E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde JPMorgan CEO’su Jamie Dimon , Amerikan ekonomisinin güçlü olmaya devam ettiğini ancak bir “stagflasyon” dönemine girebileceğini belirtmişti. Dün ABD 1Ç24 büyüme verisinde yatırımcılar, enflasyonun hızlanmasına rağmen ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yaklaşık iki yılın en yavaş temposunda büyüdüğünü gördüler. 2023 son çeyrekte ekonomi %3,4 büyümüştü , 2024 İlk çeyrekteki büyüme hızı %1,6 ile ABD merkez bankası yetkililerinin enflasyonist olmayan büyüme oranı olarak kabul ettiği %1,8’in altında gerçekleşti.Beklenenden daha yumuşak bir büyüme ve beklenenden daha yüksek bir enflasyonu ortaya çıkınca piyasalar da Fed’in Eylül ayından önce faiz indirimine gitmeyeceği yönündeki beklentiler güçlendi. ABD faiz görünümüne ilişkin daha fazla ipucu için şimdi odak noktası, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan bugün açıklanacak olan mart ayı çekirdek PCE fiyat endeksi verilerine dönmüş durumda.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dünkü faiz kararında bir sürpriz yapmadı, şahin duruşunu korudu ve politika faizini %50’de sabit bıraktı. Başkan Karahan’ın ABD’deki açıklamalarında koridorun efektif şekilde kullanılacağını bildirmesi ile bu durumda politika yapıcıların fon maliyetlerini artırmasına olanak sağlanmış olduğundan , politika faizinin değişmesini zaten beklemiyorduk. Karar ardından gelen bildirimde de parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM’den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının TL mevduat ve KKM hesapları için KKM için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı %25’ten %30’a ve 1-3 ay vadeli TL mevduat için tutulan zorunlu karşılıklara ödenebilecek faiz tavanı %36’dan %40’a yükseltildi. Bankaların Kredi maliyetini hafifletici etmenler olduğundan olumlu karşıladık. Merkez Bankası’nın kararlığının devam ettiğinden 2024 yılı için %43’lik enflasyon tahminimizde ve Yılın son çeyreğinde 500 baz puanlık faiz indirimi beklentimizi korumaya devam ediyoruz.
Japonya Merkez Bankası’da bu sabah faiz oranlarını sıfır civarında tuttu ve enflasyonun önümüzdeki üç yıl içinde %2 hedefinin yakınında kalacağını öngören yeni tahminler yayınlayarak, bu yılın sonlarında borçlanma maliyetlerini artırmaya hazır olduğunun sinyalini verdi. Japonya’nın Nikkei endeksi de açıklamanın ardından % 1’den fazla yükselirken, kararın piyasadaki BOJ’un faiz artırımına gidebileceğine dair bazı temel beklentileri boşa çıkarmasıyla yen dolar karşısında 156’nın ardından 34 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Petrol fiyatları, üst düzey bir ABD’li yetkilinin ki kendileri Hazine Bakanı Janet Yellen olur, yaptığı açıklamada, ABD’nin ilk çeyrekteki GSYİH büyümesinin daha yüksek revize edilebileceğini ve “tuhaf” faktörlerin ekonomiyi neredeyse iki yılın en zayıf seviyesinde tutmasının ardından enflasyonun düşeceğini söylemesi ve Orta Doğu’daki çatışmalar nedeniyle arz endişelerinin devam etmesi sonrasında iki haftadır devam eden kayıplarının ardından yükselişte ve bu haftayı yükselişle tamamlama yolunda. Brent ham vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 89,32 dolara ve ABD Batı Teksas Orta vadeli ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 83,80 dolara yükseldi. Haftada Brent şu ana kadar %2,3 ve WTI %0,8 arttı.
Yine Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, Biden yönetiminin Çin’in aşırı sanayi kapasitesinden kaynaklanan tehditlere yanıt vermek için tüm seçenekleri açık tuttuğunu söylemesi le Spot altın % 0,69 artışla ons başına 2.331 dolara yükseldi.
Fiyat hareketi güçlü hisseler (26.04.2024)
19 şirketten temettü kararı geldi! İşte o şirketler...
Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?
Ünlü yatırımcı Gross'tan teknoloji hisseleri uyarısı
İhracat oranı yüksek, kazandıran BIST 100 şirketleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:04)