E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enflasyon, küresel ekonominin en önemli güncel sorunlarından birisi haline geldi. Sigorta firması Aegon’un bu hafta gerçekleştirdiği bir anket, katılımcıların %64’ünün “yükselen enflasyon nedeniyle finans durumlarının etkilenmesinden” endişelendiklerini gösterdi.
İşletmelerde de korkulu bir hava hakim. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere Ticaret Odası’nın son çeyrek raporunda şirketlerin %59’u fiyatlardaki yükselişin gelecek çeyrekte de devam etmesini beklediği ve %66’sının enflasyondan dolayı “endişeli” olduğunu belirtiliyor. Bu iki rakam da yeni bir rekoru. Şirketlerin yüzde 30’u fiyatlardaki yükselişin ödemeler dengesinden kaynaklanabileceğini öngörüyor. Ancak katılımcıların %94’ü yükselen enflasyonun suçlusu olarak ham maddeleri gösterdi.
Söz konusu ham maddelerin en önemlisi enerji fiyatları. Toptan enerji fiyatları dünyanın her yerinde yükseldi. Sadece İngiltere’de doğalgaz fiyatları bir yıl öncesine göre beş kat arttı. Söz konusu artış hanehalkı nakit akışına derinden zarar verebilecek nitelikte.
Bank of America ortalama bir Avrupalı hanenin 2020’de elektrik ve doğalgaz için ortalama 1.200 euro harcadığını hesaplıyor. Toptan satış enerji fiyatlarına bakıldığında bu rakam 2022’nin sonunda 1.850 euro’ya ulaşacağı öngörülebilir. Bu da %55’lik bir artış anlamına geliyor.
Ekonomi yazarı Merryn Somerset Financial Times’taki yazısında bir sonraki yıl için de fazla iyileşme beklemediğini açıkladı. Zira enerji fiyatlarında yükseliş devam edecek. Yazara göre, hükümetler yenilenebilir enerjiye geçiş konusundaki hamlelerini aşırı derecede hızlı artırdı. Uzun yıllardır tercih edilen fosil yakıtlardan, güvenilirliği tartışmalı yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş süreci devletlerin kapasitesinden çok daha hızlı gerçekleşiyor.
Somerset söz konusu tabloyu karbonsuzlaşma şoku olarak tanımladı. Ekonomi uzmanına göre bu tablo 1970 yılında OPEC kaynaklı oluşan petrol kriziyle benzerlikler taşıyor. Ancak çözüm konusunda iyi haberler de yok değil.
Avrupa Birliği doğalgaz ve nükleer enerjiyi yeşil enerjiye geçişin bir parçası olarak kabul etti. Ancak şimdilik fiyatlar yükselmeye devam edecek gibi gözüküyor. JPMorgan analistleri enerji fiyatlarındaki yükselişi her zamanki gibi basit bir arz talep meselesi olarak tanımlıyor.
FT yazarı petrol ve doğalgaz üretiminde gerçekleşen büyük çöküşe dikkat çekti. Zira yeni projelere yapılan sermaye harcamaları pik seviyesinden yüzde 75 azalmış durumda. Ancak aynı zamanda termal enerji kaynaklarına olan küresel talep sınırlı miktarda azaldı ve petrol talebi ise artmaya devam ediyor.
JPMorgan analistleri 2022’de küresel petrol talebinin varil başına günde 3,5 milyona kadar yükselmesini bekliyor. Bu rakam 2019 yılındaki seviyenin çok az üzerinde ve bir rekoru işaret ediyor. Analistlerin raporuna göre 2023’te ise yeni bir rekor bekleniyor. Bu da enflasyonun artması anlamına geliyor. Bankanın çeşitli araştırma grupları petrol fiyatlarının varil başına 80 dolar ila 125 dolar arasında değişeceği tahmininde bulunuyor.
Somerster devletlerin yeşil enerjiye geçiş hamlelerinin tartışmasız bir biçimde iyi niyetli olduğunu söyledi. Ancak yazara göre bu iyi niyet her zaman olduğu gibi yüksek bir maliyeti de beraberinde getiriyor. Ekonomi uzmanı insanların elektrik ve doğalgaz faturasına daha fazla odaklandığını ancak yükselen enerji fiyatlarının kısa vadeli nakit akışlarından çok daha fazla uzun vadeli birikimlere zarar vereceğini öngörüyor.
