E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Malatya'da, iş dünyası, finans, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle Fikir Sofrası toplantısında bir araya geldi.
Türkiye’nin son 20 yılda ekonomide önemli bir performans sergilediğini belirten Yılmaz, “Dünya büyümesinden çok daha yüksek bir büyüme hızı ortaya koydu Türkiye. Dünya geçtiğimiz 20 yılda yıllık ortalama 3,6 büyürken Türkiye ekonomisi yüzde 5,4 büyümeyi başardı. Son 13 yıldır bir büyüme sergiliyoruz, kesintisiz bir büyümemiz var. Kovid'e rağmen kesintisiz büyümemiz var. Birçok olumsuzluğa rağmen 13 yıldır kesintisiz bir büyüme sergiliyoruz. Çeyreklik bazda baktığımızda da 12 çeyrektir kesintisiz yine bir büyüme içindeyiz" dedi.
Türkiye ekonomisi reel bazda son 3 yılda yüzde 20 büyüdü
Yılmaz, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında Kovid sonrası istihdamını en hızlı toparlayan ülkelerden biri olduğunu işaret ederek, kadınların iş gücüne katılımının ve istihdamının da arttığına dikkati çekti.
Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Büyümede, ihracatta, istihdamda, üretimde önemli bir başarı ortaya koyduk. Sadece son 3 yıla baktığımızda, 2020-2022 dönemine dünya ekonomisi bu 3 yılda yüzde 7 büyüyebilmiş kümülatif. Türkiye ekonomisi yüzde 20 büyümüş. Reel bazda söylüyorum bunu, enflasyondan arındırılmış olarak. Dolayısıyla reel tarafta iyiyiz. Ama finansal tarafta sıkıntılarımız yok mu? Var. Özellikle enflasyonda, dünya ortalamalarının oldukça üstünde bir enflasyon sorunumuz var. Ve şu veya bu sebepten bunun da getirdiği meydan okumalar var, sıkıntılar var, sorunlar var. Bunları da görüyoruz ve buna dönük olarak da son dönemlerde politikalarımızı önceliklendirmiş durumdayız. Önümüzdeki dönemde, bir taraftan bu reel büyüme performansımızı sanayide, AR-GE’de, teknolojide sağladığımız ivmeyi belli bir düzeyde sürdürürken, istihdamı belli bir düzeyde arttırırken bir taraftan da fiyat istikrarını sağlamak istiyoruz ve önümüzdeki dönemin daha çok ağırlıklı birinci önceliği diyelim, bu fiyat istikrarı meselesi. Ama fiyat istikrarını sağlarken de diğer dengeleri de gözeterek yapmaya çalışıyoruz. Bir anda enflasyonu düşürebilir misiniz? Teorik olarak bence mümkün. Yani bütün dengeleri alt üst edersiniz, ne büyümeye bakarsınız, ne istihdama, ne sosyal refaha hiçbir şeye bakmazsanız, hiçbir dengeyi gözetmezseniz çok hızlı bir şekilde bir takım büyük toplumsal maliyetlerle sonuçlar elde edebilirsiniz. Ama herhalde bunu hiçbirimiz istemeyiz. Kademeli bir şekilde, belli bir süreç içinde enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek istiyoruz. Bunun programını, planını yapmış durumdayız. Bir taraftan para politikalarında bir güncelleme yapıldı. Ve orada Merkez Bankamız araç bağımsızlığı çerçevesinde gerekli adımları atıyor.
