E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İngiltere Merkez Bankası’nın, ABD’nin baskısıyla, kasasındaki Venezuela Merkez Bankasına ait 1.2 milyar dolarlık altının transferine izin vermediği iddiası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yurtdışındaki altınlarını bir kez daha gündeme getirdi. Ancak TCMB geçen yıl altınlarının büyük bir bölümünü Türkiye’ye getirdi. 489 ton altının 392 tonu Türkiye’de, 97 tonu da İngiltere Merkez Bankası kasalarında saklanıyor.
Politika değişti
Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, bloğundaki yazısıyla sıkça tartışılan bu konuya açıklık getirdi:
76.1 ton azaldı: Merkez Bankası’nın sahip olduğu ve zorunlu karşılık olarak elinde bulundurduğu uluslararası standartta altınların toplamı 2018 sonunda bir önceki yıl sonuna göre 76.1 ton azalarak 564.6 tondan 488.5 tona düştü. Bu altınların Merkez Bankası’na ait olanları geçen yıl sonuna göre 53.9 ton artarken bankalara ait zorunlu karşılık altınların mevcudu ise 127 ton azaldı. Bu düşüşte Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık politikasındaki değişikliğin katkısı var.
Türkiye’ye getirildi: 2018 sonu itibarıyla TCMB’nin sahip olduğu ya da zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulunan uluslararası standarttaki 489 ton altının 392 tonu Türkiye’de (TCMB ve BİST), 97 tonu da İngiltere Merkez Bankası (BOE) kasalarında saklanıyor. 31 Aralık 2017’de Türkiye’deki altınların toplamı 171 tondu. 31 Aralık 2018’de 392 tona çıktı. 31 Aralık 2017’de BOE’deki altınların toplamı 375 tondu. 31 Aralık 2018’de 97 tona düştü.
4 milyar dolar: Altınları dolar olarak ifade edersek 2018 sonu itibarıyla kabaca 20.5 milyar dolar. Bunun yaklaşık 16.5 milyar dolarlık bölümü Türkiye’de, 4 milyar dolarlık bölümü de BOE’de duruyor.
ABD’de altın yok: Eğilmez’in paylaştığı tablolara göre ABD Merkez Bankası nezdinde Türkiye’nin hiç altını yok.
ABD Türkiye’yi izliyor
ABD’li üst düzey bir yetkili, ABD’nin Türkiye ile Venezüella arasındaki altın ticaretini izlediğini ve yaptırımların ihlal edildiğine karar verilmesi durumunda harekete geçeceklerini belirtti. Bloomberg’in haberine göre, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea, dün Ankara’da hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulundu. Washington, üç ay önce Venezüella’nın altın satışlarını durdurma amaçlı yeni yaptırımlar getirmişti. Venezüella 2018’de Türkiye’ye 23 tondan fazla altın ihraç etti.
Görüşmeye ilişkin Reuters’a konuşan Türk yetkililer, ABD’li mevkidaşlarına Türkiye’nin altın ticaretinin uluslararası hukuka uygun olduğunu anlattıklarını söyledi. (Cumhuriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:10)