E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Geçen yıl uçuşa geçen kira fiyatlarıyla başlayan barınma krizinin, bu yıl daha da büyümesi ve eğitim hayatını sekteye uğratması bekleniyor.
Söcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, üniversite sınav sonuçları açıklanan, ay sonunda da tercih yapmaya başlayacak gençleri okul ve barınma ücretlerinde büyük zamlı fiyatlar bekliyor.
Bu yıl özel okulların ortalama yıllık ücretleri yaklaşık yüzde 90 oranında zamlanırken; devlet ve özel yurtların fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 40-70 aralığında arttı.
Özel okulların ortalama yıllık ücretleri bu sene 80 bin bin TL’den başlayıp 380 bin TL’yi aşıyor.
Devlet yurtlarının yıllık ücretleri ise 4 bin TL ila 10 bin TL aralığında değişirken; özel yurtların yıllık ücretleri 35 bin TL’den başlayıp 120 bin TL’ye çıkıyor.
Tek kişilik odada kalma ücreti en az 7 bin 500 TL
Bu, devlet yurdu çıkmayan bir üniversite öğrencisinin özel yurtta çoklu odalarda kalsa bile aylık en az 3 bin 500 TL ödemesi demek.
Tek kişilik bir odada kalmanın aylık ücreti ise bu yıl 7 bin 500 TL ila 12 bin TL aralığında değişiyor.
Öğrenci eve çıksa, kira bedellerinin geldiği seviyeden dolayı evin tek bir odasının bile 2 bin 500 TL’den kiralanması gibi sorunlarla karşılaşıyor.
Buna bir de yüksek gıda enflasyonuyla kabaran günlük yemek ücretleri eklenecek.
Sozcu.com.tr’ye konuşan Tüm Yurt ve Özel Barınma Hizmetleri İşverenleri Sendikası Başkanı Umut Gezici, fiyatların geldiği seviyeden dolayı üniversiteyi kazansa da gidemeyecek olan ya da kaydını donduracak öğrencilerin sayısında bu yıl patlama yaşanmasını beklediklerini anlattı.
“Bu yıl öğrencileri daha zorlu bir yıl bekliyor” diyen Gezici, “Yeni eğitim öğretim yılında bir özel yurda verilecek minimum ücret, yıllık 35 bin TL. Bu ücretler 3-4 kişilik odalar için geçerli. Yıllık ücret bazı yurtlarda 120 bin TL’yi buluyor” dedi.
Gezici, “Geçen yıl yıllık yurt ücretleri 25 bin liradan başlayıp 80-90 bin TL’ye çıkıyordu” diye konuştu.
Sozcu.com.tr’ye konuşan Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TUYİSEN) Sözcüsü Funda Gökgöl ise, yurt oda fiyatlarını belirleyen giderlerin kahvaltı, elektrik, su, internet, temizlik hizmeti, güvenlik ve hizmet sunulan binanın kirası olduğunu, bu giderlerin de çok ciddi zamlandığına vurgu yaptı.
“İnanın, yurt işletmeciliği artık çok para kazanmayı hedefleyen kişilerden ziyade idealist ve eğitime hizmet etmekten mutlu olan insanların gönül bağı ile yaptıkları iş oldu” diyen Gökgöl, “Otel, pansiyon işletmek çok daha kâr marjı yüksek ve zahmetsiz” dedi.
Diğer zorluk 'beslenme'
Öğrencileri bekleyen zorluklardan bir diğeri de beslenme giderleri.
TÜİK verilerine göre, haziranda gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 81,1 artmıştı. Sendikaların hesaplamalarına göre ise bu artış yüzde 100’ü aşmış durumda.
Yıllık yurt ücretinin içerisine kahvaltı da dahil ancak öğle ve akşam öğünleri öğrenciye ait.
Tüm Yurt ve Özel Barınma Hizmetleri İşverenleri Sendikası Başkanı Umut Gezici, bir öğrencinin günlük yiyeceği iki öğün yemek fiyatının yemekhanede yaklaşık 100 TL olduğunu, dışarıda 80 liradan alınan tek bir öğünün yurtta 50-60 TL’ye bulunabildiğini aktardı ve böylece aylık en az 3 bin TL’nin de beslenme ücretine gideceğine işaret etti.
‘Öğrencilerin yaklaşık yüzde 4-5'i okula gidemeyecek'
Gezici ayrıca, üniversiteyi kazansa da maddi olanaksızlıklar nedeniyle gidemeyen öğrencilerin her yıl olduğunu, ancak son dönemde artan pahalılıkla bu sayının katlanarak arttığına dikkat çekti.
“Geçen yıl birçok öğrencinin maddi imkansızlıklar nedeniyle okuluna devam edemeyip evine döndüğüne tanıklık ettim” diyen Gezici, “İTÜ’de mühendislik kazanan bir genç mesela, okuluna gidememişti. Sadece benim bu durumuna tanıklık ettiğim öğrenci sayısı 50-60 idi. Bu sene bu sayının 300’e çıkacağını tahmin ediyorum” dedi ve şöyle devam etti:
“Kazanan öğrencilerin yaklaşık yüzde 4-5 kadarının maddi olanaksızlıklar yüzünden okula gidemediğini ya da kaydını dondurmak zorunda kaldığını düşünüyoruz. Bu sene bu rakamın 2-3 katına çıkmasını öngörüyoruz.”
