E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYunanistan geride kaldı!---

Yunanistan geride kaldı!

Yunanistan geride kaldı!
09 Mart 2012 - 10:04 borsaningundemi.com

Tahvil takasında %70 kritik seviyenin geçilmesinin ardından Yunanistan'ı geride bırakan piyasalar verilere odaklandı...

Yunanistan geride kaldı, sıra verilerde
Yunanistan borç takası nihayet sonuçlandı. Takasa katılımın %85,8 olduğu açıklandı. Bu oran piyasa beklentilerini karşılayacak miktarda. Bunun için dün, bu haberi önceden alanların akşam borsadaki alımlarını gördük. Bu oran bir ralliyi tetikler mi derseniz bizce fiyatlama önceden yapıldı ve bugünden sonraya çok fazla bir etkisi kalmaz. Yunanistan şimdi kalan kısmı CAC’ı devreye sokarak takasa zorlayacak. Bu sayede takasın %95,7’ye çıkması bekleniyor. Takasın tamamlanmasıyla birlikte de AB taahhüt ettiği kredi dilimlerini serbest bırakacak. Bizce Yunanistan sorunu uzunca bir süre gündemden düşecek. Fakat bu takas PIIGS’in diğer ülkeleri için sıkıntılı günlerin başlangıcı olabilir buna dikkat etmek lazım.
Bu ülkelere yatırım yapmış olan yatırımcılar artık süreci uzun uzun izlemeyeceklerdir diye düşünüyoruz. İlerleyen günlerde AB krizi yeniden hortlayacak olursa, bu ülkelere borç verenlerin çok daha fazla panik havasında bu ülkelerden kaçışlarını izleyebiliriz. Bu da birbirini tetikleyen satışlar manasına gelecektir. Bu nedenle bugün gündemde olmasa dahi Avrupa’da Yunanistan haricinde PIIGS ülkelerinden birinde işlerin iyi gitmediğine dair yorumlar gelecek olursa satışlar çok sert olabilir dikkat etmekte fayda var.
Çin parasal genişleme yapar mı? Bu sabah açıklanan enflasyon verilerinin son dönemin en düşük rakamları olması, Çin’in ilerleyen günlerde faiz indirimi ya da parasal genişlemeye gitmesinin önü açıldı şeklinde yorumlandı. Fakat Çin’in 2012 büyüme beklentisini %8’den %7,5’e çektiğini düşünürsek Çin’in hızlı büyüme için çok da niyetli olmadığını görürüz. Bu nedenle en azından şimdilik Çin’den parasal genişleme haberi beklemenin çok gerçekçi olmadığını düşünüyoruz. Bir süre Çin’den gelen büyüme verileri izlemeye devam etmekte fayda var. Enflasyondaki düşüşün kalıcı olup olmadığının teyidi alındıktan sonra, büyümeye verileri de istenilen rakamlara ulaşmazsa parasal genişleme yeniden gündeme gelebilir. Fakat bunun için daha zaman olduğunu düşünüyoruz.
Beklenen gün geldi
Bugün haftanın en önemli verisi açıklanacak. ABD’de şubat ayı tarım dışı istihdam artışı ve işsizlik oranı açıklanacak. Beklentiler tarım dışı istihdamın 210 bin civarında artış olması, işsizlik oranının ise %8,3’te kalması yönünde. Bu veriler beklentileri karşılayabilecek ya da aşacak olursa piyasalarda olumlu hava artacaktır. Kısa süreli de olsa çok sert yükselişler görebiliriz. Bu veriler kalıcı bir yükseliş getirir mi derseniz, bizce zor. Geçtiğimiz hafta da gördük ki, piyasaları yukarıda tutan tek senaryo yeni parasal genişleme hikayeleri. Bu nedenle bu verilerin yaratacağı bir iyimser havanın çok uzun soluklu
olmayacağını düşünüyoruz. Olası bir sert yükselişin kar satışlarını da tetikleyebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle veri sonrası olacak bir mini rallinin kar realizasyonu için kullanılması gerektiği kanaatindeyiz. Teknik göstergelere baktığımızda da yukarı yönlü denemelerin cılızlaştığını net bir şekilde görüyoruz. İMKB 30’da da son iki denemede 61,000’in üzerine atılamamış olması negatif bir işaret oluşturuyor. Aşağıda ise şuan kadar çalışan 59,000 desteğini takip etmeye devam ediyoruz. Gün içinde bu seviyenin altına ufak çaplı sarkmalar olsa da saatlik grafiklerde bu sarkmaların olduğu anlara
bakılacak olursa bu sarkmalar esnasında hacimde çok ciddi artışlar yaşanmadı. İlerleyen günlerde bu seviyenin altına yüksek hacimlerle yeniden sarkılacak olursa satışlar çok daha sertleşebilir. Bu nedenle 59,000 altına olacak böyle bir sarkmada İMKB ve VOB’da yukarı yönlü pozisyonların riskinin çok daha yüksek olacağını düşünüyoruz.
Üzeyir Doğan
Marbaş Menkul Değerler
Araştırma Müdürü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • özdemir09 Mart 2012 10:16

    İMKB düşürmek için öyle bahane arıyorlar ki anlamak zor. Neymiş Yunanistan ..kökten batsın. ABD nin tarımıymış, bence Uganda da tehlike varmış, everesette çığ olacakmış düşelim..