E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2021 yılına dair takip edeceğimiz global ve yerel enflasyon değerlendirmelerinin frekansının arttığı dönem, içerisinde bulunduğumuz 3 aylık süreçte olacak. ABD’de baz etkisi kaynaklı enflasyon artışının veriler nezdinde teyit edildiği ve bu durumun gelecek dönem açısından ne ölçekte kalıcı olma riski taşıyıp taşımadığını sıklıkla konuşuyor olacağız. Keza benzer şekilde Türkiye açısından da enflasyon başlığı üzerinden yapılan tartışmaların artış gösterdiğini görmemiz yüksek olasılık. Yaşanan son lira zayıflamasının ardından enflasyona olan/olacak geçişkenlik ve bunun yılsonu tahminleri üzerindeki etkileri gerek özel sektör gerekse TCMB nezdinde önemli bir gündem maddesi olacak. Diğer yandan ise sürecin doğal bir yansıması olarak da para politikası duruşu takip edilecek. Tüm bunlar olurken küresel Amerikan doları pozisyonlanmasının seyri de yakından izlenecekler listesinin en üst sırasında yer alacak. CFTC tarafından açıklanan son hafta verilerine göre, spekülatörlerin uzun yönlü Amerikan doları tercihleri 2.4 milyar dolar artış gösterirken, son 2 hafta içerisinde +5 milyar dolar, Şubat ayından bu yana ise +25-30 milyar dolar aralığında eğilim sergilediklerini hatırlatmak gerekiyor.
Diğer yandan global fonların seyri ise çeyrek sonu kapanışlarında pozisyon ayarlamalarının da etkisiyle pozitif bölgedeki duruşlarının devamına işaret etti. EPFR hesaplamalarına göre, 31 Mart haftasında küresel hisse senedi fonlarına 20.6 milyar dolar, bono/tahvil fonlarına 10.4 milyar dolar ve para piyasası fonlarına 48.6 milyar dolar giriş gerçekleşti. Yaşanan son çalkantının ardından 15 Nisan PPK toplantısına dair endişelerin verilen mesajların ardından kısmen azaldığını düşünmemizden dolayı yerel varlıklardaki dalga boyu azalabilir. Bugün açıklanacak olan enflasyon verilerinin ardından tahvil ve CDS fiyatlamalarını yakından izleyeceğiz.
Türk lirası Amerikan doları karşısında tatil etkisinin yakından hissedildiği günde %0.54 değer kaybederken, BIST 100 endeksi kapanışı %0.25 sınırlı-pozitif eğilimle 1425 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %18.21 ile değişim göstermezken, ülke risk primi 452bp oldu.
EMEA bölgesi endekslerinde Rusya (RTS, USD) varlıkları dışında Paskalya tatili nedeniyle işlem gerçekleşmedi. Rusya cephesinde ise %0.64 yükseliş takip edildi.
Amerika kıtasında da tatil nedeniyle işlemler olmadı.
Hafta başlangıcında Asya’da Hong Kong, Çin ve Avustralya piyasaları kapalı. İşlem gören piyasalardan NKY 225 %0.85 (TSİ 08.30), KOSPI ise %0.17 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi 6.5795 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.
Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın 20 Mart 2020 yükselişin önemli noktalarından birisi olarak gördüğümüz 1407 puan seviyesinin üzerinde olması ve bu durumun korunması orta vadede 1500 puan bölgesine yönelik iyimserliği destekleyebilir. Günlükte ise 1390-1370 seviyeleri destek, 1430-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir.
USDTRY paritesinde 8.11-7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.
EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1730-1.1700 seviyeleri destek,
1.1810-1.1830 ise direnç olarak izlenebilir.
Göltaş Çimento ve Klimasan sorusu
Günün önemli şirket haberleri 05/04/2021
Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ahahaha iyimserlikmi hakikaten polyanna gibisiniz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:54)