E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiYumuşak iniş ihtimali zayıflıyor mu?---

Yumuşak iniş ihtimali zayıflıyor mu?

Yumuşak iniş ihtimali zayıflıyor mu?
22 Eylül 2023 - 15:56 borsagundem.com

Eski Fed yetkilileri, Fed’in yumuşak iniş gerçekleştirme ihtimalinin düşük olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomi dirençli kalmayı sürdürüyor. Bu durum, enflasyonu tamamen soğutmak için uygun bir ortam yaratılmasını zorlaştırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski merkez bankası yetkilileri, ekonominin hâlâ enflasyonu tamamen soğutmak için fazlasıyla güçlü olması nedeniyle Fed'in yumuşak iniş gerçekleştirme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Yumuşak iniş pek olası değil

Fortune’dan Rich Miller’ın haberine göre, iki eski ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcısı, Fed’in ekonomide yumuşak bir iniş gerçekleştirmesinin pek olası olmadığı konusunda hemfikirken, bundan sonra ne yapması gerektiği konusunda ise anlaşamıyor.

American Enterprise Institute'un internet seminerinde konuşan eski Fed Başkan Yardımcısı Donald Kohn, merkez bankasının muhtemelen faiz oranlarını biraz daha artırması gerektiğini söylerken, eski Fed Yöneticisi Kevin Warsh ise buna karşı uyarıda bulunuyor ve oranların muhtemelen zirveye ulaştığını söylüyor.

Son 18 ayda faiz oranlarını beş puandan fazla artıran Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşları, Çarşamba günü faiz oranlarını değiştirmeden bırakırken, bu yılın ilerleyen dönemlerinde daha fazla artışın muhtemel olduğunun sinyalini verdi.

Toplantının ardından yayınlanan ekonomik projeksiyonlarda politika yapıcılar, ortalama tahminlere göre işsizliğin şu andaki yüzde 3,8’lik seviyesinden gelecek yıl sonunda yüzde 4,1'e yükseleceğini, büyümenin ise 2023'teki yüzde 2,1’lik seviyeden 2024'te yüzde 1,5'e gerileyeceğini öngörüyor. Enflasyonun ise bu yılın dördüncü çeyreğindeki yüzde 3,3’lük seviyesinden 2024 yılı sonunda yüzde 2,5'e düşeceği tahmin ediliyor.

Talebi bastırmak şart

Şu anda Brookings Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Kohn, Fed'in böylesine ‘mükemmel bir yumuşak iniş’ elde etme ihtimalinin düşük olduğunu ifade ediyor.

Kohn, “Talebi şimdiye kadar olduğundan biraz daha fazla bastırmak zorunda kalacaklar ve iş gücü piyasasında biraz gevşeklik yaratacaklar. Yumuşak bir iniş için makul bir şanstan ötesi yok” diyor.

Warsh ise, yumuşak iniş ihtimalinin şu anda altı hafta öncesine göre daha az olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Dolar güçleniyor, enerji fiyatları yüksek ve uzun vadeli faiz oranları artıyor. Bunların hiçbiri yumuşak bir iniş için iyi değil. Faiz artırmanın gerekeceğini düşünmüyorum.”

Tahvil getirileri arttı

Ancak Warsh, yatırımcıların hem devasa bütçe açıkları hem de gelecekte daha yüksek ve daha değişken enflasyon riski konusunda daha fazla endişe duymasıyla 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinin ‘maddi olarak’ arttığını düşünüyor.

Dahası, son yıllarda en büyük Hazine tahvili alıcılarından bazılarının geri çekildiğini söyleyen Warsh, buna, tahvil varlıklarını azaltan Fed, Çin ve Japonya’nın da dahil olduğunu söylüyor. Perşembe günü, 10 yıllık tahvilin getirisi geçen yılın sonundaki yüzde 3,87’lik seviyesinden yüzde 4,49 seviyesine yükseldi.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ‘yumuşak iniş’ ihtimalini zora sokuyor

 

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

JPMorgan: Yatırımcılar ‘yumuşak iniş’ten emin

 

Piyasalarda resesyon endişesi artıyor

 

Ed Yardeni: Resesyon olasılığı yükseliyor

 

Larry Summers: Fed gereğinden fazla iyimser

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)