‘Kaçak faaliyet gösteren yurtlar olabilir’
Öte yandan Gezici, pahalılığın yanı sıra öğrencileri bekleyen olumsuzluklardan birinin de kaçak faaliyet gösteren yurtlar olduğu konusunda uyardı.
Gezici, buraların daha uygun fiyatlı olduğu için ailelerin ilgisini çektiğini ancak uyuşturucu satıcılarının kol gezdiğinin sonradan anlaşıldığını vurguladı.
Gezici, bu konuda ailelere şu uyarılarda bulundu:
“Üniversite önünde herkes broşür dağıtıyor. Aymaz bazı kişiler bu broşürlerin üzerine MEB’in logosunu da koyabiliyor. Aileler muhakkak, o yerlerden Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alınmış olması gereken belgeleri istesinler.
Her kurumun kapısının önünde barkod olması lazım. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan işletme ruhsatı olması lazım. Bu resmi belgeler yoksa çocuklarını o kurumdan uzak tutmalılar.
Buralar uyuşturucu tacirlerinin çok sevdiği yerler. Öğrencilere kötü alışkanlık kazandırmalarının yanı sıra buralar dönem ortasında kapanabiliyor ve ortada kalan öğrencinin mağduriyeti büyüyor.”
İlk kez diyerek duyurdu: MEB'den flaş yaz okulu kararı!
Milli Eğitim Bakanı Özer: 3 bin yeni anaokulu yapacağız
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Herkesin üniversite okumasına gerek varmı tabiki yok saçma sapan yerlere açılan üniversiteyi bitirenler ıssız olarak dolaşıyor.28 subatla köküne kibrit suyu dökülen eğitim sistemi böyle sonuçlar doğurdu.tasımalı ve zorunlu eğitimle köylerden koparılan insanlar şehrin konforuna alışıp geri dönmedi.Herkes şikayet ediyor etin sütun yoğurdun peynirin pahahaligindan insanmı kaldıki bunları yapacak herkes üniversite mezunu beklenti bir masa sandalye bilgisayar aciktiginizda kemirir siniz bunları tarım hayvancılık sanayi hizmet sektörü içler acısı geriden gelen çok az bu günler iyi günlerimiz bu gidişle millet çok zor günler yaşayacak temel kural üretmedigin hicbirseyi tüketemezsin hele ithal ettiğinde sesin bile çıkmayacak örneğin doğalgaz petrol telefon otomobil sözüm size hicbirsey beğenmeyen dünyadan uzak doymak bilmeyen açlar
yurt ucretleri çok duşuk.ben daha yuksek yurt ucreti beklerdim.fiyatlar gayet makul ve sudan ucuz.
Tarikatlar sağ olsun, açıkta kalanlarla biz ilgileniriz :D
beni afakanlar basıyor okuyan sayısı arttıkca diyen rektör ataması yapılan bir ülkede tabiki cahile ihtiyaç olması nedeniyle yurtlar tamamen kapatılmalı .kapatılmali ki hedef olan Afgabistan özlemi gerçekleşmeli ve ömür boyu seçimsiz yönetim sağlanmalı ,allah fırsat verirse tabi
Ülkemizde 208 üniversite ve 8 milyonun üzerinde de üniversite öğrencisi var. İyi ki ikamet ücretleri bu kadar yüksek, bu sayede çok geçmeden daha doğru kararlar alınabilir, zira yüksek öğretimde yıllarca verilen büyük mücadele işsizlik olarak sonuçlanıyor maalesef. Ayrıca yüksek öğrenimi bile rant haline getiren bir düşünceyi 20 yıldır iktidarda tutan bir halkın şikayet etmeye hakkı yoktur diye düşünüyorum.
ev kiraları 15 bin lira olmalı
Kına mı yakacaksın?
90li yillarda üniversite okumak lüks idi.sadece zenginler veya büyük şehirlerde oturanlar okuyabiliyordu. Akp zenginlesince fakirlerin okuyup kendi yerlerini almasını önlemek için tekrar imkansız hale getirdi
Bir kaç öğrenci ortak eve çıkmaya çalışacak. Böylece ev kiraları otomatikman artacak. Gerçekten Belediyeler bu alanda barınma hizmeti vermeli. Hem ucuz hizmet vermeli hemde aş evlerinde ve lokantalarında zaten toplu yemek yaptıkları için yurtlardada en az bir öğün yemek hizmeti vermeli. Plansoz programsız işler daha büyük derin yaralar rotaya çıkartıyor... Ülke insanının yüzde 80 i aylık 3500 , 4250 , 5500 , 6500 gibi paralar ileçalışırken bu sadece barınma hizmetnini bedelini nasıl ödeyebilsin ??? zengin çocu ise paralı okulalrda , yatılı okullarda, baba aprası ile çok rahat hukuçu olabiliyor... ama köyde kpss den 90 puan alsada mulakata girsede kazanamayıp oyun ve sistem dışı kalıyor. DEvlet nasıl zeki bir insanı parası yok diye harcar ? bu devleti sırtlayan ve kalkındıracka olan zeki insanlar değil mi ? Bu eğitim sistemi acilen a dan z ye düzenlenmeli. o kadar para ya tapan sistem olduki, devlet kendini kalkındıracakları parasız diye keşif dahi edemiyor
Asgari ücret alan aileler nasıl gönderecek , gönderemeyecek tabi ki de
Hizmet evlerinde kalacaklar, namaz kilacaklar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:47)