E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk müteahhitlerin yurt dışında üstlendiği iş tutarı Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 201 milyon dolar oldu. Üstlenilen proje sayısı da 56 olarak gerçekleşti. 2019 yılında da yurt dışı iş üstlenimleri yavaş başlamış, yılın ilk yarısında 5 milyar 145 milyon dolar seviyesinde seyretmişti. 2019 yılı sonunda ise 19.2 milyar dolara ulaşmıştı.
Dünya gazetesinden Mehmet Kaya imzalı habere göre, 2020’de Kovid- 19 salgını nedeniyle yılın ikinci yarısında kısmi bir toparlanma beklense de 2019 yılı tutarlarına erişmenin mümkün olmayacağı belirtiliyor. Avrupa İnşaat Federasyonu, AB’ye yönelik olarak yayımladığı bildiride, mevcut inşaatların devamı yanında yeni projelerin de açılmasını talep ederek, inşaat sektörünün ekonomik büyümedeki kaybın bir kısmını karşılayabileceğini belirtti. ABD’de yine inşaat ve inşaat malzemeleri sektörü dernekleri federal ve yerel hükümetlerden kamu yatırımlarını artırmalarını istedi.
127 ülkede 10 bin proje
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 1972’den 2020 Mayıs ayı sonuna kadar 127 ayrı ülkede Türk müteahhitlerin üstlendiği iş adeti 10 bin 203’e, tutarı ise 403,5 milyar dolara ulaştı. Ocak-Mayıs döneminde üstlenilen iş adeti 56’ya, tutarı ise 2 milyar 201 milyon dolara çıkarken, gerek uzun süredir devam eden petrol fiyatları düşüklüğü, gerekse Türkiye’nin geleneksel pazarlarındaki yüksek bütçeli işlerin ertelenmesinden dolayı proje başına ortalama bedeldeki gerileme sürdü. 2012’den bu yana 50 milyon doların üzerinde seyreden ve zaman zaman 70-80 milyon dolar bandına gelen proje başına ortalama maliyet, 2019’da 40.3 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2020 ilk 5 ayında üstlenilen işlerin ortalama bedeli ise 39.3 milyon Dolar oldu.
İnşaat malzemeleri ihracatı
Bu arada İMSAD verilerine göre inşaat malzemeleri ihracatı Ocak- Mart döneminde 5 milyar 108 milyon dolar oldu. Bir önceki yıl aynı dönemde ihracat 4 milyar 967 milyon dolar düzeyindeydi. Buna karşılık Kovid-19’un etkisinin görüldüğü ilk ay olan Mart ayında ihracat bir önceki yıl aynı ayına göre 5,8 oranında düşerek 1 milyar 679 milyon Dolar oldu. Ocak-Mart 2020’de inşaat malzemeleri ithalatı ise 1 milyar 728 milyon dolar oldu. 2019 aynı dönemde ithalat 1 milyar 613 milyon dolar seviyesindeydi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:52)