E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımların ardından Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz tedarikini kesmesi, Yunanistan'da da halkı alternatif ısınma seçenekleri arayışına soktu.
Yunanistan'da artan doğal gaz ve elektrik fiyatları karşısında enerji ihtiyacını karşılamak için ortaya çıkan bir seçenek olan odunun fiyatı da yükselişe geçti.
Ülkedeki odun fiyatları bölgelere göre değişiklik gösterirken yüzde 30 ila 70 arttı.
Soba ve şömine kullanımına geçişin altyapı açısından zor olduğu, ısınma aracı olarak mazot, doğal gaz ya da elektriğin kullanıldığı büyük şehirlerde odun fiyatlarında kısmi artış gözlenirken taşrada ve kuzeyi gibi Yunanistan'ın soğuk kesimlerinde oduna rağbet daha çok arttı.
"Bulgaristan, odun ihracatını azalttı"
Gümülcineli odun satıcısı Ahmet Yüksel, enerji krizinden doğan endişe ve artan talep nedeniyle Bulgaristan gibi Yunanistan'a odun temin eden ülkelerin de arzı azalttığını söyledi.
Yüksel, arzın azalmasının fiyat artışında etkili olduğunu belirterek, artıştaki bir başka nedenin, ısınma sorunu yaşanabileceği kaygısıyla odun ve pelet talebinin, Avrupa ülkeleri genelinde de artması olduğunu kaydetti.
"Rağbet özellikle köylerde arttı"
Rağbetin özellikle köylerde yoğun olduğunu ifade eden Yüksel, "Odun fiyatları arttı, neredeyse iki katına çıktı. Geçen yıl 70 avroya sattığımız 1 metreküp odunu bu yıl 125 avrodan satıyoruz." diye konuştu.
Yüksel, yıl içinde hükümetin teşvik paketi nedeniyle vatandaşların mazota yönelebileceği değerlendirmesinde de bulundu.
Soba maliyetleri de yükseldi
Yunanistan'ın soğuk bölgelerinden Batı Trakya'da soba üreticisi Erkan Topçu da son bir iki yıldır doğal gaz, mazot ve elektrikte gözlenen fiyat artışları nedeniyle odun, pelet ve sobaya talebin arttığını dile getirdi.
Topçu, "Kalorifer yakıldığında tüm odalar ısıtıldığı için daha yüksek bir maliyet oluyor. Soba yakıldığında ise tek odanın ısınmasıyla ısınma maliyeti düşük tutulabiliyor." diye konuştu.
Dünya genelinde demir fiyatlarında yaşanan artışa da işaret eden Topçu, bu nedenle soba maliyetlerinin arttığını söyledi.
"Doğal gaz fiyatı iki yıl öncesine göre 10 kat arttı"
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Uluslararası Selanik Fuarı kapsamında 11 Eylül'de düzenlenen basın toplantısında, enerji kriziyle mücadele için hükümetin destek programları uygulayacağını belirterek, "Doğal gazda büyük sorun var. Fiyatlar, iki yıl öncesine göre 10 kat (arttı)." ifadesini kullanmıştı.
Alman ekonomisi enerji kriziyle ivme kaybediyor
Yunanistan’da gençlere düşük faizli konut kredisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:30)