E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYüksek faiz oranlarının hisseler üzerindeki 3 etkisi---

Yüksek faiz oranlarının hisseler üzerindeki 3 etkisi

Yüksek faiz oranlarının hisseler üzerindeki 3 etkisi
27 Mayıs 2021 - 10:55 borsaningundemi.com

Sermaye piyasalarında geleceği öngörmek mümkün değil. Ancak birçok kişi yükselen faiz oranlarının hisseler için kötü sonuçları olacağına inanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sermaye piyasalarında ve şirketlerle ilgili tahminlerde geleceğin bir garantisi yok. Geçmiş iyi bir referans olabilir ancak geçmişteki performans da gelecekteki sonuçların belirleyicisi değildir. Bunun yerine sermaye dağılımı kararlarında, yatırımcıların mantık yürütmesi ve verileri analiz etmesi gerekiyor. Birçok kişi yükselen faiz oranlarının, borsalarda kötü bir dönemin habercisi olduğunu düşünüyor.

Forbes’un haberine göre, son dönemde yükselen faiz oranlarına şahit olan piyasa aktivitesi ise yükselen faiz oranları ve düşen hisse fiyatları arasında tanıdık bir korelasyona işaret ediyor. Faiz oranları ve hisseler arasındaki ilişkinin nedeni nedir? Ve bu dönemde yatırımcıların portföylerini neden gözden geçirmesi gerekiyor?

1. Nakit akışı kraldır

Faiz oranları normal seviyelerdeyken ve yatırımcılar beş yıllık tahvillerde %3 ila %5’lik getiriler görüyordu. Bu “normal” dönemlerde, emekliler ya da gelir arayışındaki yatırımcılar düşük riskli kurumsal ya da daha düşük riskli hükümet tahvillerine yöneliyordu. Uzun vadede enflasyona karşı koruma sağlamak için mantıklı düzeyde bir hisse dağılımı yeterli oluyordu.

Ancak bu aynı zamanda kısa vadede piyasa dalgalanmalarına da katlanmayı gerektiriyordu. borsagundem.com'un derlemesine göre 2009 yılından bu yana faiz oranları sıra dışı bir şekilde düşük seyrediyor. Bu durum ise yatırımcıların temettü ödeyen hisselere yönelmesine neden oldu. Yatırımcıların gelir arayışı değişmezken, bu hedefe yönelik araçların seçiminde değişimler görüldü.

Faiz oranları yükseldiğinde ise sabit gelir arayışındaki yatırımcılar hisselerden uzaklaşacak ve tablo değişecek.

2. Risk iştahı kayboluyor

Sabit gelir elde etmeyi hedefleyen bir yatırımcı, 5 yılda %5 getiri sağlayacak kurumsal tahvil alımıyla hedefine ulaşabiliyorsa, %3 temettü ödeyen bir hissenin kısa vadede göstereceği yüksek volatiliteye katlanması için geçerli bir neden yok. Sermaye piyasalarında uzun vadede her şeyin bir bedeli vardır. Riskten kaçınan bir yatırımcı finansal hedeflerine daha düşük riskle ulaşabiliyorsa, doğal olarak tercihini bu yönde kullanacaktır.

3. Risksiz oran varsayımları

Finans dünyasında “risksiz” oran konusunda oldukça fazla tartışma var. Bunun anlamı herhangi bir sermaye kaybı riski almadan sağlayabileceğiniz getiri. 

ABD’de varlık değerleme hesaplamalarında popüler olarak kullanılan risksiz oran, 10 yıllık ABD Hazine tahvili oranı. Varlık değerleme oldukça büyük bir sektör ve belirsizliklerin tehlikesi altında. Risksiz oran daha yüksek olduğunda bir varlığın mevcut değeri de daha düşük hesaplanır.

Risksiz oran düşük olduğunda ise tam tersi olur. Bu dinamik ise hiçkimse bir hisse için gereğinden fazla para ödemek istemediği için borsalardaki fiyatlamaların üzerinde oldukça olumsuz bir etki bırakır.

Faiz oranlarının hisse fiyatları üzerinde yarattığı bu üç etki, elbette sabit değil. Borsalar alıcıların ve satıcıların şirket hisseleri üzerinde işlemler yapmak için bir araya geldikleri dinamik bir piyasa. Bu hisseler için talep yüksek olduğunda, fiyatların yükselmesinin nedeninin rasyonel olup olmaması önem taşımıyor. Bunun nedeni ise yatırımcıların hedeflerine ulaşmak için basit çözümleri tercih etmeleri.

Basit çözümler arasında minimum düzeyde risk ve belirsizlik taşıyan varlıklara yönelmek de bulunuyor. Zira istikrarlı bir şekilde hareket eden bir piyasayı yönetmek ve anlamak çok daha kolay. Ne yazık ki piyasalarda sıklıkla oldukça tuhaf hareketler görülüyor.

Borsada takip edilmesi gereken 8 hisse

 

Hisse senetlerinde yukarı eğilim korunuyor

 

Yoğun satışların ardından tepki alımları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)