E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yunanistan'da, 6 Mayıs'ta yapılan erken seçimlerin ardından oluşan belirsiz siyasi ortamda hükümet kurma çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülkenin kontrolsüz iflası ve eski para birimi drahmiye dönüş senaryoları yeniden yoğunluk kazanmaya başladı.
Uzmanlar, siyasi istikrarsızlık nedeniyle dış yardımın kesilmesi durumunda devlet ödemelerinin tamamen durdurulacağı ve bankacılık sisteminin olumsuz etkileneceği görüşünde birleşirken, ortaya çıkacak durumun Yunanistan'ı, ortak para birimi euroyu terk etmeye sürükleyeceği belirtiliyor.
Yunan medyası, bu konuda dışarıdan gelen mesajların son uyarı olduğunu belirttiği haberlerinde, AB ve IMF'de ülkenin eski para birimine dönmesi için 'düğmeye basıldığını' yazdı.
Haberlerde, uluslararası yabancı bankaların bu konudaki hazırlıklarının çoktan tamamlandığı belirtilirken, ''Yunanistan'ın artık euronun çıkış kapısına geldiği ve 2012'nin Eylül ayının ülkenin tarihinde trajik bir dönüm noktası olabileceği'' belirtildi.
Haftalık To Vima Gazetesi, ülkedeki ekonomik krizin neden olduğu siyasi istikrarsızlığın sürmesi ve belirli bir süre içerisinde gerekli reformları hayata geçirmeyi üstlenecek bir hükümet kurulamaması durumunda, kreditörlerin ve IMF'nin, Yunanistan'a yardım etmeyi sürdürmeleri için bir nedeni kalmayacağını yazdı.
Gazete, Yunanistan'da 6 Mayıs seçimlerinin ardından yaşananların, AB'de, euro bölgesinde 'hastalıklı uzvun koparılıp atılmasını' savunanlara argüman oluşturduğunu belirtirken, Yunanistan'ın iflası ve euro kuşağından çıkarılması konusunun Brüksel'de dinamik bir şekilde gündemde bulunduğunu kaydetti.
C PLANI: EURO-DRAHMİ
To Vima ayrıca, Yunanistan'ın, ortak para birimi euronun yanı sıra, drahmiyi de kullanmasını öngören bir 'C Planı'nın Brüksel'in planları dahilinde bulunduğunu belirtiği haberinde, uluslararası bankaların bu konuda hazırlık yaptığını belirtti.
Kathimerini Gazetesi, AB'den, bir an önce memoranduma saygılı bir hükümet kurulmaması ve anlaşmaya varılanların uygulanmaya konulmaması durumunda, Yunanistan'ın Euro bölgesinin dışında kalacağı yönünde açık mesajlar gelirken, ülkedeki siyasilerin hala seçim sonuçlarının şifresini çözmeye çalıştıklarını yazdı.
Kathimerini, Yunanistan'da son zamanda gündeme gelen memorandumun feshi görüşünün yoğunluk kazanması ya da yeniden müzakere talebinde ısrar edilmesi durumunda, Komisyon'un yeniden, ülke için hayati önem taşıyan dış yardımların kesilerek, ülkeyi kontrolsüz bir iflasa süreklenmesini ve eurodan çıkarılmasını öngören 'B Plan'ını gündeme getireceğini kaydetti.
Haftalık Proto Thema Gazetesi ise Yunan siyasi parti liderlerinin, Avrupalıların, Yunanistan'ı eurodan çıkaracağına inanmadığını ve memorandumdan kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi için 'blöf yaptığını' düşündüklerini belirttiği haberinde, ''Yunanlı politikacılar gerçekleri görmezden gelerek, siyasi etkilerini arttırmak için siper savaşı yaparken Berlin'de Yunanistan'ın drahmiye dönmesi için düğmeye basıldı'' ifadelerini kullandı.
Ekonomik analizcilere göre, Yunanistan'ın dış yardımların kesilmesi sonucunda kontrolsüz bir ifalasa sürüklenmesi durumunda ülkedeki bankacılık sistemi çökecek. Eurodan çıkarak eski para birimine dönülmesiyle de, enflasyon yüzde 40-50'ye tırmanacak, GSMH da yüzde 20'ye varan düşüş kaydedecek. Ülkenin borcu yüzde 200'ün üzerinde artacak ve dış ülkelerden kredi alan işletmeler içteki gelirlerinin azalması nedeniyle zor durumda kalacak. Ayrıca, petrol, ilaç gibi ithal ürünlerin fiyatlarında büyük artışlar kaydedilecek. Bu durum da, para darlığına, işsizliğin artmasına, ciddi sosyal ve siyasi karışıklıklara neden olacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:20)