E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYönetimi İstinye ısrarı mı götürdü?---

Yönetimi İstinye ısrarı mı götürdü?

Yönetimi İstinye ısrarı mı götürdü?
04 Kasım 2011 - 10:30 borsaningundemi.com

İMKB yönetimi ile ilgili hükümetin aldığı karar piyasalarda şok etkisi yarattı. Hükümet neden böyle bir karar aldı?

AYSUN GÖKSU/BORSAGUNDEM.COM
Hükümet dün aldığı bir kararla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yönetimi ye yönetim kurululu üye sayısını değiştirdi. Bu karar piyasalarda şok etkisi yarattı. Peki hütümet neden böyle bir karar aldı? Karar neden 2 Kasım'da çıktı. İşte BORSAGÜNDEM'in piyasalardan edindiği ilginç ayrıntılar...
 Detaylara girmeden önce hükümetin aldığı karara bakalım. Malum Resmi Gazete'nin 2 Kasım 2011 Tarihli mükerrer sayısında yer alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, İMKB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin görevleri 31 Aralık 2011 tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.
Peki bu karar ne anlama geliyor? Bilindiği gibi eskiden İMKB yönetimi 5 üyeden oluşuyordu. Başkanı, doğal olarak da bir üyeyi hükümet, kalan dört üye ise genel kurulda seçiliyordu. Yani İMKB'nin gerçek sahipleri olan aracı kurumlar seçiyordu. Şimdi ise İMKB yönetim kurulu 7 üyeye çıkarılıyor. 1 başkan olmak üzere, başkan ile birlikte 3 üyeyi yani toplam 4 üyeyi hükümet, kalan üç üyeyi de sektör atayacak. Bir anlamda kurul siyasileşecek.
Peki hükümet neden böyle bir karar aldı? Hükümet kararı dün Resmi Gazete'de yayınlamasaydı, böyle bir karar almak için Meclis görüşmesi yapmak zarunda kalacaktı. Olay Meclis'e taşınacağı için de tartışmalar uzayacak, bu kararın etkisi daha fazla olacaktı. Onun için de hükümet kanun hükmünde kararnaneme süresinin son günü olan 2 Kasım'da apar topar böyle bir karar aldı.
Peki kurul neden siyasileştirilmek isteniyor? Bunun iki nedeni var. Birincisi İMKB yönetimi finas merkezi çerçevesinde Ataşehir'e taşınmaya sıcak bakmıyordu. Her ne kardar yapılan zorlamalarla oradan büyük bir arsa alımı gerçekleştirse de İstinye'deki yerinden çıkmak istemiyordu. Kulislerde konuşulanlara göre mevcut yönetim kuruluna böyle bir karar aldırılamıyordu. Yönetim değişikliği ile İMKB'nin İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında Ataşehir'e taşınması kolaylaştı. Yeni yönetimin öncelikli alacağı kararlardan birinin bu konuda olacağı konuşuluyor. İMKB'nin Ataşehir'e taşınmasıyla birlikte İstinye'deki yerler de boşa çıkacak. istanbul'un en önemli bölgelerinden biri olan İstinye'deki İMKB'nin arazilerinin kamulaştırılmasının önü de açılacak. Daha önce bu arsaları Milli Emlak'ın istediği ama yönetimin vermediği biliniyor. Şimdi bunun önü açılmış olacak. Olayın arkasında yatan gerçek nedenin de bu olduğu söyleniyor.
İstinye'de borsanın olduğu bölgeden, ABD Konsolosluğunun olduğu bölgeye kadar olan alan İMKB'nin tapulu malı. Ayrıca İMKB bu mülkü tamemen kendi özkaynaklarıyla, kamudan destek almadan yaptı. Borsanın 2011 yılından bu yana Hazine'ye 1.5 milyar dolara yakın kaynak aktardığı söylense de arsalarının değeri herkesin iştahını kabartıyor.
Peki görevden alınan İMKB Başkanı bu gelişmeler karşısında neden sessiz? Borsa çevrelerinde konuşulanlara göre başkanın görev süresi dolmadığı için tekrar atama beklediği ve bu umudunu koruduğu söyleniyor. Yani Başkan'ın bu karara karşı, üyeler isyan ederken sesiz kalmasının nedeni de bu olduğu söyleniyor.
Peki borsa yönetimi bu kararı yargıya taşır mı? Yine borsa çevrelerinde konuşulanlara göre borsanın gerçek sahibi olan hiç bir aracı kurum bu kararı yargıya taşımaya cesaret edemez.. Yani herkes bu kararı sineye çekecek. 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Üstad16 Kasım 2011 16:44

    Daha iyi günler bunlar.... Beter olalım.. Ben de dahil olacam ama olsun...

  • Ali kaplan09 Kasım 2011 01:48

    Son kalan yesil alanda gitti. Ne doymazmis bunlar. Bu arada bundan boyle hicbi halka arza yabanci gelmez cunku anadoluda ne kadar batik sirket varsa halka acar bu yonetim. Borsa bitti ruhuna fatiha

  • ali karekelle05 Kasım 2011 11:21

    nihayet hükümet doğruyu buldu..bu borsa yönetimi ,kendisi spek gibi hareket ediyordu,milletin paralarını yiyip yuttular...fiyatlar yükseldi ama,sorun kaç kişi borsadan para kazandı...hiç kimse,çünkü bu yönetimin kendisi spekti....

  • AMA AMA 04 Kasım 2011 13:27

    Ataşehir olmaz.Neden olsun ki istinye zengin mekan !

  • Yatırımcı04 Kasım 2011 11:14

    Öyle sanıyorumki KY ların ahı tutmaya başladı. SPK, Bankalar ve Diğer Şirket Yönetim Kurulları, aracı kurumlar, yani manupülatif ve spekülatif hareketlerin sorumlularının çok tedirgin olduğu ortada. Neyseki Bankalar bugünde düşüş eğiliminde, al satçılara bol kazançlar.

  • broker04 Kasım 2011 10:54

    bi burası kalmıştı. o da tamam. yola devam. ataşehire gitmeyiz. emekli olurum.

  • HALİT ER04 Kasım 2011 10:35

    HALK OYLAMASINDA YETMEZ AMA EVET VERENLER HER SAKAT DURUMA GÖZÜ KAPALI OY VERENLER.EVET ÇIKARSA BORSA UÇACAK DİYENLER SIRA SİZDE...HEM DEMOKRATİKLEŞİP HEM ÖZGÜRLEŞECEKSİNİZ.

  • ela03 Kasım 2011 21:31

    yediler yediler bitiremediler burası kalmıştı geriye.

  • Akıllı yatırımcı03 Kasım 2011 20:49

    Kurumların özerklikleri sözde değil özde olmalı..Bu ülke hiçbir partinin babasının çiftliği değil...

  • şakir03 Kasım 2011 20:40

    hiçbir partiyi güçlü birşekilde başa taşımayacaksın, muhalefet de güçlü olacak yoksa işte bunlar oluyor