E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlak​Yönetmelikte uzayan süre rehavet getirdi---

​Yönetmelikte uzayan süre rehavet getirdi

​Yönetmelikte uzayan süre rehavet getirdi
27 Mayıs 2015 - 05:58 borsaningundemi.com

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47.5 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk çeyreğe ilişkin ‘Yapı İzin İstatistikleri’ verilerini açıkladı. Buna göre, bu yılın ilk üç ayında geçen yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 47.5, yüzölçümü yüzde  44.5, değeri yüzde 40.2, daire sayısı yüzde 41.2 azaldı. Söz konusu dönemde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 37.1 milyon metrekare olurken, bunun 19.9 milyon metrekaresi (yüzde 53.8) konut, 9.8 milyon metrekaresi (yüzde 26.4) konut dışı ve 7.3 milyon metrekaresi (yüzde 19.8) ise ortak kullanım alanı olarak hesaplandı. 

Ortak alan avantajı

İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 51.2, yüzölçümü yüzde 45.4, değeri yüzde 42, daire sayısı yüzde 40.6 azaldı. Bu yapıların toplam yüzölçümü 29.9 milyon metrekare olarak hesaplanırken, bunun 18 milyon metrekaresini (yüzde 60.4) konut, 7.1 milyon metrekaresini (yüzde 23.7) konut dışı ve 4.7 milyon metrekaresini (yüzde 15.9) ise ortak kullanım alanı oluşturdu. 
2014’ün aynı döneminde ise yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 76.8, yüzölçümü yüzde 89.1, değeri yüzde 110.0, daire sayısı yüzde 71.5 oranında artmıştı.

Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre 2014’te çıkarılan ruhsat yönetmeliğinin ‘avantajlı’ durumlar oluşturduğunu belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, bu nedenle bir anda artış olduğunu söyledi. Dumankaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yıl içindeki yönetmelikte özellikle ortak alanların kullanımıyla ilgili kazanılmış haklar oluşmuştu. Üç farklı yönetmelik vardı. Hepsinde kullanabileceğimiz önemli haklar vardı. Süresi 1 Haziran olarak belirlendi. Herkes o tarihe kadar ruhsatını alarak avantajdan faydalanmak istedi. Daha sonra yönetmelik 2016’ya kadar uzatıldı. Süremiz var diyerek acele etmedik, bu ani artış ve düşüş bundan kaynaklı, yoksa kötü bir durum yok.”
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ise, veriler üzerinden iki farklı durumdan söz edilebileceğini vurgulayarak, “İlki, bu yıl seçim öncesi bir öteleme olmuş ve gerçekten ruhsatlarda bir azalma olmuştur. İkincisi ise 2014’te seçimlerin netleşmesi ve 2013’teki siyasi atmosferin dağılmasıyla mevcut yönetmelikten yararlanmak için herkes bir anda ruhsatını almıştır. Ayrıca o yıl içinde bin konutu aşan birkaç proje yapılması bile rakamı artırıyor. Daha az üretim var anlamına gelmez” dedi.
EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, aynı döneme denk gelen konut satışlarının artması ve ruhsatların azalması verilerinin kafa karıştırdığına dikkat çekerek, “İştah var satışlar az gitse bile yapı artabiliyor, sektöre yeni giren oyuncularda yeni ruhsat almak iştahı var, bunu yönetmelik rehavetine bağlayabiliriz. Ama bugüne kadar pek olmadı. Üretim iştahı kesilmedi, kısa süreli öteleme olabilir” dedi. 

‘Acilen güncel veriye ihtiyaç var’

Gayrimenkul sektöründe veri, envanter eksikliğinin her geçen gün daha derin hissedildiğini kaydeden Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, sektörün bu ihtiyacının giderilmesinin önünün açılması anlamında da büyük önem taşıdığını dile getirdi. Timur, konut satış rakamı açıklanıyor ama bunlar 2-3 yıl öncenin verisi, çünkü o zaman satılan şimdi verilen tapular. Doğrusu ruhsat sayısına bakmak. Yani üretimde bir düşüş olmuş olabilir” diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)