Ayı piyasası mı geliyor?
Ekonomi yazarı enerjinin kendisinin ve mal ve hizmetler sektörüne dönüşümünün birçok ekonomik aktivitenin temelinde olduğuna dikkat çekti. Bu durum aynı zamanda borsalarda hisse değerlemelerindeki maliyet-verim göstergelerini temelden değiştirebilir.
Bağımsız küresel yatırım araştırmaları şirketi Gavekal’ın Kurucusu Charles Gave petrol fiyatları ile S&P 500 Endeksi’ndeki ayı ve boğa piyasası beklentileri arasındaki ilişkinin kullanılabileceğini belirtiyor. Gave, "ABD'deki tüm yapısal ayı piyasalarının S&P 500'ün enerji fiyatlarına karşı önemli ölçüde aşırı değerlenmesiyle başladığını" belirtiyor.
Gave, ABD borsalarında ayı piyasalarının görüldüğü 1912, 1929, 1968 ve 2000 yıllarının tamamında enerjinin gelecekteki maliyetinin hafife alındığına dikkat çekiyor. Gave ayrıca ABD’de Büyük Buhran’ın yaşandığı 1929 ile 1934 yılları arası dönemin tamamında enflasyonun yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Somerster enerji fiyatlarındaki artışın şirketlerin bilançolarına darbe vuracağını ve ayı piyasasını getirebileceğini öngörüyor. Ekonomi yazarı buna karşın enerji hisselerininse bir süre yükselişini sürdürebileceğini belirtiyor. Ancak enerji hisselerinin bir kısmının güçlenmesi sektörün diğer kısımlarında ciddi zayıflıklar ortaya çıkarabilir.
Somerster İngiltere’de doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki artıştan yararlanabilmenin en kolay yolunun borsa yatırım fonları olduğunu söyledi. Ancak ekonomi yazarı iki adımlı bir yatırım stratejisini izlenmesinin mantıklı olabileceğini belirtti. Somerster eski tip enerji kaynaklarına yatırım konusunda iShares S&P Emtia üreticileri petrol ve doğalgaz ETF’sini ve TB Guinnes Küresel Enerji Fonu’nu öneriyor.
Borsa uzmanı ikinci bir adım olaraksa koruma yatırımı olarak BlackRock’ın Enerji ve Kaynak Gelirleri Fonu’nu önerdi. Söz konusu fonun %33’lük bir kısmı eski tip enerjiye odaklanıyor. Çeşitlendirme isteyen yatırımcılar için Somerster’in önerisi ise Temple Bar Yatırım Fonu. Söz konusu fonun %15’lik kısmı eski tip enerjiye odaklanıyor. Somerster bu fon yatırımını kendisinin de tuttuğunu söyledi.
2022'de öne çıkacak 4 alternatif yatırım
Euro Bölgesi'nde rekor enflasyon
Morgan Stanley, petrol fiyatlarında yükseliş beklentisini değiştirmedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ülkemizde enerji fiyatlarının yüksek oluşu , kamunun piyasadan çekilip meydanı özel şirketlere bırakmasıdır. %80 özel , %15-20 kamu. Dağıtım şirketleri üzerinden oluşturulan tekel kimin eseri. 21 elektrik bölgesi özel sektöre satılmadı mı. Ondan sonra da elektrik pahalı, ödemeye devam :( :(
Bugün hareketlere baktığımız zaman gördüğüm şudur,düzeltme bekleyenlerin aksine hisseler ufak ufak ama sürekli yukarı gidiyor,thy den örnek verecek olursak omicron ayaklarına millete sattırıp sürdüler yukarı nerdeyse eski zirvesine geldi,diğerleride gelecek ama çaktırmadan gidiyorlar yükseldi korkusu ile mal alamayıp kenarda kalacaklar zaten bir daha asla alamazlar zira uzun mumlar gelecek bugün sıra bankalarda yavaşdan başladılar düzeltme illa olacak ama şelale değil günlük düzeltip yola devam edecek korkarsanız açıkta kalırsınız,bilanço dönemi asla şelale olmaz karlar süper gelecek göreceksiniz asla şelale olmayacak yeterki saçma bir açıklama olmasın.YTD
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:44)