E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Finlandiya AB ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb, krizde Avrupa'nın Yunanistan'a yardımlarının bu ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 70'i seviyesine ulaştığını belirterek, ''Churchill 'size kan, gözyaşı ve terden fazlasını vadedemem' demişti. Bizim uyanıp kahveyi koklamamız lazım. Uyanmamız, büyüme peşinde refahı kovalamamız lazım'' dedi.
Dünya Ekonomi Forumu'nda ''Avro Bölgesi Bulmacasını Çözmek'' konulu panelde konuşan Stubb, Avro Bölgesi'nde bazı ülkelerin Yunanistan'a yeteri kadar yardım etmediği konusundaki eleştirilere cevap verdi. Stubb, ''Yunanistan ve İspanya'daki problemleri ayrı ele almamız lazım. Yunanistan'da borç problemi var, İspanya'daki ise bankacılık problemi. 'Yunanistan'a yeterince destek olunmuyor' mu deniliyor- Yunanistan'a 2. Dünya Savaşı sonrasında Marshall yardımları toplamda ülkenin gayri safi milli hasılasının sadece yüzde 2'si düzeyindeydi. Krizdeyse Avrupa'nın Yunanistan'a yardımları ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 70'i seviyesine ulaştı'' dedi.
Stubb, Avrupa'da derinleşen krizin başka ekonomilere de yayılmasını engellemek için adımların hızlandırılması gerektiğini belirterek, ''Başka ekonomilere sıçrama olmasın diye adımlar atıyoruz. Fransa ve Almanya arasında çıkacak olan ortak formül önemli. Eurobond bazen kredi notu AAA olan ülkeler için de önemli olabilir'' dedi.
Avrupa'nın çok sesli yapısının krize çözüm bulmakta gecikmelere neden olduğu eleştirilerine dair Stubb, ''Bu sistem gücü merkezileştirmek isteyen bir sistem değil, AB Konseyi'nden bir ses, Avrupa Merkez Bankası'ndan bir ses duyuyor olabilmemiz bu yüzden. Belki tek bir ses olmayacak ama koro şeklinde konuşmak gerekecek'' diye konuştu.
Avrupa'da ilk kez 17 Haziran'daki genel seçimlerin Fransa'nın seçimlerinden daha yakın izleniyor olduğunu belirten Stubb, ''Radikal sol parti IMF programına uymayacağını söylüyor. Eğer öyle bir şey olursa düzensiz bir durumla karşılaşabiliriz'' dedi.
Stubb, AB'de mali birlik için siyasi egemenliğinde paylaşılması gerektiğin vurgulayarak, ''Ben bir federalistim. Parasal birlik, ekonomik birlik olmadan olmaz. Egemenliğin uluslararası düzeyde paylaşılması taraftarıyım. Ben buna 'mali federal yapı' diyorum. Henüz Avrupa'da tam teşekküllü bir Avrupa federasyonundan bahsetmek mümkün değil'' ifadelerini kullandı.
Stubb kemer sıkma tedbirlerinden şikayet eden Yunanistan için, ''Churchill 'size kan, gözyaşı ve terden fazlasını vadedemem' demişti. Bizim uyanıp kahveyi koklamamız lazım. Uyanmamız, büyüme peşinde refahı kovalamamız lazım. Temel olarak büyümeye ve refah devletini muhafaza etmeye çalışıyoruz. Peki neye dayanarak- Borca dayanarak'' şeklinde konuştu.
-''Yunanistan Avro'da kalır''-
Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou ise ''Yaşananlar genel anlamda bir sistem sorunudur. Bizim için ciddi anlamda destek var, bu işin bir boyutu. Aldığımız tedbirlerin yansımalarını görüyoruz. Örneğin iki yılda bütçe açığımızı yüzde 8,5 seviyesinde düşürdük. Fakat bir resesyonun beşinci yılındayız'' dedi.
