E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı ve TİM verilerine göre Ocak ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 oranında artarak 17 milyar 593 milyon dolar oldu. İthalat ise aynı döneme göre yüzde 55,2 artışla 28 milyar 32 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu sonuçlara göre ithalatın ihracatı karşılama oranı bir önceki yıl Ocak ayında yüzde 83 düzeyindeyken, 2022’nin ilk ayında yüzde 62,8’e geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 20,3 puan geriledi. Aylık bazda dış ticaret açığı da 10 milyar 439 milyon Dolar düzeyinde oluştu. İthalat artışında doğalgaz ithalatının etkili olduğu belirtildi. Bu arada Mehmet Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak Ukrayna ziyaretinde, Türkiye ile Ukrayna arasında yeni nesil serbest ticaret anlaşması imzalanacağını açıkladı.
Ocak ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. Ticaret Bakanlığı bülteni verilerine göre, yüksek dış ticaret açığı hammadde ithalatındaki yükselişten kaynaklandı. Ocak ayında bir önceki yıl aynı aya göre yüzde hammadde ithalatı yüzde 70,7 artarak, 23 milyar 519 milyon dolar düzeyinde oluştu. İthalatın yüzde 84’ü hammadde ithalatından oluştu. Yatırım ve sermaye malları ithalatı yüzde 10,2 oranında arttı. Tüketim malları ithalatı ise yüzde 1,7 oranında düştü. Aynı grupta ihracata bakıldığında, hammadde ihracatı Ocak 2022’de yüzde 22,3 artarken, tüketim malları ihracatı yüzde 9,2; yatırım malları ihracatı yüzde 18,9 oranında arttı.
Bölgesel olarak bakıldığında, ana ihracat pazarı AB ülkelerine ihracat ocak ayında yüzde 13,7 oranında artarak 7 milyar 325 milyon dolar, diğer Avrupa ülkelerine yüzde 18,6 oranında artarak 2 milyar 232 milyon dolar oldu. Yakın ve Ortadoğu ülkelerine yüzde 7,4 artışla 2 milyar 994 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.
En fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD, İtalya, İngiltere ve Irak olarak sıralandı. İthalatta ise ilk 5 ülke, Rusya, ABD, Çin, Almanya ve İtalya oldu. Rusya’dan ithalat Ocak ayında yüzde 149,8 oranında artarak 4 milyar 564 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. ABD’den ithalat ise yüzde 328,6 oranında artışla 3 milyar 109 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Mehmet Muş: Ukrayna ile STA imzalanıyor, 2022 daha çetin olacak
Ticaret Bakanlığı ve TİM verilerine göre Ocak ayı dış ticaret verilerini açıklayan Mehmet Muş yaptığı değerlendirmede ihracat açısından 2022’nin 2021’e göre daha çetin şartlar taşıdığını söyledi.
Türkiye’nin salgın koşullarına rağmen 2021’de başarılı bir ihracat performansı gösterdiğini belirterek, ekonomik planlardan daha yukarıda, 250 milyar dolar olarak koydukları ihracat hedefini aşmak istediklerini vurguladı. Dış ticarette ve müteahhitlikte yaşanan teminat sıkıntılarını aşmak üzere kurulan İhracatı Geliştirme şirketinin Mart ayı başında kurulacağını söyleyen Mehmet Muş, ihracatı geliştirmek amacıyla yeni stratejiler üzerinde durduklarını kaydetti.
Bölgesel gerilimleri risk unsuru olarak sayan Mehmet Muş, “Bölgemizdeki ülkeler arasındaki gerilimler mevcut sorunları körüklemektedir. Biz bölgesel huzur ve refahın yolunun ticaretin geliştirilmesinden geçtiğini iyi biliyoruz” dedi.
Türkiye ile Ukrayna arasındaki dış ticaret hacminin 2021’de yüzde 59 oranında arttığını ve 7,1 milyar dolara ulaştığını belirten Mehmet Muş, “Bu noktada iki ülke cumhurbaşkanı arasında belirlenen 10 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için çok önemli adım atıyoruz. Ukrayna ile yarın yeni nesil serbest ticaret anlaşmasını imzalayacağız” dedi.
Türkiye'nin küresel ihracattaki payı yüzde 1'in üzerinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sakın ithalatı açıklama olur mu?
Dış güçlerin oyununu bozduk ve bir ayda 10 milyar dolar cari açık verdik . Biz bu ekonomik savaşa cari fazla vermek için çıkmamışmıydık . Ah bu dış güçler ah yersen
Hayatımız yalan. Haber kanallarının çoğunda sadece ihracatta rekor kırdık 17 Milyar Dolar geçiyor. Kimse 28 Milyar Dolarlık devasa ithalatı görmüyor.
Robotlar rüşvet yemez yakını korumaz
Robotlara Anayasayı doğru kodlarsak aynen dediğiniz gibi sırtımız yere gelmez. Rüşvet, menfaat, yakına geri ödemesiz kredi vermek ve sömürü sistemini sonlandırmak insanların yapacağı bir şey değil. Çünkü nefis taşıyor. Hep bana hep bana. Biz dua ile idare edelim. Sonra diyelim ki paramız pul oldu. Neden? Günahkârız diye. İtiraz ediyorum! Siz bana bankaya yatırım yap deyip, beni zarara uğratamazsınız. Sorumluluğunuz var.Benim zararımın tek sebebi geleceği öngöremeyen liyakatsiz doğru yönetim anlayışı olmayışı.
Sayın Bakan, Cumhurbaşkanımıza söylermisiniz yıllardır kamu bankalarına yatırım yapın diyor ama bankalar onu zerre umursamıyor. 11 USD den 40 cente düşen banka var. Yatırımcı nasıl olunur bize bir anlatın. Uzun vade insanlar nasıl sömürülür bir gerçeklere bakın. Zira birikimlerimizi yok ettiler ve buna göz yumdunuz.Herşey sanal.Sizin dünyanıza göre kağıt üzerinde mükemmel işler çıkarıyorsunuz. Ama halkın gerçekleri acı, çünkü tüm ülke ve yatırımcılar olarak hissediyoruz. Bir ülkenin geleceği robotlara teslim ediliyorsa genel müdüre yönetim kuruluna ne gerek var başımıza bir robot seçelim ne dersiniz?
50 kişi bol vergisel teşviklerle ihracat etsin diye. 13 tl olan mazotu 14 tl den alan milyonlar :D elektrık su doğalgazı bol usd karşısında değersizleşen maaşlarla ödeyen emekçiler. biri çıkmış ihrjacat arttı diyor :D ee o zaman kar yaptısa devlet düşür mazotu 5 tl ye :D zil takıp oynayalım mı ? E düşsün o zamansa elektrık benzın doğalgaz. ihracatdan elde edilen rarihi karlar ve vergiler ile :D Lafa geldimi uçuyor aşıyor taşıyor süperrrr süşür vergileri, uçandan koşandan ihracat şampıyonundan al vergisi. dolaylı vergi doğalgazı düşür dolaylı vergi ötv li benzını düşür. eee icrat nerede ? başarı başarı ortada para yok zam zam zam ödüyor millet : )) bence hiç konuşmayın susun bari...
İthalatta da rekor var 28 milyar dolarda rekor hani cari açık kapanıyordu
Şu dolar fiyatında bu acıklamı fazla verecegiz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:47)