E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yumurta üreticileri, "yetiştirme metodu kodu"nu da içeren yeni kodlama uygulamasına başladı.
Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlığın uygulamasının çok yerinde ve doğru olduğunu söyledi.
Tüketicinin aldığı yumurta hakkında daha çok bilgi sahibi olabileceğini ifade eden Kula, daha önce TR, il plaka kodu ve kümes işletme numarasının kodlandığı yumurtalara ek olarak 4 farklı numaranın daha eklendiğini aktardı.
Tüketiciler yumurtadaki koda göre metodunu öğrenebilecek
Kula, yeni kodlama uygulamasına ilişkin şunları kaydetti: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde değişiklik yapıldı. Eski yumurtaların üzerindeki kodlamada TR diye başlayan ardından vilayetin plaka kodu ve ondan sonra kümes işletme numarası vardı. Şimdi ise bunların önüne 4 farklı yumurta üretim metodu kodu geldi. Yeni tebliğe göre, organik yetiştiricilik için 0, serbest dolaşan tavuk yumurtaları için 1, kümeste kafessiz yani özgür tavuk yerine 2 ve kafes yumurta tavuğu için 3 numara kodunu basıyoruz. Yani satın alınan yumurtada üzerindeki kodlara baktığınız zaman organik yetiştiricilik ürünü mü, kafeste ya da özgür gezen tavuk yumurtası mı olduğunu görebileceksiniz. Kayıt altındaki bütün işletmeler yeni sistemi yerine getirmek mecburiyetinde ve tüketiciye bu şekilde sunmaya mecbur durumda."
"Kodlaması olmayan yumurtalar satılmamalı"
Uygulamaya yasal yollarla üretim yapan tüm işletmelerin dahil olacağını dile getiren Kula, aynı zamanda kodlama yapılmamış yumurtaların piyasaya sürülmesinin önüne geçilmesinin gerektiğini vurguladı.
Vatandaşların halen "köy yumurtası" adı altında nerede üretildiği belli olmayan veya "gezen tavuk yumurtası" diyerek kodlaması olmayan ürünlere ilgi gösterdiğine dikkati çeken Kula, bunun bir aldatmaca olduğunu, tüketicilerin dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Yeni uygulama sayesinde vatandaşın aydınlatıldığını belirten Kula, "Kodlamanın olmadığı yumurtaların satışının da olmaması lazım. Burada tüketiciyi aydınlatma adına yapılmış bir uygulamadır. Ben bu uygulamada emeği geçen tüm arkadaşlara, ilgili kurumlara, Bakanlığa teşekkür ederim." dedi.
Kula, yumurtalar üzerine özellikle yetiştirme metodu kodunu da içeren yeni kodları basmaya ve piyasaya sunmaya başladıklarını kaydetti.
Yumurta hakkında bazı yorumcuların konu ile alakası veya bilgisi olmamasına rağmen konuşmasının yumurta üreticilerini olumsuz etkilediğini de değinen Kula, "Yumurta hem ucuz hemde değerli bir protein kaynağıdır. Yumurta fiyatları bir buçuk ay öncesine kadar çok düşük seviyelerde devam ediyordu, üretici zordaydı. Şimdi fiyatlar toparlanmaya başladı. Şu anda yumurtanın çiftlik çıkışı satışı 29 kuruş seviyesinde. Bu da tüketiciye aşağı yukarı 35 kuruş seviyesinde ulaşıyor. Kolisi marketlerde 10 liraya kadar satılıyor." diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:32)