Papaconstantinou ülkede durgunluğun uzun sürmesinin Yunan bankacılık sisteminin rolüne vurgu yaparak, artık bankalarda likidite kalmadığını belirtti. Papaconstantinou, ''Bu durgunluğun tahmininden uzun sürmesinin sebebi bankaların kurumuş olması. Maalesef nakit güvenli limanlara doğru gidiyor. Bu para Avro Bölgesi'nin en güvenli bölgelerine gidiyor,'' diye konuştu.
Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağı ile ilişkin endişelere de değinen Papaconstantinou, ''Yunanistan Avro Bölgesi'nde kalır mı- Evet, ben gerçekten böyle düşünüyorum'' dedi.
Daha önce söylediği ''Titanik'i yürütmeye çalışıyoruz'' ifadesinin hatırlatılması üzerine Papaconstantinou, ''O zamanlar doğrudan buzdağına doğru gidiyorduk. Bir önceki kaptan dümenin başındaydı ve şimdi yeni bir kaptanla ilerliyoruz'' karşılığını verdi. Papaconstantinou, Portekiz, İspanya ve İtalya'daki ekonomik krizlere de dikkati çekerek, ''Herkes kendi kapısının önünü temizlemeli'' dedi.
-''Avrupa bankacıları idam mahkûmu gibi''-
Rus VTB Bank Üst Yöneticisi Andrey L.Kostin, ''Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalacağını düşünüyorum. Ancak Avrupa'da halen siyasi iradeyi maalesef tam olarak göremiyorum. Yunanistan'ın avrodan çıkması son 60 yıldır bütünleşme için yapılanların boşa çıkması anlamına gelir. Rusya için böyle bir gelişmede en önemli konu petrol fiyatları olur. Biz işlerin daha kötüye gidebileceği konusunda daha hazırlıklı olmaya çalışıyoruz'' dedi.
Kostin, Yunanistan'ın avrodan çıkmasının Rusya ekonomisinde de etkileri olabileceğini belirterek, ''Bizim ihracatçımız gelir kaybına uğrarsa, bankacılık da dahil bütün sektörler etkilenir. Yunanistan ve Avrupa'daki bankalar için şu anda likidite son derece önemli'' ifadesini kullandı.
Avro bölgesindeki krizin gelişiminde Yunanistan seçimlerinin önemine değinen Kostin, şunları kaydetti:
''Avrupa'da on yılda entegrasyonu derinleştirmekten çok genişletmeye yönelik politikalar uygulandı. Avrupa'nın yönetimsel yapısı sebebiyle bazı kararlar zor alınıyor. Avrupa'da şu anda bankacılık sektörü ciddi tehlikeyle karşı karşıya ve bu durum Rusya bankaları için de geçerli. Yakın zamanda Avrupa'nın 40 büyük bankasının üst düzey yetkililerinin katıldığı bir toplantıdaydım. Hepsi idam cezasına mahkûm olmuş gibi 17 Haziran'ı bekliyordu.''
Kostin, krizin etkilerini ilk kez göstermeye başladığı 2007-2008 yıllarında krize fazlasıyla yoğunlaşamadıklarını belirterek, ''Bence şu anda ikinci dalga için çok daha hazırlıklıyız. 2008'den bu yana Rusya'da aldığımız tedbirlerle artık daha hazırlıklıyız'' dedi.
Avrupa'daki siyasi liderlik arayışına da işaret eden Kostin, ''Son iki yıl zarfında yedi ülkede hükümet değişti. İçeriden bakınca ne yapabilirler- Bence yapabilecekleri çok sınırlı. Avrupa'da pek çok ülkede derin bir mutsuzluk görüyorum. Lider değişikliği bu yüzden pek işe yaramayabilir. Avrupa'da liderlerin daha çok adım atması gerekiyor. Bu anlamda Angela Merkel'e iş düşüyor. Birleşik Avrupa'yı kurtarmak için Yunanistan'ın yarı yolda bırakılmaması lazım'' şeklinde konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:24)