E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYükseliş için global risk iştahı destekleyici---

Yükseliş için global risk iştahı destekleyici

Yükseliş için global risk iştahı destekleyici
19 Haziran 2020 - 09:05 borsaningundemi.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde dış fiyatlama koşullarındaki yaklaşımın ekstra ülke ayrışması söz konusu olmadıkça risk iştahındaki hareketlilik üzerinde etkili olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Seans içerisindeki oynaklıkların genele yayılır şekilde arttığı ve ağırlıklı yönsüz seyrin hakim olduğu son 1 haftalık küresel hisse senedi işlemlerinde beklentilerin aksine FOMC toplantısı sonrasında takip edilen satış dışarıda bırakıldığında ciddi bir pozisyon çözülmesi görülmüş değil. Her ne kadar kısa vadeli haber akışı fiyatlamalar üzerinde baskı unsuru olarak belirmeye çalışsa da azalan işlem hacimlerinin kırılım yaratmadığı görülüyor. Birkaç gündür ABD endekslerinde görülen işlem hacmi azalışları bugün itibarıyla Asya seansına da sirayet etmiş durumda. Bugün Amerikan piyasalarında opsiyonlar ve vadeli işlemler açısından vadelerin sona ermesi durumu gerçekleşecek. “Quadruple 
Witching” olarak ifade edilen dönemlerde geçmiş örnekler incelendiğinde genellikle işlem hacimleri ve oynaklıklarda netleşmeler (pozisyon kapamalar) nedeniyle artışlar olduğunu hatırlatmak isteriz.

Goldman Sachs hesaplamalarına göre, söz konusu işlemler nedeniyle bugün 1.8 trilyon dolar büyüklüğünde S&P 500 opsiyonu vadesi dolabilir. Endeksin yeniden dengelenmesi ise 48 milyar
dolar düzeyinde trade işlemini tetikleyebilir.

Geride kalan gün içerisinde vadeli endekslerin işaret ettiği ağırlıklı satıcılı ve karışık seyrin aksine bir kez daha Amerikan hisse senetlerinde seans başlangıcı ile birlikte alıcıların satıcılara kıyasla bir adım önde olduğu durum takip edildi.

Yerel varlıklarda Turkcell hisse senetleri önderliğinde pozitif yaklaşım ana belirleyici unsur olurken, BİST 100 endeksi işlemlerinin de olumlu anlamda ayrışmasına imkan tanıdı. Amerikan doları hafta içerisinde gösterdiği sınırlı toparlanma isteğini DXY nezdinde devam ettirirken, EURUSD paritesinde
yakından izlediğimiz 1.1220 bölgesinin aşağısına salınım gözlendi. Bize göre, hisseler nezdinde yaşanan işlem hacmi azalışı paritelere etkileşim göstermekte ve genele yayılır Amerikan doları zayıflaması düşüncesinin gecikmesine neden olmakta. Biz, bu noktada özellikle son 1 haftadır sesli düşünmeye çalıştığımız “taktiksel dolar değer kaybı” sürecinin başlangıcında olabileceğimiz şeklindeki
argümanımızdan henüz uzaklaşmış değiliz. Gerek swap piyasalarındaki normalleşme gerekse Fed’in açtığı fonlama kanallarından gerçekleşen geri dönüş rakamlarının büyük miktarda yerine konulmayarak piyasalardan borçlanmanın tercih edilmesi gibi gelişmeleri bu kapsamda değerlendirmenin doğru olduğuna inanıyoruz.

Genel piyasa değerlendirmemiz iyimserliğin korunma çabasının sürdürüleceği şeklinde oluşmaya devam ediyor. Geride kalan haftadan bu yana paylaştığımız biçimde, soluksuz yükseliş döneminin devam etmesinden ziyade ara düzeltmelerin ve oynaklık artışının gündeme geldiği ve-fakat risk alma algısının da korunduğu bir dönem içerisine girdiğimiz kanaatindeyiz. Keza benzer durumun yerel varlıklar açısından da geçerli olduğunu düşünüyoruz. Önemli bir ayrışma başlığı söz konusu olmadıkça globalde gözlenen eğilime paralel hareket edeceğimiz şeklindeki fikrimizde henüz değişiklik yok. Son 1 haftalık süreçte paylaştığımız şekilde BİST 100 endeksin 110000-114000 aralığında kalmak isteyeceğini değerlendirirken, USDTRY paritesinde ise 6.89 direncinin haftalık bazda aşılmadığı senaryoda ek baskı unsuru olarak belirmesini beklemiyoruz.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin Brezilya reali önderliğinde değer kaybettiği 18 Haziran fiyatlamalarında Türk lirasının Amerikan doları karşısındaki performansı %0.17'lik sınırlı zayıflamaya işaret etti. BİST 100 endeksi kapanışı %1.4 yükselişle 112494 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10 yıllık gösterge tahvilde faizin son seviyesi hafif yükselişle %12.05 oldu. 5 yıllık ülke risk primi %2'ye yakın yükselişle 479bp düzeyinden günü tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gıda ve içecek sektörüne ait hisse senetlerinin ortalama işlem hacimlerinden %100'ün üzerinde artışla ayrışma gösterdiği günde ağırlıklı satıcılı seyir gözlendi. Genele yayılma çabası içerisinde olan satış baskısında madencilik, sanayi ve banka gruplarının önderlik ettiğini söylemek mümkün. Euro Stoxx 50 -%0.53, FTSE 100 -%0.47, DAX -%0.81 ve Rusya (RTS, USD) grubu ise -%0.58 ile günü tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla değer kayıplarının daha sınırlı düzeyde gerçekleştiği bir seans takip edildi. Majör ABD endeksleri arasında sadece Dow Jones cephesinde
-%0.15 ile olumsuz performans söz konusu olurken, işlem hacmi azalışı ise son 5 günlük ortalamasından %32 azalışa işaret etti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa'da %0.60 yükseliş ve pozitif ayrışma, Merval'de ise -%6.13 ile negatif baskı dikkat çekti.
Asya'da yeni gün fiyatlamaları devralınan olumsuz resme karşın pozitif bir eğilime işaret ediyor. TSİ 08.05/ NKY 225 %0.64, Hang Seng -%0.07 ve KOSPI -%0.19 ile işlem görmekte. CNH-CNY spreadi -69 pips seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0913 ile yuanda değer kaybını ifade ediyor.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından takip ettiğimiz iki kritik seviye 108200 ve 106000.
Söz konusu bölgelerin gerisinde kapanış gerçekleşmedikçe mevcut iyimserlik korunma çabasında
olacaktır. Dış fiyatlama koşullarındaki yaklaşım ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça risk
iştahındaki hareketlilik üzerinde etkili olmaya devam edecektir. 110000 bölgesi haftalık grafiklerde
öne çıkarken, yeni işlem bandı potansiyeli taşıdığını düşündüğümüz 110000-114000 aralığına eğilim
için global risk iştahının da destekleyici olması gerektiği kanaatindeyiz. 108.200 bölgesi üzerinde
kalınan haftalık işlemlerde endeksin 114.400 bölgesi hedefli ilerlemesi devam edebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.80-6.65 seviyeleri haftalık bazda destek, 6.88 ise direnç olarak
izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.1220 ve 1.1080/90
bölgesi yukarı yönde orta vade açısından kritik noktalar olarak yakından izlenebilir. Öne çıktığını
düşündüğümüz ilk kritik direnç seviyeleri 1.1330/80. Söz konusu bölge üzerindeki kapanışlar 1.15
potansiyeli taşıyabilir. Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde değiliz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)