Diğer taraftan maliye politikamızda depremin getirdiği büyük yüklere rağmen, mali disiplini koruyarak yapısal bozulmaya yol açmadan yolumuza devam ediyoruz. Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar ve yatırım niteliğinde harcamalar. Dolayısıyla bir taraftan da ülkemizin geleceğine yatırım yapıyoruz aslında. Bir kaynak israfından bahsedemeyiz ve tek seferlik daha ağırlıklı olarak 2023 ve 2024, 2023'te milli gelirimizin yüzde 3'ü, 2024'te yüzde 2,5'i oranında sadece deprem bölgesi için merkezi idareden para harcayacağız. Bu da tabii bütçe açıklarımızı 2023 ve 2024 için belli bir oranda yukarıya taşıyor. Ama deprem hariç diye baktığınızda aşağı yukarı Maastricht Kriterleri seviyesinde seyreden orta vadede yüzde 3'ün altında gördüğümüz bir bütçe açığı söz konusu. Dolayısıyla mali disiplin noktasında da tavrımızı, kararlılığımızı sürdürüyoruz. Para politikasıyla, maliye politikasının koordinasyonuna da büyük önem veriyoruz. Bunu da ekonomi koordinasyon kurulu platformuyla gerçekleştiriyoruz. Bu kurulun başkanlığını yapıyorum ben. Sadece bakanlarımızı davet etmiyorum, öyle bir yetkim var. Farklı kurumları davet etme yetkim var. Üye olmasa bile kurula. Dolayısıyla ben her kurula doğrusu Merkez Bankası Başkanımızı, yeri geldiğinde BDDK başkanımızı, SPK başkanımızı başka bir takım kuruluşlarımızı davet ederek, finansal piyasalarla maliye politikalarımız arasındaki koordinasyonu etkili bir şekilde yürütmeye gayret ediyoruz. Bu önemli. En az bunun kadar önemli olan üçüncü bir noktada para politikaları ve maliye politikaları dışında yapısal reformlar."
'Belirsizlik ekonominin düşmanı'
Orta ve uzun vade yatırımcılar açısından belirsizliğin önemine işaret eden Yılmaz, “Belirsizlik ekonominin düşmanı. Türkiye şu anda belirsizliklerini azaltmış durumda. Siyasi belirsizlikleri mayıs ayında yaşadığımız seçimlerle ortadan kaldırmış durumdayız. Meclisimizde kimin çoğunluk olduğu belli, Cumhurbaşkanımız belli. 5 yıl süresince genel çerçevemiz belli. Siyasi belirsizliklerin ortadan kalktığı bir ortamda orta vadeli programımız, 5 yıllık planımız, yıllık programımız ve bütçemiz de toplumla paylaşılmış durumda. Dolayısıyla politika belirsizlikleri de ortadan kalkmış durumda. Belirsizliklerin ortadan kalktığı bir ortamda yatırımların da büyümenin de devam etmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın hep vurguladığı, yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Aslında bunlar planlamacıların da en çok önem verdiği hususlardır" dedi.
Malatyalı iş adamı Ahmet Arslan ise 2012'de hayata geçirdikleri Fikir Sofrası'nın Türkiye'ye değer katan ve yönlendiren iş, finans, akademi, STK ve basın dünyasının önde gelen katılımcılarının bir sofra etrafında toplandığı bağımsız bir düşünce platformu olduğunu söyledi.
Arslan, Malatya'da gerçekleştirilen etkinliğin ana amacının, siyasi, ekonomik ve sosyal konularda hızlı bir değişim ve dönüşümün yaşandığı dünyada bilgi ve tecrübeyi ön plana koyarak çözüm yollarını ortaya koymak olduğunu anlatarak, "Bu amaç çerçevesinde bu akşamki ana temamız, yaraları sarmak, refahı arttırmak, huzur ve barışı sağlamak adına yapılması gerekenleri konuşmaktır" dedi.
Merkez Bankası, enflasyonun nedenlerini açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması
Şimşek: Enflasyonu bir yıl içerisinde ciddi oranda kontrol altına alacağız
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65'e çıkardı
Yıllık enflasyon ekimde yüzde 61.36
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sizin maaşlar kaç küçük altın alıyordu ? şuan kaç küçük altın alıyor ?... Ya şimdi ilgili bakan byüdü diye büyümediğimizi ispat etmey eçalışan emekli emekçi ücretli işsizler birbirini yiyecek :D Muhattap alınacak bir açıklaması olamaz bu açıklamadan sonra :D tamamen kurgusal ve gerçekten uzakda hayalperest bir bakan. Değiştirmek en güzeli. seçimlerde. insan aklı ile alay den açıklama.
