E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çince ’de halkın parası anlamına gelen Renminbi veya döviz piyasasındaki yaygın kullanımıyla Yuan, global ticaret savaşının odağında yer almaya devam ediyor. Trump, global ticaret savaşının fitilini ateşlemeden önce Çinli otoritelerin kasıtlı bir şekilde Yuan’ın değerini düşük tuttuğunu öne sürerek, bu durumu haksız rekabet olarak değerlendirmişti. ABD yönetimi geçtiğimiz hafta para birimlerini kasıtlı bir şekilde devalüe eden ülkelere yaptırım uygulanması için harekete geçti. Bu hamle piyasalar tarafından Çin’in vergi ve tarifelerin ekonomideki etkilerini kuru daha da zayıflatarak kompanse etme ihtimaline yönelik bir uyarı olarak algılandı.
Yuan ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri esnasında adeta bir barometre işlevi gördü ve Yuan’ın reel değerindeki kayıplar Çin varlıkları açısından işlerin iyi gitmediğinin net bir göstergesiydi. Bilindiği üzere, Yuan’ın yabancı paralar karşısındaki değeri yurtiçinde ve serbest piyasada olmak üzere iki farklı şekilde belirleniyor. Yuan’ın Çin sınırları içerisindeki değeri Çin Merkez Bankası tarafından referans fiyat usulüyle belirleniyor ve günlük %2’lik bir bandın içerisinde dalgalanmasına imkân tanınıyor. Çin’in Yuan’ı uluslararası para birimi yapma çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan offshore Yuan’ın değeri ise Çin’in finans merkezi işlevini gören Hong Kong’da arz ve talep yasası çerçevesinde belirleniyor. Çin’le ticaret yapan şirketlerin Yuan’ı Hong Kong döviz piyasasında dolara çevirmesi yıllar içerisinde aradaki farkın da kapanmasına neden oldu. Her ne kadar USD/CNH’nin değeri serbest piyasada belirleniyor olsa da Çin Merkez Bankası’nın gücü ve rezervleri nedeniyle onshore USD/CNH döviz kuru ile offshore USD/CNY kuru birbirine yakın bir seyir izliyor.
Çin Yuan’ın değerini suni biçimde düşürerek rekabet konusunda elini güçlendirme planı Trump göreve gelene kadar sorunsuz bir şekilde ilerliyordu. 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne katıldıktan sonra ticaret hacmini kısa süre içerisinde 5 kat artıran Çin, bu süreçte döviz rezervlerini güçlendirirken, 1,1 Trilyon USD’lik Amerikan tahvili stokladı. Çin’in dış ticaret fazlasının ABD’nin aleyhine olacak şekilde büyümesi bir zaman sonra ABD’nin dış ticaret açığının sürdürülebilir olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi. Trump’ın Çin ve Avrupa’ya yönelik vergi ve tarife hamlesi küresel boyutta durgunluk senaryolarını gündeme getirirken, ABD Doları değer kazanmaya başladı. Dünyanın en büyük iki ticaret partneri olan ABD ile Çin arasında 2018 yılı itibariyle 700 Milyar USD’lik ticaret hacmi bulunuyor. Çin dünyanın en büyük net ihracatçısı, ABD ise dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında dünyanın bu iki ekonomik gücü arasındaki ticaret savaşı Dolar ve Yuan’ın geleceği açısından da oldukça önem arz ediyor.
Global Ticaret Savaşı Yuan’ın değerini nasıl etkileyecek?
Global ticaret savaşının şiddetlenmesi büyüme ve küresel ticaret hacminin daralması endişelerini de beraberinde getirirken bu konjonktürde Yuan’ın reel açıdan bir miktar…
Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bizi yuan falan etkilemez...abd düşünsün...ticaret savaşı silahlı savaşa dönsünde o zaman hallerini görelim..özellikle ,,.nankör abd'nin halini
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:53)