E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYurt içinde bu haftanın gündemi enflasyon ve TCMB ---

Yurt içinde bu haftanın gündemi enflasyon ve TCMB

Yurt içinde bu haftanın gündemi enflasyon ve TCMB
02 Şubat 2015 - 09:38 borsaningundemi.com

Yurt içi piyasalarda bu hafta enflasyon ve TCMB takip edilecek…

''Yurtiçi piyasalarda Cuma günü dalgalı bir seyir görüldü. TL gün boyu baskı altında kalırken, USD/TL 2,4479 ile yeni rekor seviyesini gördü; döviz sepeti (0,5 USD + 0,5 Euro) 2,6085 seviyesini test etti. Daha sonra TCMB’nin döviz piyasalarındaki oynaklığa dikkat çeken açıklamasının ardından, bu haftaki faiz indiriminin önceki beklentilere kıyasla daha sınırlı olacağı yorumlarıyla USD/TL 2,4250’ye kadar çekildi. Ancak kur daha sonra yeniden yükselişe geçti ve bu sabah 2,44’de.
 
Kurdaki bu seyre paralel olarak tahvil piyasasında da hareketli bir gün yaşandı. Günün sonunda gösterge tahvil gün içi en düşük seviyesine göre 9 bps yükselişle %6,89’dan kapandı. 10 yıllık getiri ise gün içinde %7,26’ya kadar yükseldikten sonra %7,10 seviyesinden kapandı. BIST-100 endeksi Cuma gününü dalgalı bir seyrin ardından %0,4 primle kapandı.
 
Salı günü açıklanacak Ocak ayı enflasyon verisi önem arz ediyor. Zira TCMB, Ocak ayı yıllık enflasyonunda 1 puanlık bir düşüş olması durumunda, 4 Şubat’ta (Çarşamba günü) ara bir toplantı yaparak faiz indirimine gidebileceğini belirtmişti. Piyasa beklentisi enflasyonun %8,17’den %6,80’e gerilemesi yönünde.
 
ABD’de büyüme verisinin beklentilerin altında kalmasıyla tahvil getirileri geriledi. ABD’de yıllıklandırılmış son çeyrek büyümesinin %2,6 ile beklentilerin (%3,0) bir miktar altında kalması ve önceki çeyreğe göre (%5,0) bir ivme kaybını işaret etmesi, tahvil getirilerine olan talebin artmasına neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah %1,66 seviyelerinden işlem görürken, 2 yıllık tahvil getirisi de %0,46 seviyelerinde.
 
Çin’de imalat sanayi PMI beklenti endeksi daralmayı işaret etti. Çin’de HSBC imalat sanayi PMI verisi 49,6’dan 49,7’ye sınırlı bir artış göstermesine rağmen daralmayı işaret etmeye devam etti. Pazar günü açıklanan resmi PMI verisi de benzer şekilde 49,8’e gerileyerek 2012’den bu yana ilk defa 50’in altına gerileyerek daralmaya işaret etti. Çin ekonomisi 2014 yılında %7,4 büyüyerek son 20 yılın en düşük büyüme oranını gerçekleştirmişti.
 
Döviz piyasalarında €/$ 1,1310 ile sakin seyrini sürdürürken, sabah saatlerinde olumsuz ABD ve Çin verilerinin etkisiyle 116,6 seviyelerine kadar gerileyen USD/JPY toparlanıyor; 117,6’da. Cuma günü satış baskısı altında kalan gelişmekte olan ülke para birimleri ise bu sabah genel olarak primli. Brezilya reali Maliye Bakanı’nın hükümetin kuru güçlü tutmak gibi bir hedefinin olmadığını belirtmesiyle Cuma günü %3 değer kaybetti; bu sabah sınırlı toparlanma mevcut.
 
Global borsalar Cuma gününü satıcılı bir seyirle tamamlarken, ABD’de S&P 500 endeksi beklentilerin altında kalan büyüme verisinin etkisiyle %1,3 geriledi. Avrupa’da da FTSE-100 %0,9 ve DAX %0,4 oranında düşüşlerle kapandılar. Bu sabah Asya borsalarında da yine büyüme kaygılarıyla satıcılı bir seyir hakim. Çin’de Şangay endeksi %2 ve Japomya’da Nikkei 225 %0,7 oranında kayıpla işlem görüyor.
 
 Petrol fiyatları %8 yükseldi. ABD’de yeni petrol üretimi için açılan yeni sondajların haftalık bazda %7 düşüş göstererek son 3 yılın en düşük seviyesine gerilemesi petrol fiyatlarının hızlı yükselmesine neden oldu. Brent petrol varil başına 49 $’dan 53 $’a  kadar yükselmesinin ardından bu sabah 51,8 $ seviyesinde. Altın ise Perşembe günü 28 $ ile sert bir düşüş göstermesinin Cuma günü kayıplarını telafi etti ve bu sabah 1.280 $/ons seviyesinde yatay bir seyir izliyor.
 
Bugün global ekonomilerde imalat sanayi PMI endeksi ve ABD ISM imalat sanayi endeksi, Salı günü ABD fabrika siparişleri ve Hindistan politika faiz kararı, Çarşamba günü ABD ADP istihdam değişimi, Cuma günü ise ABD istihdam verileri takip edilecek.''

AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)