E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile boğuşan Yunanistan’da fakirleşen halk doğalgaz tüketemeyeceğini anlayınca odun ve kömür sobasına geri döndü. Yaklaşan kış öncesi Türk soba üreticileri Yunanistan’dan 100 bin soba siparişi aldı.
Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan’da, ithal girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla hükümetin sobayı teşvik etmesi nedeniyle, yaklaşan kış öncesi Türkiye’den yoğun şekilde soba talebinde bulunuldu. Merkezi Konya’da bulunan ”www.turkishexporter.net” sitesinin Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Dikici, kurdukları internet sitesine yurt dışında 1,5 milyonu aşkın firmanın kayıtlı olduğunu, bu firmaların Türkiye’den ithal etmek istedikleri ürünler için sitelerini ziyaret ederek, taleplerini bıraktıklarını ifade etti.
Yaklaşan kış öncesi özelikle Yunanistan’dan yoğun şekilde
soba talebi geldiğini ifade eden Dikici, ”Yunanistan, ekonomi açısından tarihinin en zor günlerini geçiriyor. Devletin özel uçaklarının bile satışa çıkarıldığı ülkede şimdi
kış aylarında ısınma için soba kullanımı teşvik ediliyor. Bu teşvikin nedeni ise ithal girdi maliyetlerini azaltmak. Bu kapsamda yapılan çalışmalar ise en çok Türk soba üreticisine yarıyor” dedi.
10 şehirden sipariş
Dikici, Yunan hükümetinin soba kullanımını teşvik etmesiyle birlikte, komşu ülkeden çok fazla soba talebi aldıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
”Gelen soba taleplerini üye firmalarla paylaşıyoruz. Son bir ay içerisinde Yunanistan’ın 10 farklı noktasından yaklaşık 100 bin soba talebi geldi. Türk soba üreticileri, gelen talepleri karşılamakta zorlanıyor. Komşudan gelen taleplerin yoğunluğundan anlaşılıyor ki Yunanistan’da tasarruf için ısınmada eskiye dönüş yaşanıyor. Şüphesiz bundan en çok karlı çıkan; soba üreticilerimiz oldu. Sektörün oyuncularıyla yapmış olduğumuz görüşmelerde Yunanistan’a soba yetiştirmekte zorlandıklarını öğreniyoruz.”
”Türk sobalarına olan ilgiyi sadece Yunanistan ile sınırlandırmak yanlış olur” diyen Dikici, özellikle Balkan ülkelerinden Türk sobasına yoğun talep olduğunu dile getirdi.
Pelet talebine de yetişilemiyor
Soba siparişlerinin yanında yakacak olarak kullanılan pelet taleplerinin de arttığına dikkati çeken Harun Dikici, peletin; odun yongaları, ağaç kabuğu, zirai ürünler, fındık, ceviz ve badem kabuklarının sıkıştırılmasıyla oluşan bir yakıt türü olduğunu aktardı.
Bu yakıt türünün ısıtma etkisinin fazla olduğunu anlatan Dikici, ”Yurt dışında pelete büyük ilgi var. Peletin hem hesaplı olması hem de yüksek ısı vermesi yakacak olarak kullanılmasını sağlıyor. Sadece Balkan ülkelerinden değil, dünyanın pek çok ülkesinden pelet ile ilgili talepler alıyoruz” dedi. Dikici, yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık alım talebinin yayımlandığı ihracat portalı sitelerine, farklı ülkelerden milyonlarca dolarlık talep geldiğini, bu ülkelere ihracat yapmak isteyen firmaların sisteme üye olabileceklerini sözlerine ekledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bizde sobaya geçelim sanki biz çok mu hırlıyız.Doğalgaz temiz , kullanışlı ama dolarlar yurt dışına oluk gibi akıyor yada kazın Türkiyenin her yerini bulun doğalgazı bu müsriflikle yakında bizde yunanistana dönebiliriz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:06)