E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek volatilite borsada çöküş habercisi mi?---

Yüksek volatilite borsada çöküş habercisi mi?

Yüksek volatilite borsada çöküş habercisi mi?
13 Ağustos 2024 - 14:07 borsaningundemi.com

Borsalarda artan volatilite, hisse senetleri için tehlike anlamına geliyor olabilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarihsel veriler, oynaklığın borsaları sarsmasının ardından hisse senetlerinde riskin arttığını gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, SentimenTrader'ın kurucusu ve kıdemli araştırma analisti Jason Goepfert, borsalardaki uzun süreli sakinlik dönemlerinin sona ermesinin son 25 yılda sorunlu örneklere yol açtığını söylüyor.

Rejim değişikliği

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, ABD borsalarındaki son çalkantılar, yatırımcılara tarihsel olarak uzun bir sakinlik döneminin ardından oynaklığın nasıl göründüğünü hatırlattı. SentimenTrader'ın kurucusu ve kıdemli araştırma analisti Jason Goepfert'e göre ise bu durum, potansiyel olarak piyasa duyarlılığında bir ‘rejim değişikliği'ne yol açabilir.

Büyük sermayeli S&P 500 Endeksi Perşembe günü sona eren sekiz seans boyunca art arda en az yüzde 1 oranında hareket etti. Japon Yeni’nin geri çekilmesi ve ABD ekonomisinin zayıflaması korkuları son iki haftada küresel finans piyasalarını sarstı.

Son 10 yılın rekoru

Goepfert, paylaştığı notta, cuma günü sona eren son 10 işlem seansında endeksin en az yüzde 2'lik bir maksimum gün içi aralığı hareket ortalamasına sahip olduğunu ve bunun son 10 yıldaki en büyük 10 günlük ortalama gün içi hareket aralıklardan biri olduğunu söyledi.

S&P 500'ün 1957'den bu yana maksimum gün içi hareket aralıklarına bakan Goepfert, “Yüzde 2 eşiği, ‘normal' 10 günlük ortalama gün içi hareketlerin çoğunu içeriyor. 10 günlük aralık birkaç kez yüzde 3'ün üzerine çıkıyor ve 'tam patlama’ hareketleri yalnızca üç kez gerçekleşiyor” diyor.

Kriz nöbeti

Goepfert, son iki haftadaki oynaklığın ayrıca S&P 500 için yüzde 2'lik 10 günlük ortalama gün içi hareket olmadan ‘tarihsel olarak uzun bir çizgi’yi sonlandırdığını ve bunun hisse senedi piyasasında bir duygu değişimi potansiyelini artırdığını yazıyor ve ekliyor: “Bu yüzde 2'lik gün içi hareket aralığı, yatırımcıların 430 seansta ilk kez böyle bir şey deneyimlediği zamana denk geliyor.”

1962'den bu yana gün içi oynaklık konusunda yatırımcıların nasıl hareket ettiğine dair ise Goepfert, “Normalde gün içi aralıklarda büyük bir artış, borsa piyasasında geçici bir sarsıntıya neden olur ve yükseliş trendi birkaç haftalık ileri geri piyasa hareketinden sonra devam ederdi. Ancak, yakın tarih, özellikle son 25 yılda, bu argümanı daha az destekliyor. Günlük oynaklıktaki artış, 2011 ve 2015'te uzun vadeli yatırımcılar için iyi bir giriş noktası görevi gördü ancak bunun dışında durum ters yönde ilerledi. Diğer sinyaller, bir yıl sonrasına kadar ödülden çok riski artırdı” diyor.

Goepfert, yatırımcıların borsadaki ‘bu son kriz nöbeti’ne nasıl tepki vereceğini izleyeceğini ekleyerek “S&P 500'de daha düşük dipler görürsek dikkatli olmalıyız ve savunmacı hisse senetlerine doğru bir kayma seçeneğini daha ciddi düşünmeliyiz” diyor.

Düşük volatilite borsa rallisinin lehine mi?Düşük volatilite borsa rallisinin lehine mi?

 

Piyasalardaki oynaklık artıyorPiyasalardaki oynaklık artıyor

 

Oynaklık yüksek kalmaya devam edebilirOynaklık yüksek kalmaya devam edebilir

 

Borsada belirsizlik çıkmazı! Oynaklık kalıcı mı?Borsada belirsizlik çıkmazı! Oynaklık kalıcı mı?

 

Borsada uzun soluklu kaos dönemiBorsada uzun soluklu kaos dönemi

 

Hisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?Hisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)