E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu ekonomik durgunluk ve sürekli artan bütçe açığına rağmen askeri harcamalarını artırma kararı alan Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümeti, yeni savaş uçakları, helikopterler ve fırkateynler satın almanın planlarını yapıyor.
Türkiye ile yaşadığı gerginlikte Yunanistan'a arka çıkmasıyla bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Atina'nın "alışveriş listesinden" en büyük payı almak için girişimlerde bulunuyor.
Atina yönetiminin savunma bütçesini mevcut durumdan yaklaşık 3 kat daha artırması anlamına gelen bu karar, Paris yönetiminin yanı sıra ABD, Almanya, İngiltere, İspanya ve Hollanda gibi NATO müttefiklerinin de iştahını kabartıyor.
Yunan yetkililer, Türkiye ile Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginliği bahane ederek ordu harcamalarını artırma kararını kamuoyuna "pazarlamak" üzere yoğun çaba sarf ediyor.
"PASTADAN EN BÜYÜK PAY FRANSA'YA"
Ülke basınında diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlerde, "Yunanistan'ın savunma harcamaları paylaştırılacak ancak en büyük pay, daimi askeri iş birliğini ortak tatbikatlarla güçlendirmek adına Fransa'ya verilecek." ifadeleri yer alıyor.
Başbakan Miçotakis, "Yunan halkı tarafından bazı küçük ek fedakarlıklar anlamına gelse bile silahlı kuvvetleri korumak için bu fedakarlıkların yapılması gerektiği" yönünde açıklamalar yapıyor.
Atina ve Paris arasında pazarlıkları süren başlıca askeri iş birliği kalemini, Yunanistan'ın Fransa'dan satın alması öngörülen 18 adet Rafale uçağı oluşturuyor. Bu paketin ayrıca füzelerin satın alımı ve Yunanistan'ın elindeki mevcut Mirage savaş uçaklarının bakımını da kapsaması bekleniyor.
İLK ETAPTA 1.5 MİLYAR EUROLUK SİLAH VE MÜHİMMAT
Ayrılan 10 milyar euroluk bütçeden 1,5 milyar euroluk bölümünün gelecek aylarda silah ve mühimmat için kullanılması öngörülürken, Almanya'dan da torpido satın alımı için bu ülkeyle görüşmelerin devam ettiği iddia ediliyor.
Yunanistan'ın, ABD'li Lockheed Martin tarafından yapılan F-16 jet filosunu güncelleme projesinin, yaklaşık 1,25 milyar avroluk bir maliyetle 2027'de tamamlaması bekleniyor.
ASKERİ HARCAMALAR YARIYA İNMİŞTİ
Ülkenin 10 yılı aşkın süredir içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle 2008'de 7,24 milyar olan askeri bütçesinin, 2018'de 3,75 milyar euroya kadar düştüğü biliniyor.
Buna rağmen Yunanistan, askeri harcamaların ekonomik büyüklüğe oranı bakımından NATO üyesi ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor.
Geçen yıl gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2,28'ini savunmaya harcayan Yunanistan, NATO'nun yüzde 2 hedefi ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yüzde 1,2 ortalamasının üzerinde olmasıyla dikkati çekiyor.
Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının son 10 yılda yaşanan mali kriz nedeniyle yaklaşık dörtte bir oranında daraldığı göz önüne alındığında askeri kalemlere harcanan tutarın büyüklüğü öne çıkıyor.
Olası bir kriz anında Atina'nın askeri bütçesinden en büyük payı alan Fransa'nın desteğine güvenilebileceği konusunda ciddi soru işaretlerinin olduğu mevcut tabloda, harcamaların faturasının Yunan halkına kesilmesi ülke kamuoyundaki başlıca endişeler arasında yer alıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
siz hala kanal isbul yapın
yarın bir günde abd devreye girer biraz ortalığı karıştırır 10-20 milyar dolarlık ta bunlar yunanistan silahlar satarlar.
1 Fransız uçağı 250 milyon + full paket 300 milyon euro, yanı 4 tane alsa 1 milyar usd 16 tane düşünüyor. Sadece uçaklar bile 3 milyar euro yapar. bir kaç gemi istiyor, çıkartma gemileri yok, yani adalara araç gereçler ve takviye gemileri yok. onlardan alsa 3 milyar euro ve yeni f35 lerede bir okadar verecek 4 milyar euro. alt uapı çalışmaları lazım. ABD f35 olan yunanistanda askeri hava üssü kuruyor İncirlikte f16ları tutuyor. İncirlik f35 lere uyumlu olmadığı zaman, Türkiyeden ya çekilecek, yada f35 leri Türkiye ye verecek. ABD bu konuda kararsız. yani 10 milyar euro 10 yılda düşük bir rakam kalıyor. Fazlasını harcar. 5 yılda 10 nilyar euro harcayacaktır. rakam düşük. nufusuda 10 milyon zaten Yunanın.
YUNANI İYİCE SIKIŞTIRIP EKONOMİK DAR BOĞAZA SOKALIM ADALARI SATIŞA ÇIKARSINLAR
Yemiye ekmekleri yoktur.sürükli refah paralarını silaha yatırıyorlar.hani fransa ve almanya sizleri koruyacaktı ne oldu.hepsi karı gibi kaçtılar.hareket bitti silahlar satıldı çünkü.
Sait kardeş onlar milliyetci olsalar zaten gitmezler.bir savaş olsa iiçimizde öyle vatansever görünenler var ki. bıkakıp yunanistan a kaçarlar.
yunanlıların yiyecek ekmekleri yok amma velakin bizim bazı angutlar yunanistana gidip 100 euroya kahve içiyorlar adalarında milyonlarca euro para harcayıp tatil yapıyorlar
Yunanistan in bunun için parası yok. Kimseyi kandırmasın, ayrica silahlari da eski ve yetersiz kaliyor artık. Bence goz boyamak için almış gibi haber yapıyorlar. Zaten bu silahları alsa en az 10 yil daha kemer sikmak zorunda kalir Yunanistan. Burada Yunanistan in hiçbir kârı yok. Sadece Fransa nin kârı var. Mantıklı hareket etmiyor Yunanistan hukumeti, hep gaza geliyor. Kaç yildir zaten ekonomileri berbat, daha da kötü olacak gibi. Fransa da bu gidişle hem Akdeniz i somurecek hemde Yunanistan i somurecek. Çifte sömürge bulmuş olacak kendine.
Fransızlar güzel bir tiyatro oynadı yunanlı siyasetcilerin aklını kör etti ve milyarlarca dolarlık ve eski silahlarını da üç katına yunanistan sattı.
o paraya ne fabrikalar açılırdı ne projeler hayata geçirilirdi... macron tüyü bitmedik yunanın rızkını elinden almayı başardı... hırsız herifler.
Unlar harcasin.biz uretelim savunma sanayiimiz gelissin issizlerimiz is bulsun.Kurda sormuslar ensen niye kalin ..kendi isimi kendim gorurum de ondan demis
Bence bu durumu fırsata çevirelim Yunanistana bizde birşeyler satabiliriz fırsatı kaçırmayalım
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:57)