E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksekten uçan borsalar ekonomiyi anlatmıyor---

Yüksekten uçan borsalar ekonomiyi anlatmıyor

Yüksekten uçan borsalar ekonomiyi anlatmıyor
02 Nisan 2024 - 11:14 borsaningundemi.com

Hisse senetlerindeki olağanüstü yükselişler yatırımcılar için iyi bir haber olabilir. Ancak borsalar bir süredir ekonomiyle alakasız hale geldi. MarketWatch haberinde bu durumun nedenleri tartışılıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar geçmişte ekonominin sağlığı için iyi bir rehberdi. Ancak Amerikan borsaları için bu tablo geride kalıyor. Zira günümüzde Amerikan ekonomisi zor durumda olsa da Wall Street yükselişini sürdürebiliyor.

Bu kopuşun yıllar içerisinde ortaya çıkmasının birçok nedeni var. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre ekonomi ile borsalar arasındaki ayrışmanın birincil neden hisse senetleri performansına ekonomik büyümden daha fazla öncelik verilmesi. Dolayısıyla ABD hisse senetlerindeki getirileri kendi başına bir amaç haline geldi.

Söz konusu tablo ekonominin Kovid-19 nedeniyle kilitlenmesine rağmen hisse senetlerinin ralli havasına girdiği 2020’de çok daha belirgin durumdaydı. StoneX’in Küresel Makro Stratejiler Genel Müdürü Vincent Deluard ekonomi ile borsalar arasındaki kopukluğun başlangıcının yıllar öncesine dayandığını belirtiyor. Deluard, “tüm politika hedeflerinin hisse senedi fiyatlarının yükselme hedefine tabi kılınması” olarak adlandırdığı düşüncenin 1970’lere dayandığını söyledi. Borsa uzmanına göre bu tabloda emeklilik planlarının ortaya çıkmasının önemli bir rolü var. Zira ABD’nin bireysel emeklilik sistemi olan 401 (k) planı 1978’de ortaya çıktı.

Deluard’a göre daha fazla Amerikalı emeklilik planları için finansal varlıklara güvendikçe toplumların da sermaye piyasalarındaki kayıplara ve ayı piyasalarına olan toleransı kayboldu.

Goodhart Yasası

Deluard, daha sonraki gelişmelerin Goodhart Yasası olarak bilinen bir ekonomik teorinin takipçileri için sürpriz olmadığını da ekliyor.

Adını İngiliz iktisatçı Charles Goodhart'tan alan bu yasa, "Bir gösterge hedef haline geldiğinde, iyi bir gösterge olmaktan çıkar” anlamını taşıyor. Başka bir deyişle, güçlü öz sermaye getirileri öncelik haline geldikçe, borsa ekonominin iyi bir göstergesi olmaktan çıktı.

MW haberinde son zamanlarda borsaya hakim olan altı dev sermayeli hisse ele alınıyor: Amazon, Apple, Nvidia, Meta, Microsoft ve Alphabet. Bu hisseler birlikte tüm ABD borsalarının dörtte birlik değerini oluşturuyor. Ancak hisselerle temsil edilen şirketlerin ABD ekonomisine olan etkisi ise çok daha az.

LLC verilerine göre ABD’de piyasa değerine sahip halka açık şirket olan Microsoft ekonomide nispeten küçük bir rol oynuyor. Örneğin Microsoft’un toplam satışları tüm halka açık hisse senetlerinin toplam satışlarının sadece %1,1’ini temsil ediyor. Bu oran şirketin toplam piyasa değerindeki %5,9’luk payının beşte birinden az. Çalışanlar açısındansa şirketin ekonomik önemi çok daha düşük. Microsoft çalışanlarının sayısı ABD işgücünün sadece %0,1’ini temsil ediyor.

Nvidia’nın durumu ise daha dikkat çekici. Firmanın satışları ABD’deki halka açık şirketlerin toplam satışlarının sadece %0,3’ünü temsil ediyor. Nvidia çalışanları ise ABD işgücünün sadece %0,02’si.

Toplu olarak, bu altı şirket, halka açık tüm ABD şirketlerinin toplam piyasa değerinin üçte birini oluşturuyor. Ancak söz konusu şirketlerin toplam satışları ise ABD’deki halka açık şirketlerin sadece %8'i. Altı şirketin ABD’nin işgücü piyasasındaki payı da sadece %1.3'tür. Dolaysıyla borsanın ekonomi için zayıf bir gösterge haline gelmesine de şaşmamak gerekiyor. Zira ABD’de sokaktaki insanın önemli bir kısmının öz sermaye yatırımı yok ve bu insanlar için Wall Street borsaları giderek daha önemsiz hale geliyor.

Fed belirsizliği risk iştahını törpülüyor

 

S&P 500 ETF'lerine rekor sermaye girişi

 

Wall Street boğaları ilk çeyrekte şaha kalktı

 

Altında rekor seviye hedefi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)