E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYumurta fiyatları düşüyor ama hemen sevinmeyin!---

Yumurta fiyatları düşüyor ama hemen sevinmeyin!

Yumurta fiyatları düşüyor ama hemen sevinmeyin!
15 Haziran 2019 - 13:18 borsaningundemi.com

Irak Hükümeti'nin mayıs ayı başında yumurta ithalatına getirdiği yasak, sektöre darbe vurdu. İç pazarda yumurtanın koli fiyatı 6 liralara kadar geriledi. Bu kısım tüketici için iyi bir haber ancak hemen sevinmeyin çünkü üretici kötü durumda

Irak Hükümeti’nin mayıs ayı başında getirdiği ithalat yasağı, Türkiye’deki üreticiye darbe vurdu. En büyük pazar payına sahip olan Irak’a yapılan ihracatın durması, üreticiyi tedirgin etti. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Derya Pala, üreticilerin yaşadığı zorlukları anlattı. Irak’a yüzde 75-80 oranında bir ihracatın yapıldığını açıklayan Derya Pala, Irak’ın ithalatı durdurmuş olmasının, ciddi bir arz fazlasına neden olacağını belirterek, bu nedenle fiyatların hızla düşeceğini ve üreticinin ciddi anlamda zarar edeceğini ifade etti. Pala, “Bu hafta büyük boy yumurtanın fiyatı, 17 kuruş civarında. Aynı yumurtanın maliyetinin 36,5 kuruş olduğunu düşünürsek yumurta başına 20 kuruşun üzerinde zarar var. Bu 100 bin yumurta üreten küçük ve orta ölçekli işletme için günlük 22 bin lira, aylık da 600 bin liranın üzerinde bir zarar demek. Sürdürülebilir bir üretimde bu zararın katlanılması mümkün değil” dedi.

‘CİDDİ ANLAMDA YUMURTA İTLAFI DA SÖZ KONUSU OLACAK’
Bir hamlede tüketimi arttırmanın çok kolay olmadığını da söyleyen Derya Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimi kısmak da çözüm değil. Üretimi azaltmak demek, hayvan kesmek demek. Kesim yaşı gelen hayvanlar zaten kesimhanelerde kesilir. Ama kesimhanelerin kapasitesi rutin kesimi kaldıracak kadar. Günde yaklaşık 240 civarında tavuk kesebiliyor. Yani bu kesim hızı ile üretimi bir anda azaltmak mümkün değil. Bunlarla ilgili çözüm beklentileri var. Üreticilerin kesimhane kapasitelerinin yetmediği yerde hayvanların itlaf edilmesi gibi bir beklentisi var. Ama bu ne kadar mümkün olur. Üreticilerin bankaların kredi borçlarını ertelemesi, yeni krediler tahsis etmesi gibi önerileri de bulunuyor. Yumurta ömrü kısa olan bir ürün. Kısa sürede tüketilmesi lazım. Bu sürecin sonunda ciddi anlamda yumurta itlafı da söz konusu olacak. Bu da hem ülke açısından hem de üretici açısından ciddi bir ekonomik kayıp.”

`İKİ ÜLKE BAKANLIKLARININ GÖRÜŞMESİ GEREKİYOR´
Üreticinin bu yüke nasıl dayanacağını tahmin etmenin zor olduğunu da kaydeden Pala, “İki ülke bakanlıklarının görüşmesi gerekiyor. Bu yasağın sebebinin de anlaşılması lazım. Irak yerli üreticiyi korumak için bu yasağı koyduğunu söylüyor ama yerli üretici tüketimin yüzde 30’unu karşılayacak kadar üretim yapıyor. Dolaysıyla yüzde 70’i yine ithalata dayalı. Bu süreçte ithalat yapmıyor” dedi.

Pala, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın gelecek hafta içerisinde Irak’a gideceğini, kendisinin de Irak’ta yapılacak olan görüşmelere katılacağını belirtti. Öte yandan Irak Hükümeti’nin yumurta ithalatını durdurmasının ardından iç piyasada oluşan arz fazlası nedeniyle, 30 adetlik kolinin fiyatı zincir marketlerde 8, pazarlarda 6 liraya kadar geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tttt16 Haziran 2019 06:08

    30 tl ye sattığınız günlere sayin

  • mehmet16 Haziran 2019 00:49

    bırakın fakirler de doyasıya yesin.. hem ticarette zarar da olur hep kar olacak değil ya. zaten gıdanın alabildiğine ihraç edilmesine karşıyım. enflasyonu körüklüyor. düşünsenize gıda ihracatının durduğunu.. enflasyon düşer. biberi 50 kuruşa tüketiriz. karpuz olur kilosu 50 kuruş..kiraz kilo 2 tl.. ohh miss. enflasyon olur 9.75

  • HALİL TÜRK15 Haziran 2019 21:16

    gerçekten yumurta en az 12-15 TL olması gerekiyor.hep keseri kendimize yontmamamız gerekir adaletli olunmalı .birde bunun maliyeti var.

  • Şahin kus15 Haziran 2019 18:27

    Ne kadar aşağılık bir düşünce Fiat düşmesin diye hayvanları öldürmek,başka alternatifler bulunmalı,sadece kafanizda ırak mı var

  • ...15 Haziran 2019 14:14

    Tavukları canlı ihraç etmek aklınıza gelmiyor mu ?

  • Tufan15 Haziran 2019 13:59

    Çözüm yumurta tozuna çevirmek. Maalesef ülkemizde üretimini yapan bir firma var galiba. Toz haline getirip raf ömrü uzatılabilir. Tavukları neden itlaf edeceksiniz? Kesin millete dağıtın millet yesin. Ne demek telef etmek böyle saçmalık teklif olabilir mi?

  • Tekno papaz16 Haziran 2019 10:05

    İşte bu kadar kanı bozukluk var. Bir yakınım anlatmıştı. Pazar’ın kapanmasına yakın Pazar’a yetişmiş ve pazarcı 10 kg civarına yakın domatesi döküp eziyor kimse almasın diye şerefsizler hızla çoğalıyor.

  • KILIÇ15 Haziran 2019 14:20

    yabancılardan ögrendik oysaki geçmişte böyle bir durum söz konusu degildi itlaf etmeyi de ögrettiler.oysaki insan saglıgına zararı varmı yokmu araştırılmadı .

  • Cafer tayyar15 Haziran 2019 13:47

    Bizim ülkemizde üreticinim klasik halidir bu ette aynı sütte aynı yumurtada aynı tarlada aynıdır bu don