E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Krizin etkilerinin her geçen gün arttığı Yunanistan’da halk internet üzerinden para yerine değiş tokuşla alışveriş yapmaya başlarken, devletin ödeneği kesmesiyle evde doğum yapan kadınların sayısı arttı.
YUNANİSTAN’da ekonomik kriz yüzünden onbinlerce işyeri kapanırken, internet üzerinden para yerine değiş tokuşla alışverişin yapılabildiği sitelerin sayısı arttıyor. Değiş-tokuşla alışveriş sitelerinde Euro yerine eski para birimi ‘ovolos’ ya da mecazi anlamı yardım demek olan ‘kaereti’ kullanılıyor. İnternette değiş-tokuşla alışverişin Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerde değil genellikle küçük şehirlerde yaygın olduğu belirtiliyor.
Parasız alışveriş sistemi
160 bin nüfuslu Patras şehrinde “Ovolos” değiş tokuş sitesinin üyeleri 5 bini geçerken, Girit adasındaki İerapetra’da ise ‘kaerati’ sitesinin üyese sayısı 150’ye ulaştı. Volos şehrinde ise ‘Tem’ adlı sitenin üyeleri 400’ü buldu. Beyaz eşyadan, bilgisayara, et ve peynirden mobilya, deterjan ve giyim eşyasına kadar pek çok ürününün para olmadan el değiştirildiği sistemin giderek yaygınlaşması bekleniyor.
Türkçe öğrendi
Edebiyat öğretmeni Lia Lianaki, Yunan hükümetinin memur maaşlarında üst üste yaptığı kesintiler yüzünden harcadığı tek bir Euro’yu bile hasaplamak zorunda olduğunu belirtiyor. Lianiki, en büyük hayali olan Türkçe öğrenmek için Girit’deki ‘Kaerati’ sitesine “Yumurta, şarap ve Girit rakısı karşılığında Türkçe öğrenmek istiyorum” ilanı verdi. Lianaki’nin hayali bu seyade gerçekleşirken, Etnos gazetesine “Türkçe öğrebilmem için para ödemem imkansız. Şimdi tek bir euro ödemeden istediğim şeyi yapacağım” açıklaması yaptı.
Evde doğum artacak
Diğer taraftan ekonomik kriz nedeniyle hamile kadınlar hastane yerine evde doğum yapmaya yöneliyorlar. Bir yıl öncesine kadar her 100 bin doğumun yüzde 45’inin özel hastanelerde sezaryenle yapıldığı Yunanistan’da, devlet doğum için yaptığı ödeneği kısınca, anne adayları devlet hastanelerine akın etti. Ancak, devlet hastanelerindeki peşpeşe yapılan zamlar karşısında geliri düşük ailelerin tek çaresi evde doğum yapmak kaldı. Bir yıl öncesine kadar devletin ve sosyal isgorta sandıklarının doğum yardımı 2 bin Euro civarında idi. Doğum masrafları özel hastanelerde 1500, devlet hastanelerinde ise sadece 165 Euro idi. Ekonomik kriz nedeniyle yapılan zamlardan sonra devlet hastanlerinde doğum 750 Euro’ya, özel hastanelerde ise 2 bin Euro’nun üzerine çıktı. Buna karşı doğum yardımı 900 Euro’ya düşürüldü. Devlet hastanelerinden Elena’nın müdürü Yiannis Farmakidis “Artık evde doğum yapan kadınların sayısı artacak” dedi.
Bir yılda Atina’da 30 özel okul kapandı
EKONOMİK kriz Yunanistan’da hemen her sektörde kendini gösteriyor. Eğitim sektöründe, özel okullar biri diğerinin ardından kapanıyor. Bir yıl içinde sadece Atina’da 30 özel okul kapandı.Sayısı 989 olan özel okullardaki 4 bin öğrenci de bu yıl devlet okuluna kayıt yaptı. Özel okullar, geçen ders yılından ücretlerinin yüzde 30’unu da hala tahsil edemediler. Üniversiteye hazırlık kursları da fiyatlarda yüzde 20 indirim yapmak zorunda kaldılar. Ekonomki kriz öncesi saati 50 Euro olan özel dersler ise 35 Euro’ya indi ama kimse rağbet göstermiyor.
Ev işlerinde çalışan kadınlar dönüşe geçti
BULGARİSTAN, Rusya, Ukrayna ve Moydavya’dan gidip Yunanistan’da ev işlerinde çalışan kadınlar da işsizlik nedeniyle ülkelerine dönüyor. İki yıl öncesine kadar 1000-1200 Euro maaşla evlerde çalışan yabancı uyruklu kadınlar artık 600 Euro’ya bile iş bulamıyorlar. Çocuk ya da yaşlı bakıcılığı için iş bulma şirketlerine başvuran Yunanlı kadınların sayısı ise artıyor. Tayini çıkmamış Yunanlı öğretmenler geçinebilmek için evlerde dadılık yapmaya razı oluyor. İşsizliğin yüzde 20’ye dayandığı Yunanistan’da göç başladı. Sadece Avustrulya’ya gidebilmek için 12 bin Yunanlı başvuruda bulundu. Onbinlerce Yunanlı da Avrupa ülkelerinde şansını deniyor. Yüzlerce Yunanlı da Türkiye’de çalışabilmek için İstanbul ve İzmir Başkonsolos-luklarından yardım istedi.
Papandreu: Gördünüz mü kriz sadece bizim değil
AVRUPA Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, Yunanistan başta olmak üzere Euro Bölgesi’ndeki borç krizini ve zordaki bankalara sermaye enjeksiyonunu tartışmak için dün biraraya geldi. Yunanistan Başbakanı George Papandreu, zirveye girerken basına yaptığı açıklamada, “Bu krizin Yunanistan krizi olmadığı ispatlandı. Bu Avrupa krizidir. O halde şimdi Avrupalıların kararlı ve etkin şekilde harekete geçmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise zirveye girişinde, “Bugün önemli kararlar beklemeyin” dedi. Merkel, önemli kararların çarşamba günü toplanacak olan Euro Bölgesi zirvesinde alınmasını isteyerek, “Müdahale etmeye güçlü hakları olan daha fazla Avrupa (yetkisi artırılmış AB) istiyoruz. AB anlaşmaları değişiklik konusu tabu olmamalı” ifadesini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:16)