E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok kişi yükselen fiyatların doların alım gücünü düşürdüğünü biliyor. Bu erozyon enflasyonun seviyesine ve diğer faktörlere göre orta ya da daha sert etkiler ortaya çıkarabilir. Enflasyon yükseldiğinde yatırım yapmak ise oldukça önemli. Zira hedef enflasyon da göz önünde bulundurulduğunda, pozitif bir getiri elde etmek. Bu ise reel getiri olarak biliniyor.
Peki enflasyonun önüne geçmek için yatırımlar nereye yönelmeli? Hangi yatırımlar yükselen enflasyonun karşısında en iyi fırsatları sunuyor? Forbes’un haberine göre, enflasyonun etkilerinden korunmak ve yüksek getiri elde edebilmek için en güvenilir yatırımlardan biri TIPS olarak bilinen Enflasyon Korumalı Hazine Senetleri. TIPS’ler ABD hükümeti tarafından piyasaya sürülüyor ve diğer hazine menkul kıymetleriyle aynı güvenceleri içinde barındırıyor.
TIPS’ler düşük riskli olarak değerlendirilirken, aynı zamanda tahvil olarak kategorize ediliyorlar. Bu nedenle de tıpkı tahviller gibi bunların da performansı faiz oranlarındaki değişimler nedeniyle etkileniyor. Birçok tahvil kupon oranı olarak bilinen sabit bir faiz oranıyla işliyor. Bu nedenle faiz oranları yükseldiğinde satın aldığınız tahvil aynı faiz oranını sağlamaya devam ediyor.
Ancak standart faiz oranlarından düşük kalıyor. Tahviliniz yeni piyasaya sürülen ve faiz oranları arttığı için daha yüksek faiz oranı ödeyen tahvillerden daha düşük getiri sağladığı için, tahvilinizin fiyatı düşüyor. Bu tür sabit oranlı menkul kıymetlere yatırım yapmak ise faiz oranları artarken ya da artma ihtimali yüksekken tavsiye edilmiyor. TIPS’ler ise tahvillerden bir noktada farklılaşıyor.
Bu menkul kıymetlerin fiyatı Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) ile ölçülen enflasyonla birlikte yükseliyor. Fiyattaki bu yükseliş de yükselen enflasyonun etkilerini telafi edebilmeye yardımcı oluyor. Faiz oranları çok hızlı yükselmediği sürece TIPS enflasyon sonrasında da pozitif bir getiri sağlıyor. TIPS’lere yatırım yapmak için en ideal zaman ise faiz oranlarının normal aralığın üst sınırlarında olduğu dönemler.
Ancak ne yazık ki bu ideal koşul yükselen faiz oranlarının güçlü ekonomik büyümeyi takip etmesi nedeniyle oldukça nadir ortaya çıkıyor. Yine de hedefi enflasyonun önüne geçmek olanlar için TIPS çekici bir seçenek olarak öne çıkıyor. Ancak bunlar da tahvil olarak kategorize edildiğinden, hisse getirilerine rakip olmalarını beklemek doğru değil. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde göz önünde bulundurulması gereken diğer yatırım seçenekleri de altın ve gümüş.
Her ikisi de enflasyon karşısında bir garanti sunmasa da, bu ikili fiyatlar yükselirken genellikle iyi performans gösteriyor. Bu performans ise yatırımcıların bu emtialara yönelik bakış açısına göre değişiklik gösteriyor. Yatırımcıların ortak kanısı enflasyon yükseldiğinde altının da yükseleceği yönünde olduğu takdirde, alımlarla birlikte güçlü talep oluşuyor ve fiyatlar yükseliyor.
Elbette tıpkı 1970’lerde ve 1980’lerde enflasyonun oldukça yüksek olduğu dönemlerde karşılaştığımız gibi, tam tersi bir durum da mümkün. Aynı zamanda altın fiyatlarının 1980 ile 2005 yılları arasında oldukça durgun olduğuna da dikkat çekmek gerekiyor. Bu süreçte emtianın fiyatları ons başına 400 dolar ile 600 dolar arasında değişti. Hisseler de enflasyona karşı koruma sağlıyor olsa da, bu alanda seçici olmak gerekiyor.
Enflasyon tüketici ürünlerinin maliyetini yükselttiği için şirketler bütçelerini çok daha yakından takip etmek zorunda kalıyor. Maliyetler aşırı yükseldiği takdirde şirketler fiyatları yükseltiyor ve bu faturayı da tüketiciler ödüyor. Fiyatlar çok yükseldiğinde ise tüketiciler bütçelerini korumak için harcamalarını kısıyor. Böylelikle yüksek enflasyon ekonomik büyümeyi engelliyor ve bir süre sonra resesyona neden olabiliyor.
Enflasyonun arttığı dönemlerde en iyi hisse seçenekleri arasında güçlü nakit akışı ve iyi bir yönetimi olan şirketler bulunuyor.
Çok daha dikkatli yatırımcılar için ise savunmacı hisseler de iyi bir seçenek olabilir. Enflasyonun kısa vadede sorun yaratıp yaratmayacağını söylemek oldukça zor ancak talep arzdan güçlü olmaya devam ettiği sürece, enflasyon endişe yaratmaya devam edecek.
Merkez Bankası faiz kararının özetini açıkladı
Kripto para piyasası tepki alımlarıyla toparlandı
Büyük emtia yatırımcılarının ikili stratejisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:22)