E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYüksek enflasyonda normalleşme adımları---

Yüksek enflasyonda normalleşme adımları

Yüksek enflasyonda normalleşme adımları
26 Haziran 2023 - 08:07 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Geçen ay enflasyon kimsenin umurunda değildi ama şimdi (geri) piyasayı alt üst ediyor. Merkez bankaları faiz artırmaya devam etti. Bank of England ve Norges Bank bile dozu ikiye katladı! Bütün bunlar, yatırımcıların cezalandırıcı para politikası çok uzun sürmezse veya en azından ekonomik büyümeye kalıcı zarar verecek kadar uzun sürmezse her şeyin iyi olacağına dair varsayımını baltalıyor. Sorun şu ki, yüksek oranlar ısırmaya başlıyor. Haziran ayı Avrupa PMI göstergeleri, sanayide belirgin bir daralma ile beklentilerin altında kaldı. Böylece durgunluğun eski hayaletleri ya da daha da kötüsü stagflasyon hızla ortadan kaldırılıyor.

İngiltere de,TÜFE Çekirdek enflasyonu yıllık bazda tahmini %6,8’den %7,1’e yükselirken, Türkiye’de fiyat artışları %40’a yaklaştı. Yelpazenin diğer ucunda, İsviçre’deki enflasyon %1,9 ile sınırlı olmasına rağmen hala 20 yılın en yüksek seviyesinde. Fenomen küresel olduğu için, Tepki doğal olarak küresel (akıntıya karşı yüzen Çin ve Japonya gibi dikkate değer istisnalar dışında) ve parasal sıkılaştırma hızla ilerliyor.

Fed’in Temmuz’da faiz artırımı ihtimali yüzde 75’i aştı. Aslında, ABD 2 yıllık tahvil getirisi %4,23’ün oldukça üzerinde ve rekor seviyeler bekleniyor.

Faiz oranlarının tektoniği, döviz piyasalarını hareket ettirmek için çok az şey yaptı. Örneğin Norveç kronu ve sterlini, merkez bankalarının saldırganlığından pek fayda sağlamadı. Dolar, yen karşısında iyi bir ilerleme kaydetti, ancak euro karşısında 1,10 USD’ye geriledi. Ancak Cuma günü yayınlanan zayıf Avrupa PMI göstergeleri, haftayı 1.0877 USD’de kapatan tek para birimindeki ralliye son verdi.

Avrupa ve Japonya hisse senedi piyasaları hafta boyunca ortalama %2,5 kaybetti. Çin, herhangi bir iyileşme belirtisi göstermediği için %5 düştü. Wall Street biraz daha iyiydi.

Haftaya, her kıtadan merkez bankacılarının sayısız konuşması damgasını vurmaya devam edecek. İstatistik açısından, üç önemli olay planlanıyor: Konferans Kurulu’nun ABD tüketici güven endeksi (Salı), Almanya’nın Haziran ayı enflasyonunun ilk tahmini (Perşembe) ve ABD PCE enflasyonu (Cuma). Çin PMI endeksleri (Perşembe gecesi) dahil olmak üzere diğer veriler de yakından incelenecek.

TCMB’nin dün Etki analizlerine dayanarak, kademeli bir anlayışla sadeleştirilmesi” diyerek Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de değişiklik yapılmasına dair tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Bankaların bilançolarındaki TL payına göre tahvil tutma yükümlülükleri %60’dan %57’ye ve bankaların döviz mevduatları için ayırmak zorunda oldukları menkul kıymet tesis oranı da %10’dan %5’e indirildi. Gerçek kişi TL mevduat dönüşüm oranına göre ilave yükümlülük maddesi ise tamamen kaldırıldı.

Bakır fiyatlarını 'güçlü dolar' baskılıyor

 

Borsada yatırımcı sayısı geriledi

 

Ons altında "Çin" etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ssk Emekli 26 Haziran 2023 10:22

    Prim günü az olanla çok olan aynı maaş olurmu kademeli olması gerek ozaman adalet olur acil intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep