E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYılın ikinci yarısında ayı piyasası biter mi?---

Yılın ikinci yarısında ayı piyasası biter mi?

Yılın ikinci yarısında ayı piyasası biter mi?
30 Haziran 2022 - 10:51 borsaningundemi.com

Küresel borsalar yılın ilk yarısında tarihin en kötü altı aylık performanslarından birini gösterdi. Tarihsel veriler bir miktar iyimserlik gösterse de ayı piyasasının devam edebileceğine dair işaretler de görülüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılının ilk işlem günlerinde başlayan ayı piyasası S&P 500 Endeksi’nin son 52 yıldaki en kötü performansını kaydetmesine sebep oldu. Yatırımcılar yıl sonuna doğru ilerlerken umut bağlayacakları yeni bir sebep arıyor. Ancak tarihsel verilere bakıldığında da piyasalardaki zorlu sürecin devam edeceğine dair işaretler görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi Çarşamba günü yine aşağı yönü gösterdi ve yıl başından bu yana %19,9 kayıp verdi. Dow Jones piyasa verilerine göre bu düşüş 1970’in ilk yarısından bu yana yılın ilk altı ayındaki en kötü performansı işaret ediyor. 3 Ocak tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesi tırmanan endeks o günden bu yana %20,4 düştü.

S&P 500 Endeksi daha önce rekor seviyesine göre %20 düşüş barajını geçmişti. Bu yatırımcılar sınır önemli. Zira söz konusu sınırın geçilmesi ayı piyasasına girildiğini işaret ediyor. Haziran ayının başlarında ilk kez rekor seviyenin %20 aşağısında kapanan S&P 500 Endeksi bu performansıyla aynı zamanda 3 Ocak tarihinde pandemi boğa piyasasının sonlandığını ve yeni bir ayı piyasasının başladığını işaret etmiş oldu.

Endeks 16 Haziran tarihinde kaydettiği 3,666,77 puanlık dip seviyesindense %4 civarı yükseldi.

MarketWatch’un haberine göre S&P 500 Endeksi ilk yılın 6 ayında %15 veya daha fazla düştüğünde genellikle ikinci yarıda yükseliyor. Buna karşın 1932 yılından bu yana bu ölçekte sadece beş düşüşe rastlanabiliyor. S&P 500, bu örneklerin her birinde ortalama %23,66 ve medyan %15,25 artışla yükseldi. Ancak örnek sayısının az olması söz konusu göstergenin güvenilirliğini sarsıyor.

Önünü görmek isteyen yatırımcılar ayı piyasasını çevreleyen göstergelere odaklanıyor. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikasını agresif bir şekilde sıkılaştırması nedeniyle ABD ekonomisinin resesyona gireceği konusundaki endişeler de artırıyor.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü tarafından yapılan bir analiz, resesyonun eşlik ettiği ayı piyasalarının ortalama 20 ay sürdüğünü ve ortalama %37,8'lik bir düşüş görüldüğünü tespit etti. Resesyonun görülmediği ayı piyasaları ise ortalama 6 ay sürüyor ve ortalama %28,9’luk düşüşe sebep oluyor. İki durum birlikte ele alındığında ise bir ayı piyasasının ortalama 16 ay sürdüğü ve %35,1’lik düşüş kaydedildiği görülüyor.

ABD borsalarındaki diğer büyük endeksler de yılın ilk yarısında tarihi düşüşler kaydetti. Dow Jones endeksi Çarşamba günü itibariyle yıl başından bu yana %14,6 düştü. Endeks 2008 yılından bu yana en kötü ilk yarısını geçirdi.

ABD’nin en büyük 30 şirketini bünyesinde bulunduran endeks yılın ilk yarısında %10 veya daha fazla düştüğünde yılın ikinci yarısında değişken bir performans gösteriyor. Bunun en yakın örneği ise 2008 Küresel Finans Krizi sırasında yaşandı. Dow Jones Endeksi geçirdiği en kötü ilk yarı performansının ardından yılın ikinci yarısında %22,68 düştü.

Dow Jones’un yılın ilk yarısında %10 ve üzeri düştüğü 15 örnek bulunuyor. Bu örneklerin üçte ikisinde endeksin ikinci yarıda %4,45 oranla toparlandığı ve %7’lik medyan getiri sağladığı görülüyor.

Teknoloji endeksi Nasdaq ise yıl başından bu yana %29 civarı düşüş gösterdi. Ancak endeksin yılın ilk yarısında %20 ve üzeri düşüşlerine dair çok az veri bulunuyor. Sadece 2002 ve 1973 yıllarının ilk altı ayında bu zayıf performansı gösteren endeks bu yıllarda da yılın geri kalanında yaklaşık %8,7 oranında düşüş göstererek ayı piyasasını devam ettirdi.

Küresel piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

Risk iştahı kayboluyor

 

Bitcoin toplamaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)