafta Avrupa'daki siyasi ve ekonomik haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. İtalya'da dörtlü koalisyonun bozulmasıyla parlamentodaki çoğunluğu riske giren Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümetin kaderi, yarın parlamentonun üst kanadı Senato'da yapılacak güven oylamasında belli olacak.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin maliye bakanlarının bugün video konferans yöntemiyle yapacakları toplantıdan gelecek mesajlar ile perşembe günkü ECB toplantısından çıkacak kararlar da Avrupa gündeminin odağında bulunuyor.

Geçen haftanın ikinci yarısında azalmaya başlayan risk iştahı ile pay piyasalarında etkili olan satıcılı seyir, Çin hariç Asya borsaları ile yeni haftaya da taşındı. Çin'de açıklanan 2020'nin 4. çeyrek büyüme verisinin yüzde 6,5, aralık ayı sanayi üretiminin de yüzde 7,3 ile beklentileri aşması sonrası kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 yükseldi. Son açıklanan verilere göre Çin’in 2020 büyümesi yüzde 2,3 oldu.Japonya'da sanayi üretiminin kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,5 gerilemesiyle Nikkei 225 endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2 değer kaybetti.

Asya piyasalarında altının ons fiyatı haftaya yatay bir başlangıç yaparken, Çin'deki verilere karşın Brent petrolün varil fiyatının cuma günkü düşüş eğilimini sürdürmesi dikkati çekti. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda yüzde 0,5 azalışla 54,5 dolardan işlem görüyor.

Yurt içinde, geçen hafta etkisini artıran kar satışları ile 10 haftalık yükseliş rallisi ve rekor serisini sonlandıran BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 1,05 değer kaybetti. BIST 100 endeksi, cuma günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,43 düşüş kaydederek günü 1.524,49 puandan tamamlarken, yüzde 1,4 artışla 7,4623'ten kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,4660 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün ABD'de resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağını anımsatarak, geçen haftanın ikinci yarısında küresel ölçekte azalan risk iştahının pay piyasalarında kar satışlarının güçlenmesine neden olduğunu bildirdi.

Bu hafta perşembe günü TCMB ve ECB'nin faiz kararı ile cuma günü dünya genelinde açıklanacak imalat ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, ABD'de açıklanmaya başlayan 4. çeyrek finansal sonuçların da pay ve sektör bazlı hareketlere neden olabileceğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.500 seviyesinin kısa ve orta vadeli görünüm açısından kritik destek, 1.550 ve 1.570'in direnç konumunda olduğunu kaydetti. 

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, kasım ayı uluslararası yatırım pozisyonu

13.00 Euro Bölgesi, AB Maliye Bakanları toplantısı

Küresel vadeliler negatif seyirde

 

Günün önemli şirket haberleri 18/01/2021

 

Elvan: Bütçe açığı hedeflenenin altında

 

Fiyat kazanç oranı düşük getirisi yüksek hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eser18 Ocak 2021 10:33

    Faiz enflasyon ilişkisini doğru okumalı. Hükümet öncelikle Enflasyonu düşürmeli ve ardından faizi düşürmeli. Enflasyonun nedeni faiz değil, yükselen faiz artan enflasyonun sınucudur. Faizin bazı nedenleri; “ ülkede üretime pek önem verilmezse ve iç üretimin tüketime göre düşük kalırsa, yani arzın ihtiyacların altında kalması” “devletin iyi yönetilememesinden kaynaklanan sürekli artan bütçe açığı, ve bu bütçe açığını kapatmak için devlet vatandaşa sattığı doğalgaz ekektrik su petrol gibi ürünlere sürekli zam yaparak gelirini artırması enfkasyın üretir. “ devletin varandala sattığı üünlere sürekli zam yapması diğer ürünlerin maliyetini ve fiyatınıda de yükseltir ve sarmalı oluşturur” Sanırım uzun üre reel enflasyonun çok altında sürekli faiz uyguladılar ve yinede enflasyon sürekli yüksediğini gördüler, gercek neden sonuçları da anlamışlardır.

  • Metin18 Ocak 2021 16:23

    Anlasalardı oy oranları sürekli düşmezdi

  • Hakan 18 Ocak 2021 10:21

    MB in tekrar yeterli doviz rezervlerine ukalacak yol izlemeli. MB kasaya doviz doldurana kadar şok faizlerle dışarıdan doviz girişi sağlamalı, başka kaynaklardan da doviz girişi sağlamalı. Gerekiyorsa varlık satışları da yapmalı veya uzun dönemli dış refinansmanlarla doviz girdisş gercekleştirmeli. MB yeterli rezervlere ulaşınca, tekrar faizleri en makul yere indirmeli. Ve sonradında doviz piyasalarına müdahale edilmemeli pek. MB nin Elde yüksek miktar doviz oldukça, piyasanın doviz hareketleri sınırlı kalır. Faiz sonuç enflasyon değildir, enflasyonun farklı nedenleri olduğuda iyi etüt edilmeli. Uzun zaman faiz enflasyonun çok altında tutuldu ama enflasyon inmediği gibi doviz yükseldi ülke finasal balanslarının ne kadar bozulduğundan bunun artık anlaşılmış olmadı gerek. Faiz reel enflasyondan bşr kaç puan üstünde olmak zorunda. Asıl önemli olan enflasyonu düşürmek, enflasyonu oluşturan koşulları ortadan kaldırmak

  • Berber Bekri 18 Ocak 2021 12:24

    kazancından çok harcarsan babadan kalanları satıp ona buna harcarsan üreteni değil tüketeni desteklersen batık krediler boyunu aşarsa tarım ve hayvancılık bittiyse enflasyon da yükselir faiz de yükselir dolar da yükselir altında ; düşen sadece rezervlerin olur dolar rezervin yok zaten, altın satarsın gelen sıcak paraya bol bol faiz verirsin faiz yükseltmedigin an gider kıskaca girdin parayı beton+asfalt+pist+köprü+tünel e gömdün pandemi var giden gelen yok kullanan yok birde üstüne para veriyoruz örnek ZaferHavalalani güzelim Altıntaş ovasında uçak inmeyen bir ucube tarım alanı kalsa havalanına harcadığın parayı köylüye bedava versen arpa buğday koyacak yer bulamazsın şimdi hem yolcu garantili olduğu için de para ödemeye devam ediyorsun zarar üstüne zarar enflasyon falan düşmez faizler de inmez satacak birsey de kalmadı