E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
AB baskısı altında başlangıç.. AB maliye bakanlarının kritik zirvesi öncesinde, IMF Başkanı Strauss-Kahn’ın gözaltına alınmasının yarattığı tedirginliğin de etkisiyle dış piyasalarda satış eğilimli bir başlangıç yapıldı. Ayrıca, ABD Hazinesinin borçlanma limitlerine ulaşması ve Ağustos başına kadar limitlerin artırılması yönünde hükümet ve muhalefet üzerindeki baskıların artması da diğer bir endişe kaynağı oldu.
Avrupa’da enflasyon beklentilere paralel olarak % 2,8 düzeyinde kalırken; ABD’de NY Fed imalat endeksi tahminlerin altında kaldı. Ancak, istihdam ve yeni siparişlerle ilgili daha olumlu bir tablo olması büyüme görünümündeki olumsuz etkilerini sınırladı.
Böylece, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 0,62 ve % 0,38’lik düşüşlerle 1.329 ve 12.548 puana gerilerken; DAX endeksi % 0,21’lik kayıpla 7.387 puanda kapandı.
Euro-dolar paritesi, AB zirvesinden yapılan ilk açıklamalarda Yunanistan’ın özel sektöre olan borcunun yeniden yapılandırılmasına uzak tutumun korunması ve ABD borçlanma limitinin artırılması gereğinin Dolar’da baskı yaratmasının etkisiyle 1,42’li seviyelere güçlenme gösterdi.
Emtialar üzerinde devam eden baskılarla ham petrol fiyatları 97-98 dolar civarında dalgalanmaya devam ederken, altın fiyatları 1.500 dolar civarında seyretti.
Yunanistan ve Portekiz’e destek sinyalleri.. Dün toplanan AB maliye bakanları zirvesinde, Portekiz için hazırlanan 78 milyar Euro’luk kurtarma paketi sorunsuz bir şekilde onaylandı. Finlandiya’nın da destek verdiği yardım paketi için, özel sektörün elindeki Portekiz tahvillerini satmayarak kurtarma operasyonunda sorumluluk alması gönüllülük esasına göre kabul edildi.
Yunanistan ile ilgili olarak ise, reformlar karşılığında yeni destek ya da borç vadesinin uzatılma sinyali verildi. Reformlar tarafında, ilave bütçe kesintileri ve özelleştirmenin hızlanması önemli bir yer tutuyor. Hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ise, kurtarma paketinde yeni dilimlerin serbest bırakılmayabileceği belirtildi.
Yunanistan’ın bugün 1,25 milyar Euro’luk borçlanma planlanan 13 haftalık ihalesi, ülkenin borç sorununa yönelik çözüm önerilerine ne oranda güven duyulduğunu göstermesi açısından önemli olacak.
Avrupa’da ZEW endeksi, ABD’de konut verileri.. Almanya’da Mayıs ZEW endeksi, Euro bölgesinde ekonomik aktivitenin gücü açısından önemli bir gösterge. ABD’de Nisan ev başlangıçları ve inşaat izinlerinin beklendiği gibi iyimser bir tabloya işaret etmesi halinde, büyümenin sıkıntılı alanlarından biri olan konut sektöründeki görünümün iyileşmesi anlamında olumlu karşılanacaktır.
İç Piyasalar
Dış piyasalarda AB zirvesi çerçevesindeki temkinliliğe karşın, iç piyasalar haftaya beklediğimiz gibi olumlu bir başlangıç yaptı. İşgücü piyasasındaki iyileşme ve iç talep koşullarında artan yavaşlama sinyallerinin içsel dinamikleri desteklediği gözleniyor. Böylece, İMKB 100 endeksi % 1,29’luk yükselişle 65.418 puana çıktı.
İşsizlik oranında tekrar kriz öncesi seviyelere dönülebilir. İstihdam piyasasındaki iyileşmenin devam ettiği izleniyor. Mevsimsel baskı unsurlarına karşın, işsizlik oranı Şubat verilerinde % 11,5’e geriledi.. Mevsimsel düzeltilmiş verilerde de % 10,1’e gerileyen işsizlik oranı düşüş eğilimini korudu.
Önümüzdeki dönemden itibaren mevsimsel faktörlerin de olumlu yönde işlemeye başlamasıyla, işsizlik oranının ikinci çeyrekte % 10’lu seviyelere, üçüncü çeyrek başında ise tek haneli seviyelere inerek kriz öncesi seviyelere yaklaştığını görebiliriz.
İstihdam piyasasındaki iyileşmenin boyutunu, iç talebi sınırlamaya yönelik alınan önlemlerin etkinliği belirleyecek. Büyüme hızında ılımlı bir yavaşlama, işsizlik oranında tek haneli seviyelerin görülmesini olası kılıyor.
Kritik diğer bir nokta da, işgücü piyasasındaki iyileşmenin önümüzdeki dönemde enflasyon risklerinde bir baskı yaratıp yaratmayacağı olacak. Merkez Bankası’nın yeni para politikası bileşimini sürdürmesinde, enflasyon tarafındaki rahatlığın önemli katkısı bulunuyor. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde enflasyon tarafındaki gelişmelere karşı duyarlılık artabilir.
Tüketici güveninde ve beklenti endekslerinde gerileme.. CNBC-e tarafından yayımlanan tüketici güven endeksi Mayıs ayında % 2,84’lük düşüş kaydetti. Beklenti endeksindeki düşüş ise % 6,87 ile daha belirgin olarak gerçekleşti. İç talebi sınırlamaya yönelik alınan önlemlerin etkili olmaya başladığı görüşünü destekler bir açıklama oldu.
Faiz dışı denge tekrar “fazla”ya döndü. Mart ayında açık veren faiz dışı denge, Nisan ayında “fazla” verir konumuna geri döndü. Gelir ve gider kalemlerinin ayrıntılarında, ithalatın Nisan ayında da önceki aya göre hafif bir gerileme kaydetse de yüksek kalacağı görülürken; sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferlerde yavaşlama dikkat çekiyor. Para politikasının test döneminde, maliye politikasının güvenilir bir görüntü vermesi makro dengelerin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli.
Teknik Yorum
HAZİRAN ENDEKS
Endeks 30 Haziran kontratı günü 80300 seviyesinden kapattı. Yukarıda 81100-82450 seviyeleri direnç durumunda. Ancak 82450’nin üzerinde kapanış olması durumunda 84300-86000 seviyeleri denenebilir. Aşağıda 77450-76850 seviyeleri destek durumunda. 76850’nin altında bir kapanış olursa 74900 seviyeleri hedeflenebilir.
SATIŞ 80800-81300 STOP 81450
ALIŞ 77600-77200 STOP 77050
DİRENÇ 81075-81800
DESTEK 78900-77450
HAZİRAN TL
$/TL Haziran kontratı günü 1,5990 seviyesinden kapattı. Yukarıda 1,6220-1,6410 seviyeleri denenebilir. Aşağıda 1,5845-1,5645 seviyeleri destek durumunda. Ancak 1,5645’in altında bir kapanış olması durumunda 1,5300 seviyeleri denenebilir.
SATIŞ 1,6180-1,6230 STOP 1,6245
ALIŞ 1,5870-1,5840 STOP 1,5825
DİRENÇ 1,6060-1,6130
DESTEK 1,5950-1,5915
Destek Menkul
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:20)