E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYol haritası değişir mi ?---

Yol haritası değişir mi ?

Yol haritası değişir mi ?
03 Şubat 2022 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


ECB'nin bugünkü toplantısında önemli yeni para politikası sinyali göndermesini pek olası görmemekle birlikte para politikası görünümü Euro bölgesinde de değişti ve Faiz artışlarının bu yıl değil gelecek yıl masa da olmasını bekliyoruz. Faiz oranı beklentileri yükseldiği için Aralık toplantısından bu yana finansman koşulları bir miktar sıkılaştı, ancak ECB Aralık ayında bu tür beklentilerle agresif bir şekilde mücadele etmek istemedi. Ne de olsa, faiz oranı beklentileri yükselirken ve daha uzun süre yeni zirvelere ulaşırken, bu yıl için fiyatlama geçen yıl görülen yükseklerin altında kalıyor. Buna ek olarak, ECB son zamanlarda para politikasında daha büyük gözden geçirmeleri üç aylık tahminleriyle değerlendirmeye hevesliydi ve özellikle merkez bankası Aralık toplantısında net bir yol açıklanmıştı şimdi büyük bir değişiklik yapması sürpriz ötesi olur.

Birazda değişen etmene Enflasyona bakalım. Euro bölgesi enflasyon rakamları açıkça beklenenden daha yüksek ve Enerji hala manşetlere hakim olsa da, daha geniş fiyat baskıları oluşuyor. Manşet enflasyon %5,1'e yükseldi (Aralık'ta %5,0 ve konsensüs %4,4’dü) ve çekirdek enflasyon hafifçe %2,3'e geriledi (Aralık ayında %2,6 ve konsensüs %1,9’du ). Petrol fiyatı Ocak ayında yükseldi ve gaz fiyatı oldukça yüksek seviyelerde kaldı. Böylece enerji enflasyonu manşet enflasyonun yarısından fazlasına katkı sağlamaya devam etti. Enerji enflasyonu çoğunlukla geçici olmasına rağmen, ne kadar uzun sürerse, ücretler ve fiyatlar üzerindeki ikinci tur etkilerinin o kadar güçlü olması muhtemeldir. Enerji dışı sanayi malları fiyat enflasyonu geçici nedenlerle yavaşlama belirtileri gösterse de hizmet fiyatlarındaki aylık değişimler güçlü seyrini sürdürmüştür Enflasyon verisiyle birlikte şahinler ellerini güçlendirdi. Diğer taraftan , ECB'nin son zamanlarda enflasyonu sürekli olarak küçümsediği göz önüne alındığında, Lagarde'ın ECB'nin enflasyonun gelecek yıl hedefin altına geri döneceği görüşüne ilişkin formülasyonunu duymak ilginç olacak. Özellikle ücret gelişmelerine ilişkin daha fazla veri görmek istediği için ECB'nin temel görünümünü koruyacağını düşünüyoruz, ancak yukarı yönlü riskleri hele dünkü enflasyon verisinden sonra inkar edemez. ECB pandemi konusunda oldukça rahat görünüyor ki Lane kısa süre önce “Omikron etkisinin sadece birkaç hafta sürdüğünü “ söylemişti.
ECB, banka fonlama koşullarını izlediğini ve hedeflenen uzun vadeli yeniden finansman operasyonları (TLTRO'lar) tarafından sağlanan vadesi gelen fonların, uygun kalibrasyonu değerlendirmeye ihtiyaç duyulurken para politikasının sorunsuz aktarımını engellememesini sağlayacağını, Negatif faiz politikasının bankacılık sisteminin fazla likidite ortamında aracılık kapasitesini sınırlamaması için rezerv ücretlendirmesi için iki kademeli sistemin uygulanmasını istemişti. Ancak, bu cephelerde harekete geçme zamanının da bugün olmasını beklemiyoruz. Sonuçta; yaza kadar daha büyük TLTRO geri ödemeleri beklenmiyor.

İngiltere Merkez Bankası ise faizleri piyasaların pek de beklemediği bir şekilde %0,10’dan %0,25'e yükseltmiş, 895 milyar sterlin düzeyinde olan varlık alım programında ise değişiklik yapmamıştı. Bugün de faizde 25 baz puan artırım ve varlık alım programının değiştirilmemesi beklentisi hakim.

Ve Türkiye TÜFE,ÜFE.. ForeksHaber anketinde aylık %9,80, yıllık % 46,95 seviyesinde beklenti var. Bizim beklentimiz ise %10,5 gelmesi ve yıllık enflasyonun %36,8’dan %48’e yükselmesi yönünde. Ana etmenlere ise; Elektrik ve doğal gaz zamları, akaryakıt fiyat artışları, Sigara ve alkollü içereceklerde ÖTV kaynaklı fiyat artışları, işlenmemiş gıda fiyatları ve kur etkisi enflasyon beklentimizdeki ana etmenler. TCMB’nin son anketine göre, enflasyon beklentileri 12 ay sonrası için %25.37 olurken bizim 2022 yıl sonu için beklentimiz enerji fiyat güncellememizle %32’dir.

Borsada bankacılık sektörü ön plana çıktı

 

Günün önemli şirket haberleri 03/02/2022

 

Asya borsaları karışık seyretti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)