E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakYüksek KDV'den dönüş yok---

Yüksek KDV'den dönüş yok

Yüksek KDV'den dönüş yok
06 Ocak 2013 - 07:55 borsagundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "En doğru uygulamayı yaptık. Konutun tapu ve piyasadaki değeri aynı seviyeye gelecek” dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni ruhsatlı konutlarda KDV’yi yüzde 18’e çıkaran düzenlemeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Düzenlenenin çok yerinde olduğunu ifade eden Bayraktar, “KDV’deki eşitsizliği çözdük. Bundan sonra bu uygulamadan geri adım atmamız söz konusu değil” dedi.
Bayraktar, şimdiye kadar KDV konusunda büyük bir adaletsizlik olduğuna işaret ederek, “En pratik ve doğru uygulamayı yaptık. Bir yerde 149 metrekarelik süper lüks bir daire için yüzde 1 vergi alınıyordu. Metrekareyi bir kenara bırakıp, arsanın değerine göre KDV alacağız” diye konuştu. Yeni KDV’nin 29 büyükşehirde uygulanacağına işaret eden Bayraktar, şunları söyledi:
“Artık arsa değerine göre KDV alacağız. Arsanın değerini ise emsali belirliyor. Emsali yüksek olan arsanın değeri de yüksek oluyor. Bir yerdeki arsanın değeri 500 lira iken, yanındaki arsanın değeri daha yüksek çıkabiliyor. Hakkari ile İstanbul’daki arsa değerleri bir olmadığı için vergiyi de ona göre alacağız.” Erdoğan Bayraktar, KDV düzenlemesini yaptıktan sonra sıranın arsa rayiçlerine geldiğini anlatarak, arsaların rayiç değerlerini gözden geçireceklerini ve bu konuyu Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Bir konutun gerçek satış değeriyle tapudaki değerinin aynı olması için girişimlere başlandığını anlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Bir konut 300 bin liraya satılmışsa, tapudaki değeri de 300 bin lira olacak. Şu andaki arsa rayiç bedelleri çok sağlıklı değil. Yasayı çıkardık ama arsa fiyatlarını da sağlıklı bir şekilde belirleyeceğiz. Artık, bir konutun fiyatı tapuda, belediyede ve piyasada farklı olmayacak. Bu sayede kayıt dışılığı engelleyip, konutun gerçek satış değeri üzerinden vergi toplayacağız.”
Yeni KDV uygulaması 1 Ocak 2013’ten önce inşaat ruhsatı alan konutlarda geçerli. Buna göre 29 büyükşehirde arsasının metrekare fiyatı 500 ile 1000 lira arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzerinde olan konutlardan ise yüzde 18 KDV alınacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALDA ARAZİSİ OLAN ŞİRKETLERE HUCUM OLABİL...06 Ocak 2013 15:17

    BAKIRKÖYDE % 18,KARTALDA %1 OLDU KDV,GİDİP KARTALDAN ALMALI,KARTALDA ÇOĞUNLUKLA BÜYÜK ŞİRKETLERİN BAZI HOLDİNGLERİN ARAZİSİ VAR EMLAK PROJELERİ CAZİP VE KARLI OLACAK DEMEKTİR.HANGİLERİ DERSENİZ EDİTÖR BİR YAZI HAZIRLAR BELKİ.