E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemYılmaz'dan taksit sınırı açıklaması---

Yılmaz'dan taksit sınırı açıklaması

Yılmaz'dan taksit sınırı açıklaması
12 Eylül 2015 - 13:55 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartı taksit sınırlaması ile ilgili iç çalışma yaptığını belirtti

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kredi kartı taksit sınırlandırmasının gevşetilmesiyle ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) iç çalışma yaptığını belirterek, "Ancak bizim bir Finansal İstikrar Komitemiz var, bu konular komiteye gelir ve burada artı ve eksileri ile değerlendirilir. Şu anda bu konuda verilmiş bir kararımız yok" dedi.

"BDDK İÇ ÇALIŞMA YAPIYOR"

Cevdet Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartına taksit ve kredilere vade sınırlamasının gevşetilmesi yönündeki çalışması hakkında soruyu yanıtlarken, bu konuda tüketim ile yatırım arasında denge hedeflediklerini söyledi. Makro politikaları bu çerçevede şekillendirdiklerini anlatan Yılmaz, "Bu konularla ilgili BDDK bir iç çalışma yapıyor. Ancak bizim bir Finansal İstikrar Komitemiz var, bu konular bu komiteye gelir ve burada artı ve eksileri ile değerlendirilir. Şu anda bu konuda verilmiş bir kararımız yok" diye konuştu.

"PARİTE BİZİM TİCARETİMİZİ ETKİLEYEN UNSURLARDAN BİRİ"

Cevdet Yılmaz, son açıklanan verilere göre yılın 8 ayındaki ihracatta yaşanan yüzde 9 daralma konusundaki yorumları ve ihracatın tekrar ivme kazanması için yeni önlemler olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, son dönemde dünyada ticaret hacminin daraldığına işaret etti. Konunun G20'nin gündem maddelerinden biri olduğunu kaydeden Yılmaz, bu durumdan Türkiye'nin de etkilendiğini söyledi.

Yılmaz, bu noktada paritenin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, "Parite bizim ticaretimizi etkileyen unsurlardan biri. İhracatımız ağırlıklı olarak avro, ithalatımız ise dolar. Dolar-avro paritesindeki değişimin, dolar bazında ihracatımızı aşağı çektiğini de görüyoruz. Dolayısıyla dünya ticaretindeki daralma ve paritedeki değişiklikleri ihracattaki azalmayı açıklayan en temel iki faktör olarak değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Söz konusu dönemde kilogram olarak ihracatın arttığını vurgulayan Yılmaz, "Kilogram rakamlarında yüzde 1 civarlarında artış görünüyor ama dolar bazında bir düşüş söz konusu. Burada ithalatta da bir gerileme var, dolayısıyla ticaret dengemizde bu anlamda çok da fazla bir değişiklik yaşanmıyor" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin üretim ve ihracat odaklı bir anlayışla hareket etmesi gerektiğine işaret ederek, bu anlamda sanayi sektörünün büyük bir değer taşıdığını anlattı. Buradaki üretim artışının önemine değinen Yılmaz, "İhracatımızın yüzde 95'i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Bu anlamda içerideki teşvik politikalarımız, sanayiye dönük kredilendirme ve borçlanma maliye çalışmaları, öz kaynak kullanımına dönük aldığımız tedbirler, sanayide çalışanlara istihdama dönük teşvikler... Bütün bunlar ihracatı da destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Orta Vadeli Programda (OVP) en önemli unsurların ihracat ve turizm olacağını belirten Yılmaz, dış müteahhitlik hizmetlerinin de buna ilave edilebileceğini dile getirdi. Yılmaz, bu alanlarda gelecek süreçte daha aktif politika izleyeceklerini kaydetti.

"KASIM SONRASI SÜREÇ ORTA VADE İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK"

Fitch'in gelecek hafta yapacağı Türkiye değerlendirmesine ilişkin Yılmaz, bu konuda kesin bir şey söylemenin mümkün olmayacağını kaydetti.

Yılmaz, bu konuda fazla bir değişiklik olmayacağını tahmin ettiğini ifade ederek, "Türkiye hakkında kasım sonrası ve OVP perspektifinin görüldüğü ortamda yapılan değerlendirmelerin daha sağlıklı olacağına inanıyorum. Şu anda bir siyasi geçiş sürecindeyiz, kasımdan sonra yeni oluşacak siyasi yapı ve bunun ortaya koyacağı politikalar orta vade için daha belirleyici olacaktır" şeklinde konuştu.

Bu noktada piyasaların ne diyeceğinin de büyük önem taşıdığını bildiren Yılmaz, esas olanın dünyadaki sermaye, ticaret ve iş dünyasının bakış açısı olduğunu kaydetti. Yılmaz, Türkiye'nin güven veren politikalar ortaya koyduğu sürece, piyasalardan gerekli olan reel notu alacağını söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye karşı çok cömert davrandıklarının söylenemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, "Yeni yapılacak değerlendirmede, dünyanın içindeki durumu görerek, Türkiye'nin dünya karşısındaki nispi konumunu iyi değerlendirerek hak ettiğini notu vermelerini umuyorum" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)