E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYükselen kurumsal borçlar hisseler için tehlikeli mi?---

Yükselen kurumsal borçlar hisseler için tehlikeli mi?

Yükselen kurumsal borçlar hisseler için tehlikeli mi?
30 Ağustos 2021 - 18:02 borsaningundemi.com

Şirketlerin borç seviyeleri, bugünlerde tüm zamanların en yüksek seviyelerinde. Aynı zamanda hisse değerlemelerinin de oldukça yüksek olması bazı yatırımcıların endişe seviyesini yükseltiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hall’da yaptığı konuşmada, merkez bankasının tahvil alımlarını bu yıl azaltmaya başlayacağının sinyalleri verildi. Ancak bu ABD piyasaları için sürpriz olmadı ve hisse endeksleri yeni rekorlar kırdı. Ancak kurumsal borç seviyeleri ve hisse değerlemeleri temkinli olmak gerektiğine işaret ediyor.

Kurumsal borçlar hiçbir zaman bu kadar yüksek seviyelerde olmamıştı. 2010 ve 2020 yılları arasında kurumsal borçlar yılda %6’nın üzerinde artış gösterdi ve bu rakam ekonominin büyüme oranının yaklaşık iki katı oldu. Bu durum ise korkutucu. Şirketler finansman için borçlanma yoluna gittikçe, şirketlerin hisse başı getirileri yükselir. Ancak bu esnada finansal stres karşısında istikrarsızlaşırlar. Çünkü borçlanma maliyetlerinin geri ödenmesi gerekir.

Financial Times’ın haberine göre bu nedenle teoride tüm bu borçların bir sonraki resesyonu ya da finansal krizi çok daha kötü bir hale getirme potansiyeli yüksek. Son zamanlarda bu risk oldukça sık dile getirilmeye başlansa da Bank of America Kredi Stratejisti Hans Mikkelsen fazlaca endişeye gerek olmadığını düşünüyor. Hisse fiyatları, borç seviyelerinden çok daha hızlı yükseliyor. Mikkelsen “ABD’nin kurumsal tahvil ve kredi yatırımları daha önce bu kadar yüksek hisse değerlemeleriyle desteklenmemişti” dedi.

Yine de bir şirket borçlarını ödeme konusunda zorluk çektiği bir pozisyona geldiğinde, bu hisse değeri hızla ortadan kaybolacak. Bu nedenle borçlanma ve hisse değerlemeleri şirketlerin yalnızca hava güneşliyken kullanabileceği bir şemsiyeye benziyor. Mikkelsen de bu faydanın geçici olduğunu görüyor ve şirketlerin hisse değerlemelerini, kaldıraç kullanmadan sürdürebilmesi için kriterlerin oldukça yüksek olduğunu söylüyor. Aynı zamanda yüksek kaldıraç oranlarında, 1972’nin dördüncü çeyreğinde, 2000 yılının birinci çeyreğinde ve 2007 yılının ikinci çeyreğinde hem hisseler hem de krediler çöküşe geçti.

Mikkelsen’in “kaldıraç oranı” olarak bahsettiği oran hisselerin oldukça pahalı olduğu bir anda düşüşe geçiyor. Bu koşullarda ise batık krediler bir sorun haline geliyor. Ancak borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre toplam kurumsal net varlığın bir yüzdesi olarak toplam kurumsal borç, yani bilançoda yer alan hisse değeri asıl önemli olan nokta.

Sorunlar, şirketlerin borçları varlıklarından daha fazla ya da en az varlıklarıyla aynı seviyede olduğu dönemlerde başlıyor. İyi haber ise ABD şirketlerinin şimdilerde böyle bir sorunla karşı karşıya olmaması. Bu nedenle kurumsal borçlar yatırımcıların endişelenmesi gereken konuların en başında yer alıyor. Leuthold Core Investment Fund Başkanı Doug Ramsey, “1990’ların sonundaki hisse çılgınlığının hayatımda yalnızca bir kez görebileceğim bir şey olduğunu düşünüyordum. Ancak 21 yıl sonra bugünün piyasalarının teknoloji balonundan çok daha pahalı olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Açıklamasının devamında, “o dönemde yüksek değerlemeler en büyük 40 ila 50 hissede görülüyordu. Bugün medyan hisse değerlemesi tüm zamanların en yüksek seviyesinde” ifadelerini kullandı. Ramsey’e göre bugün piyasaların bir grup hisse dışında da kapsamlı olarak pahalı olması dikkat çekici. Bunun nedenlerinden bir tanesi, piyasaların genelindeki yükselişi yüksek değerlemelere sahip teknoloji hisselerinin yönetiyor olması. İkincisi ise ‘değerinin altında işlem gören’ ve temel verileri iyi olan şirketlere yapılan yatırımların genellikle piyasalar düştüğünde yatırımcıları koruyacağına inanılması.

Eylül ayı Bitcoin için olumsuz geçebilir

 

ABD'de bekleyen konut satışları temmuzda düşüşünü sürdürdü

 

Borsalarda ‘eylül etkisi’ korkuları doğru mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ30 Ağustos 2021 22:04

    bu olaylar bir zaten patlayacak fakat zamanlaması önemli.bir de sabah bakmısızki bomba patlayıvermiş.uzun yıllar içinde de olacağını hiç zannetmiyorum.bence an meseleside olabilir yeterdi abd bir para babası bunu isteyiversin.

  • Timur Sert30 Ağustos 2021 21:29

    Tehlike tehlike ve tehlike. Hergün 3-5 tehlike-Risk haberi. Borsanın iyi bir gerileme yapmasına az kalmış olmalı

  • Bağırma Para ver30 Ağustos 2021 20:27

    Yok yahu ne tehlikesi patlatırsın bir yüzde 1000 bedelli olur biter aman dert ettiğiniz şeye bak 10 sene daha patronculuk oynar sahibi elinde hisse olanlar hem para öder hemde bağırır.

  • Mehmet B30 Ağustos 2021 18:39

    Sadece borçlar değil Aşırı yükselen/Değerlenen piyasa hisseler için çok tehlikeli... Her an bir kıvılcım Borsaları yangın yerine döndürebilir.