E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mayıs ayı PPK toplantısının ardından geçtiğimiz piyasa değerlendirmesinde “…yurtiçi piyasalardaki iyimserliğin ne kadarının yerel gelişmelerden, ne kadarının global yansımalardan kaynaklandığını ölçümlemek kolay değil. Global risk iştahının bozulduğu ilk dönemde pozitif ayrışma yaşanır ise bu durumu anlamak da aynı ölçekte kolay bir hal alacak” şeklinde fikir beyan etmiştik. Açıkçası düşüncemizin birebir aynı noktada olduğunun altını çizmek isteriz. Zira global resmi okumanın, emtia fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin spekülatif ve gerçek talebin ayrıştırılması açısından kolay olmadığı, ABD’deki makroekonomik gidişatın pozitif eksende devam etmekle birlikte yol üzerinde daha ne kadar volatiliteye sahip olduğunun kestirilme güçlüğü gibi gerekçeler durumun biraz daha karışık bir hal almasına zemini uygun hale getiriyor. Küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş tüm hızıyla devam ederken, gelecek dönem açısından ‘gelişmekte olan ülkelerin kendi içlerinde sert ayrışma riski taşıdığı’ fikrine dair kuvvetli emareler sunuyor. Yine de her şartta Türkiye açısından durumun en güzel yanı, ülke risk priminin hala daha yüksek olmakla birlikte, <400bp eğilimi içerisine girmesi. Özetle, global risk iştahındaki güçlenmeden şu aşamada gerek finansal varlıklar gerekse CDS fiyatlamaları açısından negatif yönlü ayrışmıyoruz. Hak ettiğimiz ölçekte olmadığı konusu ise tüm netliğini tartışmasız şekilde koruyor.
Cuma günü açıklanan veri sonrasında bu hafta içerisinde Fed’in önemli isimlerinden Brainard, Williams, Clarida ve Bullard’ın hafta içerisinde yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. Almanya cephesinde Merkel’in iktidar bloğu olan CDU/CSU’nun Kantar anketindeki son durumu %23 ile tüm zamanların en düşüğüne işaret ederken, Yeşiller 1 puan kayıpla ve fakat %26 ile önde kalma durumlarını devam ettiriyor. Söz konusu Yeşiller riski EUR+ algıyı desteklen kritik faktör.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.50 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.95 primlenmeyle 1441 puan seviyesini işaret etti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi
%18.02’ye çekilirken, ülke risk primi %3.6 düşüşle 396bp düzeyinde oluştu.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.87, FTSE 100 %0.76, DAX %1.34 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.73 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri son 5 gün ortalamalarına kıyasla %20’li seviyelere ulaşan düşüşler sergiledi.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan iyimserliğin korunduğu, gelişmekte olan ülke varlıklarında ise söz konusu eğilimin boyutunda artış olduğu görüldü. Dow Jones %0.66, S&P 500 %0.74 ve Nasdaq %0.88 yükselirken Bovespa %1.77, Merval ise %4.11 ile günü tamamladı.
Asya’da hafta başlangıç işlemleri pozitif eğilime işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %0.56, Hang Seng %-0.33, CSI 300 %-0.16 ve KOSPI %1.63 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4265 ile yuanda değer kaybı şeklinde oluşmakta.
BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1444-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir.
USDTRY paritesinde 8.10-7.99 destek, 8.37-8.45 direnç olarak takip edilebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.
Mart ayındaki geri çekilme ile birlikte 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olduğunu
düşünüyoruz. 1.1960 seviyesi destek, 1.2170-1.2250 ise direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü hareket
açısından 1.2050/60 direnç bölgesinin üzerinde kalınmasını önemsiyoruz.
Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler
Günün önemli şirket haberleri 10/05/2021
Yabancı yatırımcı Ereğli aldı, Beşiktaş sattı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:38)