E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüketici fiyatları şubat ayında beklentilerin üzerinde açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %4,53, yıllık %67,07 arttı.
Foreks Haber'in 20 ekonomist ile düzenlediği ankete göre şubat ayı TÜFE aylık tahmini yüzde 3,98, yıllık tahmini ise yüzde 66,20 artış yönünde gerçekleşmişti.
TÜFE'deki değişim 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,53, bir önceki yılın aralık ayına göre %11,54, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,07 ve on iki aylık ortalamalara göre %55,91 olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %43,44 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %94,78 ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %0,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %12,76 ile eğitim oldu
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Şubat ayı itibarıyla, 12 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 125 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi yıllık %70,31, aylık %4,23 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %4,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre %70,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %60,96 olarak gerçekleşti.
Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi yıllık %47,29 artış kaydetti
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %47,29 arttı, aylık %3,74 arttı.
TÜİK, 2024 yılı Şubat ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre %3,74 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre %8,03 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,29 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %45,71 artış gösterdi.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %56,71 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %68,10 artış, imalatta %56,71 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %30,68 azalış ve su temininde %66,20 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %51,47 artış, dayanıklı tüketim mallarında %61,51 artış, dayanıksız tüketim mallarında %64,34 artış, enerjide %0,45 artış ve sermaye mallarında %64,70 artış olarak gerçekleşti.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %4,56 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %4,29 artış, imalatta %4,56 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %4,96 azalış ve su temininde %0,81 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %3,93 artış, dayanıklı tüketim mallarında %5,07 artış, dayanıksız tüketim mallarında %5,41 artış, enerjide %0,02 artış ve sermaye mallarında %3,23 artış olarak gerçekleşti.
Bakan Şimşek'ten vergi artışı açıklaması
İstanbul'un şubat ayı enflasyonu belli oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tüik çarpı 2
ekonomi yönetimi açıklama yapmış 5 sene sabredin bak göreceniz harika işler olacak nolcek yani bi 5 sene daa sıksanız kendinizi nolcek nolcek .auhhauuhauha oylar buraya çaylaaaaarrrr
pahalılık var efason eksi çıkıyo .tuikleme devam yani.8 aydır bu yeni mücize ekonomi ekbinin para bulamayaşının güvensizliği burdan zaten .ahhauhauhauhau yasasınnnn akapa parti rejimi .
beter olun beterrr...eğleniyormuyuz %52
Aciklayipta komik duruma dusmeyin.hala,inadina pervassizca,otv ye zam yaparak enflasyon ile mucadele ettigini sanan sahisa selamlar
Sadece mazot zaten yapılan zamları geri aldı. diğer zamları saymıyorum eklemıyorum bile. Herkes 1- barınma ve masrafları 2 - karın doyurma ve masrafları 3- sağlık ve giyim, eğitim harcamaları... maaşlar tamamen bu bağlamda yetmıyor bile. Böyle berbat ekonomı gormedım. tl kazanan ve herşeyi ithal olan ve imal edilen urunlere ulaşıp temel besın ve barınma işlerine çalışan bir millet olduk. Bu rada sorun tl =dolar bandının artmasıdır. tl değersizleştikçe, dolar arttıkça tl kazananlar ağır bedel ödeyecek. çünku TL alım gücü eriyorda eriyor, gelen zamlardan bağımsız eriyor. zamlar gelıor herşeyın malıyeti ve masrafı usd ... doları nasıl frenlerler ? kasa dolu olacaktı boşalttılar, global ekonomıye uyacaklardaı tersine nas dediler , global sıcak parayı hukuksuz adımlar ile frenledileri şimdi ekonomi ve enflasyonu bizlere anlatıyorlar :D bedelleri daha aır olacak malesef.. birileri ağır hissedecek en dipdekiler. öğrenci 1 öğün yemeğe muhtaç,
altına imza atarım.
yılbaşında verilenler zaten geri gitti. ne %67 ????
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:59)