E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYunanistan'a satışlar artık ön ödemeli---

Yunanistan'a satışlar artık ön ödemeli

Yunanistan'a satışlar artık ön ödemeli
07 Temmuz 2015 - 07:13 borsaningundemi.com

Komşu'da referandumdan 'hayır' çıkması üzerine Türkiye'de de alarma geçildi. İhracatçılar ön ödemeli satış sistemine geçti

Yunanistan'daki referandumdan 'hayır' çıkması Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Komşu'nun AB ile anlaşamaması durumunda ülkenin içinde bulunduğu darboğaz daha da artacak, Yunanlıların alım gücü düşecek. Ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkması gündeme gelecek. Drahmiye geçilmesi durumunda ortaya çıkabilecek devalüasyonun ardından oluşacak enflasyon, ürün ve hizmetlerin fiyatlarını etkileyecek. 

YÜZDE 20 GERİLEDİ 

Geçen yıl 1.5 milyar dolardan fazla ihracat yapılan Yunanistan'la Türkiye arasındaki ticaret hacmi 6 milyar doları buluyor. 2015'in ilk yarısında Yunanistan'a ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 geriledi. Yunanistan 2014 sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam ihracatının yalnızca yüzde 1'ini etkiliyor. Bu açıdan Yunanistan'daki krizin Türkiye için ağır bir fatura yaratmayacağı söylenebilir. Ancak Komşu'nun AB'nin geneli için bir tehlike haline dönüşmesi, ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini Avrupa Birliği'ne gerçekleştiren Türkiye açısından risk oluşturuyor. İhracatçılar, Yunanistan'daki krizin İtalya, Portekiz, İspanya'ya sıçraması durumunda sıkıntı yaşanacağını belirtiyor. Komşu'daki sıkıntılı sürecin su ürünlerinde Türkiye'nin avantajına olacağı belirtiliyor. Hazır giyimciler ise ön ödemeli satış sistemine geçti. 

Mehmet Büyükekşi TİM Başkanı
Kriz diğer ülkelere sıçrarsa sıkıntı


Eurodan ayrılsa da ticaret hacmimiz çok düşük olduğu için bizi fazla etkilemez. 2014'te toplam ihracatımızın yüzde 0.9'unu Yunanistan'a yaptık. İthalatımızın yüzde 1.7'sini bu ülkeden yapıyoruz. Ancak Yunanistan krizi İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelere sıçrarsa, o zaman AB için büyük sıkıntılar yaşanabilir.

Tevfik Bilgen DEİK Türk Yunan İş Konseyi Başkanı
Ortam fırtınalı, yağmur etkilemez


Son 1 yıldır Yunanistan'a ihracatımız düşüyordu. 10-15 günlük sürede ise neredeyse sıfıra indi. Şu anda halk ATM'lerden para çekerken bile 60 euro sınırına takılıyor. Türkiye Suriye, Irak ve AB'ye düşen ihracat nedeniyle 'fırtına'lı bir dönemde. Yunanistan'dan yağmur gelse de bizi etkilemez.

Şeref Fayat Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı
İhracat yüzde 30 düşebilir


Yunanistan'ın Türkiye'nin hazır giyim ihracatında 120 milyon dolarlık payı var. Eurozone'dan çıkarsa asıl kriz o zaman başlar. Son 2-3 haftadır Yunan hazır giyim ithalatçılarıyla ön ödemeli satış sistemine geçtik. Artık peşin parayla satıyoruz. İhracatımız yüzde 30 düşebilir.

Timur Bayındır TUROB Başkanı
Vergi artarsa turizmi bitirirler


Turizmde vergi oranlarının yüzde 8'den 20'ye çıkarılacağı söyleniyor. Böyle bir durumda Yunanistan Akdeniz çanağındaki etkinliğini kaybeder. Ancak ülke drahmiye geçerse, vergiyi artırsa da fiyatı düşük tutacakları için yine cazip bir pazar olur.

Suat Özbek Etstur Genel Müdür Yardımcısı
Turizmde ciddi rakip olabilir


Bu kriz sonrası Yunanistan eurodan çıkıp drahmiye geçerse çok ciddi fiyat avantajı olan bir destinasyon haline gelir. Bu da Türkiye için dezavantaja dönüşebilir.

Ali Onaran Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı
Ülkeye yapılan turlar artacak


Yunanistan Türk turist için büyük avantajlar sunuyor. Bu günlerde ülkede banka hesaplarının durdurulmasından kaynaklı bir karışıklık var. Ancak bu durum kısa sürede rayına oturacaktır. Biz Yunan turlarının her geçen gün artacağını düşünüyoruz.

Ahmet Tuncay Sagun Su Ürünleri İhracatçıları Bir. Baş.
Su ürünlerinde büyük avantaj


Yunanistan'daki sıkıntılı süreç, su ürünlerinde Türkiye'nin lehine olacak. Geçmiş yıllarda pazarın söz sahibi Yunanlar'dı. Son 2 yıldır liderliği Türkiye aldı. Ancak yaşanan bu durum çupra ve levrek ihracatında bizim lehimize dönebilir.

Tarım Türkiye'ye fırsat sunabilir

Yunanistan tarım ürünlerinin yüzde 85'ini AB'den karşılıyor. Zaman zaman da Rusya ve Amerika'dan alıyor. Ülke eurodan çıkar ve drahmiyi kullanmaya başlarsa AB de Yunanistan'ı birlikten çıkarır. Bu durum da Türkiye tarım sektörü için avantaja dönüşür.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)