E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYılın ikinci yarısında enflasyon tek hanelere düşer---

Yılın ikinci yarısında enflasyon tek hanelere düşer

Yılın ikinci yarısında enflasyon tek hanelere düşer
04 Ağustos 2020 - 12:01 borsaningundemi.com

İnfo Yatırım ve Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan analizlerde bu sabah gelen enflasyon verisi değerlendirildi.

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analiz şu şekilde:

Temmuz Ayı Enflasyonu Beklentilerin Altında Temmuz ayında TÜFE %0,90 olan beklentilerin altında %0,58 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE ise Haziran ayındaki %12,10 seviyesinden Temmuz ayında %12,62’ye yükseldi.

Haziran ayında ÜFE ise %0,58 artış gösterirken, ÜFE’deki yıllık artış oranı Haziran ayındaki %6,17 seviyesinden %8,33 seviyesine yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında, ev eşyası %2,45, ulaştırma %2,44, çeşitli mal ve hizmetler %2,39 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %3,48 ile giyim ve ayakkabı, 1,28 ile gıda va alkolsüz içecekler grupları oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %39,72 ile ham petrol ve doğalgaz, %11,71 ile kok ve rafine petrol ürünleri gruplarında gerçekleşirken, en fazla düşüş ise %2,19 ile tütün ürünleri, %0,46 ile kağıt ve kağıt ürünleri gruplarında oluştu.

TCMB'nin yılın geri kalanında faiz indirimi yapmasını beklemiyoruz

Dolar / TL tarafına bakıldığında Haziran ayı sonu ve Temmuz ayı ortalarına kadar 6,85 seviyesi yatay seyirde devam eden kur, son haftalarda 7,00 seviyesine dayandı. CDS’lerin ise 560’lı seviyelerin üzerinde olduğunu hatırlatalım. Dolardaki zayıflığın yanında pandemideki vaka sayılarının artması güvenli liman varlıklara olan talebin de güçlenmesine neden oluyor. 

Altın ve gümüş bu nedenle ralli yapıyor. Ons altın 1.978 dolara yaklaşmış durumda. Nisan ayında 19 dolar olan BRENT, Ağustos ayının ilk günlerinde 44 dolar seviyesinden işlem görüyor.

2020 yılının ilk yarısında düşük baz etkisi sebebiyle enflasyon yine çift haneli seviyelerde kalmasını, yılın ikinci yarısında enflasyonun tek hanelere düşmesini beklemekteyiz.

TCMB son iki toplantısında enflasyondaki görünümün bozulması dolayısıyla faizleri sabit tuttu. Merkez önceki 9 toplantısında politika faizini 1575 baz puan indirmiş ve 8,25'e çekmişti. Haziran toplantısında politika faizi %8,25 seviyesinde kaldı.

Enflasyonun ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin politika faizinin üzerinde olmasını da göz önünde bulundurarak TCMB’nin 20 Ağustos’da Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomik durum olacaktır. Açıklanan son enflasyon raporunda %8,90 enflasyon bekleyen TCMB'nin yılın geri kalanında faiz indirimi yapmasını beklemiyoruz.

Kur seviyeleri ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler belirleyici olacak

Vakıf Yatırım tarafında hazırlanan analiz şu şekilde:

"TÜFE temmuz ayında aylık bazda %0,58 artış gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuz ayında beklentilerin (%0,65 artış) altında %0,58 artış gösterdi ve yıllık enflasyon oranı haziran ayındaki %12,62 seviyesinden %11,76 seviyesine geriledi.

Temmuz ayında aylık bazda en yüksek artış, %2,44 ile ulaştırma grubunda olurken, çeşitli mal ve hizmetler %2,39, ev eşyası grubu ise %2,38 artış gösterdi. Temmuz ayında giyim ve ayakkabı grubunda %3,48, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise %1,28 azalış görüldü. Yıllık bazda en yüksek artış %21,90 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşirken, alkollü içecekler ve tütün grubunda %21,78 artış görüldü. Yıllık bazda düşüş gösteren grup olmadı.

Yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) temmuz ayında, bir önceki aya göre %1,02 artış gösterdi ve yıllık bazda artış %6,17'den %8,33'e yükseldi. Temmuz ayında ana sanayi gruplarındaki fiyat değişimleri aylık bazda incelendiğinde, en yüksek artış %3,62 ile enerji mallarında görülürken, dayanıklı tüketim malları %2,15, sermaye malları %1,22, ara malları ise %0,94 artış gösterdi. Temmuz ayında düşüş gösteren tek grup %0,21 ile dayanıksız tüketim malları grubu oldu. 

2020 Temmuz ayında tüketici fiyatları, giyim ve ayakkabı grubundaki fiyat düşüşlerine ek olarak bir önceki yıldan gelen yüksek baz etkisinin katkısıyla yıllık %11,76 seviyesine geriledi.

Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın ulaştırma ve enerji fiyatlarına yansıması ile kur değişimlerine hassas gruplardaki fiyat artışları ise aylık bazdaki artışın belirleyicileri oldu. Kısa vadede yüksek baz etkisinin enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin devamını beklemekle birlikte, yıl sonu enflasyon görümünü üzerinde iç talepte beklenen toparlanmanın, kur seviyelerinin ve emtia fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olacağını düşünüyoruz. 

Enflasyon beklentilerin altında kaldı

Enflasyon sonrası kiralara gelen zam oranı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)