E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2022 yılının ilk işlem günlerinde başlayan ayı piyasası S&P 500 Endeksi’nin son 52 yıldaki en kötü performansını kaydetmesine sebep oldu. Yatırımcılar yıl sonuna doğru ilerlerken umut bağlayacakları yeni bir sebep arıyor. Ancak tarihsel verilere bakıldığında da piyasalardaki zorlu sürecin devam edeceğine dair işaretler görülüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi Çarşamba günü yine aşağı yönü gösterdi ve yıl başından bu yana %19,9 kayıp verdi. Dow Jones piyasa verilerine göre bu düşüş 1970’in ilk yarısından bu yana yılın ilk altı ayındaki en kötü performansı işaret ediyor. 3 Ocak tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesi tırmanan endeks o günden bu yana %20,4 düştü.
S&P 500 Endeksi daha önce rekor seviyesine göre %20 düşüş barajını geçmişti. Bu yatırımcılar sınır önemli. Zira söz konusu sınırın geçilmesi ayı piyasasına girildiğini işaret ediyor. Haziran ayının başlarında ilk kez rekor seviyenin %20 aşağısında kapanan S&P 500 Endeksi bu performansıyla aynı zamanda 3 Ocak tarihinde pandemi boğa piyasasının sonlandığını ve yeni bir ayı piyasasının başladığını işaret etmiş oldu.
Endeks 16 Haziran tarihinde kaydettiği 3,666,77 puanlık dip seviyesindense %4 civarı yükseldi.
MarketWatch’un haberine göre S&P 500 Endeksi ilk yılın 6 ayında %15 veya daha fazla düştüğünde genellikle ikinci yarıda yükseliyor. Buna karşın 1932 yılından bu yana bu ölçekte sadece beş düşüşe rastlanabiliyor. S&P 500, bu örneklerin her birinde ortalama %23,66 ve medyan %15,25 artışla yükseldi. Ancak örnek sayısının az olması söz konusu göstergenin güvenilirliğini sarsıyor.
Önünü görmek isteyen yatırımcılar ayı piyasasını çevreleyen göstergelere odaklanıyor. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırması nedeniyle ABD ekonomisinin resesyona gireceği konusundaki endişeler de artırıyor.
Wells Fargo Yatırım Enstitüsü tarafından yapılan bir analiz, resesyonun eşlik ettiği ayı piyasalarının ortalama 20 ay sürdüğünü ve ortalama %37,8'lik bir düşüş görüldüğünü tespit etti. Resesyonun görülmediği ayı piyasaları ise ortalama 6 ay sürüyor ve ortalama %28,9’luk düşüşe sebep oluyor. İki durum birlikte ele alındığında ise bir ayı piyasasının ortalama 16 ay sürdüğü ve %35,1’lik düşüş kaydedildiği görülüyor.
ABD borsalarındaki diğer büyük endeksler de yılın ilk yarısında tarihi düşüşler kaydetti. Dow Jones endeksi Çarşamba günü itibariyle yıl başından bu yana %14,6 düştü. Endeks 2008 yılından bu yana en kötü ilk yarısını geçirdi.
ABD’nin en büyük 30 şirketini bünyesinde bulunduran endeks yılın ilk yarısında %10 veya daha fazla düştüğünde yılın ikinci yarısında değişken bir performans gösteriyor. Bunun en yakın örneği ise 2008 Küresel Finans Krizi sırasında yaşandı. Dow Jones Endeksi geçirdiği en kötü ilk yarı performansının ardından yılın ikinci yarısında %22,68 düştü.
Dow Jones’un yılın ilk yarısında %10 ve üzeri düştüğü 15 örnek bulunuyor. Bu örneklerin üçte ikisinde endeksin ikinci yarıda %4,45 oranla toparlandığı ve %7’lik medyan getiri sağladığı görülüyor.
Teknoloji endeksi Nasdaq ise yıl başından bu yana %29 civarı düşüş gösterdi. Ancak endeksin yılın ilk yarısında %20 ve üzeri düşüşlerine dair çok az veri bulunuyor. Sadece 2002 ve 1973 yıllarının ilk altı ayında bu zayıf performansı gösteren endeks bu yıllarda da yılın geri kalanında yaklaşık %8,7 oranında düşüş göstererek ayı piyasasını devam ettirdi.
Küresel piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor
Bitcoin toplamaya devam ediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bayramdan sonra boğa piyasasindayız looooo !!!!!
El cevap ayı bitmez!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:20)