E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriYÜKSELİŞ GENELE YAYILABİLİR---

YÜKSELİŞ GENELE YAYILABİLİR

YÜKSELİŞ GENELE YAYILABİLİR
03 Ağustos 2008 - 13:03 borsaningundemi.com

Temmuz ayı başından beri bu köşeyi dikkatli takip edenler, piyasalardaki gelişmelerin beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleştiğine şahit oldu.








Yazılarımızda ne demiştik? Öncelikle haziran ayında yabancıların alıma geçmesine işaret ederek Borsa'nın 32.950 puanı gördükten sonra U dönüşü yaptığını yazdık. Endeksin yükselişe başlayabileceğini ve bunun sinyallerinin güçlü olduğunu eklemiş, endeks üzerinde etkili bankacılık sektörü hisselerinde yüzde 20-40 arası artışlar olabileceğini vurgulamıştık.

Yükselişin AK Parti kapatma davası ile ilgili olduğunu, kapatılmama ihtimalinin yaşanan siyasi gelişmelerle birlikte azaldığı teşhisini koyarken de AK Parti'nin kapatılmayacağı beklentisinde olduğumuzu belirtmiştik.

Borsa ile ilgilenen yatırımcılara yükselişin İMKB 30 hisseleri (bankacılık, holding) ile gerçekleşeceğini, seçici olmak gerektiğini de anlatmıştık.


Sonuçta bir ayda Borsa tam tamına yüzde 29 yükseldi. Banka hisselerinde bu yükseliş yüzde 50-60'ı buldu. AK Parti'nin kapatılmayacağını ve Borsa'da alım yapmak gerektiğini düşünen yabancı yatırımcı, yüzde 30-40 aralığında kazanç sağladı. Zira yabancı yatırımcı analizlerimizde de belirttiğimiz gibi sadece banka hissesi aldı.


28 Temmuz Pazartesi günü kapatma davasına ilişkin görüşmelerine başlayan Anayasa Mahkemesi'nin kısa sürede karar alacağı beklentileri ve bazı yabancı yatırım bankalarının alımlarıyla endeks beklediğimden de önce 40 bin sınırını aştı.

Çarşamba günü hareketlenen Anayasa Mahkemesi'ndeki kulisler kapatılmama ihtimalini iyice kuvvetlendirince Borsa'da hızlı yükseliş havası hakim oldu ve tarihi bir yükseliş yaşayan endeks yüzde 5'i aşan artışlar kaydetti.

Perşembe günü kar satışlarıyla karşılaşan endeks, cuma günü 500 puana yakın gerideyken özellikle gün sonuna doğru Akbank, Halkbank gibi büyük bankalara gelen yoğun taleple yine dış borsalardan bağımsız bir şekilde hareket ederek 43 bin puan sınırında kapandı.

Bu köşeyi okuyanlar bilir, böylesi sert bir yükseliş sonrası her zaman ciddi bir kar satışı gelebilir. Siyasi açıdan oldukça rahatlayan Türkiye'nin kredi görünümü ve risk priminde elbette olumlu yönde gelişmeler olacaktır; ancak bir süre sonra kısa sürede müthiş kar eden yabancı yatırımcının kar amaçlı satışları da etkili olacaktır.

Teknik olarak 43 bin puanın hemen üstünde bulunan direnç noktasının kırılma ihtimali bulunmakla birlikte gelebilecek kar satışlarına da dikkat etmek gerekir. Belki de hareketin biraz daha genele yayılması ve daha farklı sektörlerin de devreye girmesi beklenebilir. 14 Ağustos'ta konsolide olmayan bilançoların son günü, 31 Ağustos'ta da konsolide bilançoların Borsa'ya bildirilmelerinin son günü.

Bu nedenle önümüzdeki haftadan itibaren bilanço beklentileri ve gerçekleşmeleri satın alınabilir. Endeksin olumlu gidişata göre 46 bin, olumsuz gidişatta ise 40 bin puanı görmesi sürpriz olmayacaktır.


Petrolün gözü faiz kararlarında
İki haftadır yaptığımız petrol analizlerinde talebin yavaşladığı haberleri sonucu fiyatların hızla düşüşe geçebileceği ve145 doları gören petrolün 122 dolara kadar düşebileceğini belirtmiştik.

Gerçekte hafta içinde açıklanan ABD ham petrol stok verilerine kadar fiyatlar 122 dolara kadar gerilemişti. Stokların beklenenin üstünde düşüş göstermesi, hafta içinde doların Euro karşısında değer kazanmasına rağmen petrolün 122 doların üstünde kalmasına yol açtı.

Haftanın son günü 125 dolar civarında kapanış yapan petrol fiyatları, salı günü FED toplantısı ve perşembe günü yapılacak Avrupa Merkez Bankası faiz kararları sonrası yön belirleyebilir. Özellikle ABD ekonomisi veri akışı petrol ve altın fiyatları için oldukça önemli.


Euro/dolar 1,53'ü test edebilir
1,60 rekor seviyesini gördükten sonra gerilemeye başlayan parite 1,55'in hemen üstünde kapattı. Haftanın son günü olumsuz gelen işsizlik verisini dengeleyen tarım dışı istihdam verisi sonrası toparlanmasına devam eden dolar, önümüzdeki hafta uluslararası merkez bankalarının faiz kararına odaklanacaktır.

Salı günü yapılacak ABD Merkez Bankası toplantısında daha önce yüzde 2 olan faiz oranlarının değişmemesi bekleniyor. Aynı şekilde İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının toplantısında da faiz kararlarının değişmeme yönünde olması muhtemel.

Görünüm, çok önemli bir değişiklik olmazsa paritede 1,53 seviyeleri test edilebilir. Veri akışı özellikle mortgage ile ilgili gelişmeler parite üzerinde etkili olabilir.

GEÇEN HAFTANIN [EN] ] LERİ

Değer kazananlar (%)
01 - Asya Katılım B. 36,36
02 - Milpa 34,65
03 - Vakıfbank 34,09
04 - Bossa 30,10
05 - Sabancı Holding 26,56
06 - Akbank 26,13
07 - Koza Davetiye 25,00
08 - T. Halk Bankası 24,19
09 - Doğan Yayın H. 24,00
10 - Taç Yat. Ort. 23,26

Değer kaybedenler (%)
01 - Denizbank -23,96
02 - Finansbank -17,91
03 - FM İzmit Piston -14,38
04 - Duran Doğan B -13,64
05 - EVG Yat. Ort. -12,50
06 - Klimasan -8,33
07 - Finans F. Kir. -5,82
08 - Acıbadem Sağ. -4,92
09 - Fenerbahçe Sp. -4,64
10 - Marbaş B YO -4,55


SELİM IŞIKLAR/ZAMAN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)