Bu AKP lilerin hepsi aynı hep hayal satıyorlar. İşi o kadar abartılarki artık 2053-2071 hayallerini satıyorlar. hemde gerçekleştiremeceklerini bile bile bizden sonrası tufan tadında Toplum hipnoz halinde bzi ve ülkeyi batırdınız aklımla dalga geçme yeter bizle eylendğiniz diyemiyor. Çok ilginç bir vaka.
büyüse ne olur pahalılığa bakın marketlere gidin biraz fiyatlara bakın şimdiki ile 6 ay önceki 1 seneki önceki fiyatları karşılaştırın.
Ekonomiyi Şimşek düzeltecekti. Şimşek'ten başka herkes ekonomiye müdahale ediyor. Herşey yapılıyormuş, ediliyormuş, düzeltiliyormuş gibi gösteriliyor. Macun tüpten çıktı. Her yerde israf almış başını gidiyor. Sıradan kaymakam bile lokantada misafirleriyle yemek yiyor üstüne tatlısını yiyor. Sonrada yemeği ve hizmeti beğenmedim diye müşterinin önünde lokanta sahibini azarlıyor. Üstüne üstlük kolanyasını alıyor. Sonrada ben bu yemeklere para vermem diyerek hesabı ödemeden çekip gidiyor. Gerisini siz düşünün. Neymis yüzde 20 büyümüşüz. Ahlak çökmüş Ahlak! Cevdet.
işte bu sebebpden yabavncı gerçek yatırımcı gelmiyor.reel bazda hemde % 20 büyüme .yeni ekonomi yönetimi zaten kurgurusu yanlış .kim baş kim karar verici belli değil.çok umut bağlanan Sayın Şimşek maalesef tarihin en büyük yanılgısı oldu.4 aydır yaptığı işler vergi artırımı petrokimya da dev zamlar tuük rakamlı sistem .ülkeyi 4 ayda tarihin en sefalet dolu dönemine solktu .maalesef düzeltme şansı yok.çünkü dünya güvenmiyor.dünya tanıyormuş bunları bize yandaş medya masallarıyla mücize yöneticiler diye lanse edildi .sonuç emeklinin büyük kısmı 5 bin alamadı komedi gibi
Emekliler 3 yılda %200 küçüldü
Bence yüzde hesabını gözden geçir. En az yüzde 500 emeklilerin alım gücü düştü. Emekli resmen perişan. Fakir bile değil fas fakir. Toruna harçlık veremiyor. Et yemiyor, Süt içmiyor, Tavuk yemiyor, Muz rüyalarını süslüyor say yavrum say. Türkiye yüzyılı tam gaz devam. İHA üçuyor, SİHA kaçıyor, Kızılelma süzülüyor, Dünya bizi kıskanıyor. Ülke resmen mülteci kampına döndü. Ne ararsan var. Afganı, Yemenlisi, Suriyelisi, Pakistanlısı, Iraklısı, İranlısı, Tanzanyalısı, Somalilisi, Libyalısı, Nijeryalısı ipini koparan soluğu burada alıyor.
Tüik gerçek enflasyonu açıklasın, dolarda baskıyı bırak, bir de enflasyon muhasebesini uygula bakalım, ondan sonra konuşalım büyüyenin ne olduğunu.
Eğer öyleyse emeklinin alım gücü niye yarı yarıya düştü..Allah'ın gazabı sebep olanların üzerine olsun .
Cevdet; biz niye büyümedik. Biz niye küçüldük. Biz niye fakirleştik. Biz niye et ve balık yiyemiyoruz. Benzin uçtu. Dolar aldı başını gidiyor. Bizim halimiz ne olacak Cevdet? Cevdet imdat! Cevdet işimiz Allaha kaldı. Cevdet yüzde 52 yüzünden halimiz perişan. Biz bunun hesabını kime soracağız. Masal anlatma Cevdet.
YUH BEE bu kadar da yalan olmaz ya bu millet bu kadar mı mal da size inanıyor???
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:05)