E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükselişlerde de oynaklık sert olabilir---

Yükselişlerde de oynaklık sert olabilir

Yükselişlerde de oynaklık sert olabilir
25 Mart 2020 - 09:08 borsaningundemi.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde makro verilerde bozulma başlayacağı öngörülüyor.

Fed’in limitsiz varlık alımına geçtiği açıklamasına ilk işlem gününde pozitif anlamda tepkisiz kalan ve satıcılı seyrini koruyan ABD piyasaları bu kez global eğilime katılma kararı alarak 1933’den bu yana en yüksek günlük primlenme performansını ortaya koydu. Kongre’de bekleyen 2 trilyon dolarlık mali teşvik paketi üzerinde anlaşmaya varılacağına dair beklentiler yatırımcı eğilimini desteklerken, Asya seansında bu sabah son dakika haberi olarak düşen başlığa göre ise Demokrat ve Cumhuriyetçi siyasetçiler arasında anlaşma sağlandı ve paket yasalaşacak.

Haber akışının uzun ve yorucu satış seanslarının ardından yatırımcılarda uç noktalarda pozitif tepkiler verilmesine neden olmasını doğal karşılıyoruz. Ancak, tıpkı düşüşlerde olduğu üzere yükselişlerde de oynaklığın sert olmasını öngörülebilirlik açısından sağlıklı bulmak kolay ve doğru değil. Muhtemelen dün yaşanan pozitif fiyatlama ortamının bugün de Asya seansı eğilimine baktığımızda azalan ivmede de olsa devam ettiğini görebiliriz. EUR fonlama tarafındaki maliyetlerin azalması (basis swaplar) ve emtia grubundaki toparlanma çabası moral kanalı üzerinden destekleyici olacaktır. Ancak, şerh düşmek isteriz ki, piyasa eğilimine güvenmekte zorlanıyoruz ve hareketin uzun soluklu olacağını
söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte makro verilerdeki bozulmaların takibini gerçekleştireceğiz. Nitekim bu kapsamda dün Euro Bölgesi ve ABD’de gelen flash PMI verilerini örnek göstermek mümkün.

Ekonomik aktivitenin ciddi anlamda yavaşlamaya başladığı Mart ayının ağırlıklı ilk yarısını kapsayan verilerin Nisan ayında daha fazla bozulduğunu görmemiz uzak bir ihtimal değil.

Takip ettiğimiz göstergelerden VIX günü ağırlıklı yatay performans ile tamamlarken, MOVE endeksi ise geriledi. Petrol ve altın fiyatlarındaki gelişmeler talep kaynaklı ya da piyasanın genel işleyişinden dolayı olmazken, spekülatif eğilimin ana çıkış noktası olarak belirdiğini düşünüyoruz. Amerikan doları
fiyatlaması ise DXY performansı dikkate alındığında 101-102 aralığına geri çekilmiş izlenimi verse de sadece yükselişine ara vermiş olabileceğini düşündürttü. Her koşulda dün takip edilen piyasa tepkisini moral/motivasyon açısından olumlu buluyoruz ancak sürdürülebilirliğini sorguluyoruz. Unutmayalım
ki birçok ülkede önlemler sıkılaşmaya, durum kötü seyretmeye devam ediyor.

Hindistan’da 1.3 milyar insanı kapsayacak izole etme kararı alınırken, İtalya’da ise iki günlük ivme azalışının ardından hayatını kaybeden vaka sayısında yeniden artış gözlendi. Başkan Trump ise ABD ekonomisini Nisan ayının ilk yarısında yeniden aktiviteye açmayı düşündüğünü belirtti.

Yerel varlıklar için de benzer durumun geçerli olduğuna inanıyoruz. Dışarıya paralel seyrin devam etmesi önemli. Gün sonunda %6 düşüşle 525bp seviyesinden kapanış gerçekleştiren CDS en anlamlı gelişme konumunda. USDTRY paritesinde 6.40 ve 6.25 desteklerini, BİST 100 endeksinde ise 93200 direncini yakından takip edeceğiz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %2.22 yükselişle emsalleri arasında en iyi performansla tamamlayan üye konumunda olurken, BİST 100 endeksi kapanışı %6’ya yakın primlenme ile 89286 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıllık tahvilde faizin son seviyesi %13.26, 5 yıllık CDS’in kapanışı ise 525bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı yükseliş ve ciddi primlenme düzeyleri şeklinde oldu. Euro Stox 50 %9.24, DAX %10.98 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %9.23 primli performans ortaya koyarken, yaşanan sıkıntılı süreçle gündemde olan İtalya’da FTSE MIB kapanışı ise %8.93 yükselişle işaret etti.

Amerika kıtası işlemlerinde primlenme boyutunun majör ABD endeksleri önderliğinde genişlediği görüldü. Dow Jones endeksi %11.37 yükselirken, S&P 500 ise %9.38 ile takip edildi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarında da benzer eğilim olurken, Şili grubu sınırlı geri çekilme ile ayrıştı. Bovespa kapanışı %9.69, Merval ise %5.45 yükseliş şeklinde gerçekleşti.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları olumlu seyrin devamını gösteriyor. TSİ 08.40/ NKY 225 %5.67, CSI 300 %2 ve KOSPI %4.39 ile fiyatlanırken, CNH-CNY spreadi 67 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.0742 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)