E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2017 yılında Türk turistlerin alışveriş için en çok ziyaret ettiği ülke İtalya olurken; İngiltere ve Almanya ise listede ikinci ve üçüncü sırada bulunan ziyaret rotaları arasında yer alıyor. Bu ülkelere giden ziyaretçi sayısındaki artışa rağmen, alışveriş harcamalarında görülen düşüşler, Türkiye’de gelişen perakende sektörünün etkisiyle Türk turistlerin yurt dışında gezip görmeye ve keşfetmeye öncelik verdiğine işaret ediyor. Toplam satış tutarının 2016 yılına oranla geçen yıl yüzde 18, 2015 yılı ile kıyaslandığında ise yüzde 11 düştüğü görülüyor. Yurt dışında yaşanan harcamalardaki düşüşe rağmen yüzde 17 ziyaret artışına da dikkat çeken Global Blue Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Aslantaş, Türk vatandaşlarının yurt dışı gezilerinde alışveriş dışında; kültür, gastronomi ve yeni yerler keşfetmeye öncelik vermeye başladığını dile getirdi.
Yurt dışı gezilerinde öncelikler değişti, alışveriş Türkiye’de daha cazip
Global Blue’nun faaliyet gösterdiği 40 Ülkedeki Tax free satışlarında yüzde 18’lik düşüş yaşansa da yurtdışına çıkan Türk vatandaşı sayısında yüzde 17’lik artış görülüyor. 2016’da 8 milyon 62 bin 65 kişi yurtdışına çıkarken, 2017’de bu sayı 9 milyon 440 bin 457’ye çıktı. Hülya Aslantaş, “Türk vatandaşları artık yurtdışına, öncelikle alışveriş için değil, kültür, gastronomi, gezme görme gibi, turistik amaçla seyahat ediyorlar” dedi.
2016 yılında 138 milyon 599 bin 81 Euro olan tax free alışverişleri, geçen yıl artan yurt dışı çıkışlara rağmen 113 milyon 158 bin 130 Euro’ya geriledi. Aslantaş, bu düşüşün altında yatan önemli nedenler arasında € nun aşırı değerlenmesi olmakla birlikte, birbirinden keyifli AVM ve cadde mağazalarındaartık aranan hemen her ürün ve dünya markasının kolayca bulunması, Türkiye'de tadilat, değiştirme, taksit gibi imkanların daha cazip olması önemli etken olduğunun da altını çiziyor.
İtalya’da 26 milyon Euro harcadık
Türklerin en çok ziyaret ettiği ülkelere baktığımızda; Türk turistlerin en çok İtalya’ya gittiğini ve en fazla harcamanın da burada gerçekleştiğini anlatan Aslantaş, 2017’de Türklerin İtalya’da alışveriş için harcadığı tutarın 26 milyon 275 bin 886 Euro olduğuna dikkat çekti. Listenin ikinci sırasında ise 24 milyon 403 bin 821 Euro harcama bedeliyle İngiltere’nin geldiğini ifade eden Aslantaş, “Bu ülkede geçen yıl Türk turistlerin yaptığı alışveriş tutarı 25 milyon 151 bin 567 idi. Almanya’da ise Türk turistlerin yaptığı harcamalarda düşüş yaşandı. 2016 yılında bu ülkede 25 milyon 707 bin 875 Euro’luk alışveriş yapılırken, 2017’de 18 milyon 457 bin 790 Euro’ya kadar geriledi. Listenin dördüncü sırasında ise en çok gittiğimiz ülkelerden biri olan Fransa yer alıyor. Geçen yıl yapılan harcama tutarı 16 milyon 838 bin 545 Euro idi. Listenin beşinci sırasında bulunan Hollanda’da ise 5 milyon 253 bin 609 Euro harcama miktarı görülüyor. Bir önceki yıl ise bu ülkede Türklerin yaptığı harcama 6 milyon 151 bin 63 Euro seviyesindeydi” diye konuştu.
En yüksek harcama saat ve kuyum ürünlerinde yapılıyor
Türk vatandaşların yurt dışında yaptıkları tax free alışverişin yüzdesel dağılımlarını da açıklayan Aslantaş, “Tax free alışverişin yüzde 23’ü İtalya’da, yüzde 22’si İngiltere’de, yüzde 16’sı Almanya’da ve yüzde 12’si ise Fransa’da gerçekleşti. Türklerin gittikleri ülkelerde ortalama olarak en çok harcama yüzde 39 oranında giyim ve moda ürünlerinde gerçekleşirken, saat kuyum ürünlerinde yüzde 13 ve deri çanta ürünlerinde yüzde 9 oranında harcama gerçekleşiyor. Bu kategorilerde yapılan ortalama harcama 2 bin 987 Euro olurken, deri, çanta ve aksesuar kategorisinde yapılan kişi başı ortalama harcama 944 Euro, giyim ve moda için kişi başına düşen ortalama harcama ise 437 Euro seviyesindeydi” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:34)