Piyasalar 2014 yılını iyimser tamamladı. borsa (BİST 100 Endeksi) 84.000 sınırında hareket ederken, dolar kuru 2.30 TL’nin üzerindeki seyrini euro ise 2.80 TL’nin üstündeki hareketini korudu. Euro/dolar ise 1.21’li seviyelerde. Altının onsu ise 1.189 dolar seviyesinde bulunuyor.
Milliyet'in haberine göre, yılın geneline bakıldığında borsa, dolar ve altın yatırımcıları kazandı. En yüksek değer artışı ise borsa endeksinde gerçekleşti. BİST 100 Endeksi yüzde 20’nin üzerinde değer kazandı. Kuşkusuz bunda yabancı yatırımcıların 11 ay toplamında 2.3 milyar dolarlık alım gerçekleştirmesinin etkisi büyük. Neticede 2014 yılı, yabancıların 1997’den bu yana borsada en fazla alım yaptığı dört yıldan birisi oldu. Daha önce de 2005, 2007 ve 2012 yıllarında güçlü alımlar gerçekleştirilmişti.
Yılın ilk üç ayı baş döndürdü Piyasalar 2014’e karamsar bir ruh hali ile girdi. Kuşkusuz en önemli gelişme 17 ve 25 Aralık operasyonlarının etkisiyle yıla girilmesiydi. Ocakta hedeflenenin üzerinde gelen 2013 enflasyonun da etkisiyle dolar 2.39 ile tarihi zirvesine çıktı. Merkez Bankası faizi yüzde 4.50’den yüzde 10’a yükselterek piyasanın ateşini düşürdü.
Şubat ayına gelindiğinde ise gözler S&P’ye döndü. Kurum, Türkiye’nin not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Not indiriminin olmaması ve faizlerde güçlü artışın yaşanması, kurun seyrini korumasına imkân sağladı.
İkinci çeyrek ve seçimler Endeks yabancı ilgisiyle yönünü yukarı çevirdi. Martta Gündem Ukraynya’daki gelişmeler ve içerideki seçimlerdi. Rusya’nın, Kırım’ı işgal etmesi yaptırımı gündeme getirdi. Ancak Rusya geri adım atmadı. Martta dolar 2.26’ya tırmandıysa da ayı 2.15’ten tamamdı.
30 Mart’ta yapılan seçimlerle siyasi belirsizlik ortadan kalktı. Dolar ve faiz gevşedi, borsa yükseldi. Yazın ilk günlerinde Ortadoğu’daki gelişmeler gündeme oturdu. Haziran’da IŞİD’in ilerleyişi jeopolitik risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı. Ağustosta cumhurbaşkanı seçimini Erdoğan’ın ilk turda kazanması bir belirsizliği daha ortadan kaldırdı. Kurulan yeni hükümette ekonomi yönetiminde değişiklik olmaması piyasalardaki endişeleri giderirken pozitif etki yarattı.
Üçüncü çeyrek Eylül ayında ABD’nin büyüme verilerinin iyi gelmesi faiz artırım sürecinin beklenenden önce gelebileceğini gösterdi. Buna karşın Avrupa Merkez Bankası ECB eylül başında ikinci kez indirime gitti. FED’in para politikasındaki daralma uygulamasının yaratacağı sıkıntıları ECB ve BoJ bir bakıma tolore etti. Türkiye ekonomisi ise ikinci çeyrekte beklentileri karşılamayan yüzde 2.1’lik GSYH artışı gösterdi.
Son çeyreği petrol vurdu Yılın son çeyreğine petrol fiyatlarındaki şok düşüşler damgasını vurdu. Küresel piyasalar kasım ayında gerçekleşen OPEC toplantısını izledi. OPEC, petrol üretim miktarını düşen fiyatlara rağmen azaltmadı. Karar sonrası dolar/ruble paritesi tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Rusya Merkez Bankası, sermaye çıkışını durdurabilmek için politika faizini güçlü bir artırımla yüzde 17 seviyesine yükseltme ihtiyacı hissetti.
Çin ise 21 Kasım’da faiz oranlarını düşürürken Şanghay Bileşik Endeksi yıllık yüzde 49 oranında artış ile öne çıktı. 2014 yılına e Rus borsasında çöküş, Çin borsasındaki yükseliş damgasını vurdu. Yılın en fazla değer kazanan borsası ise yüzde 56.62 ile Arjantin oldu.
Yeni yılda iki senaryo fiyatlanır 2015 yılı piyasalarda volatilitenin sürdüğü bir yıl olacak. İlk yarıda düşen petrol fiyatları enflasyon üzerinde etkisini gösterirken faizlere de yansıyacak. Buna bağlı olarak faizlerde gevşeme görülecek. İkinci yarıda FED’in atacağı adımlar piyasalarda gerilimi tırmandırırken volatilite yükselecek. Hisse senetlerinde gerilemeler, döviz bazlı enstrümanlarda hareketlenmeler gözlenecek. Yılın genelinde 2014 yılında olduğu gibi borsa ve dolar öne çıkacak.
Dolar güçlü, euro zayıf kalır Dolarda güçlü, Euro ise zayıf bir seyir gösterecek. Buna bağlı olarak euro/dolar paritesi 2.20’nin altına kayacak. Dolar kuru uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak 2,40’lı seviyelerin üzeri görülse de kalıcı olmayacak. Gelişmelere bağlı olarak yeninden 2.20’li seviyelere yönelecek. Alım ve satımdan yararlanmak isteyenler için fırsatlar yaratacak. Aşırı değerlenmeler satış fırsatı olarak görülecek.
Petrol dipten dönecek Uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatlarında düşüşler devam etse de artık dip oluşturacak ve yukarı dönecek. Petrol’de 50 dolarlı seviyeler görülse bile kalıcı olmayacak.
3 ve 6 aylık mevduatlar cazip Sabit getirili enstrümanlara yönelenler için üç ve altı aylık mevduatlar ve özel sektör tahvilleri cazip olacak. BES yatırımcılarında artış görülmeye devam edecek. Devletin yüzde 25’lik katkısı, dalgalı ve getirisi düşük piyasa koşullarında BES’e yönelimi canlı tutacak. TEFAS’ın devreye girmesi ile sabit getirili enstrümanlara yatırım yapan yatırımcılar yüksek getirili tahvil ve bono fonlarına yatırım yapabilme imkanına kavuşacak.
BİST 100 gözde olacak Piyasalardaki aşırı fiyatlamalar yatırımcılara alım ve satım fırsatları yaratacak. BİST 100 Endeksi ilk çeyrekte zirve denemeleri yapacak fakat her yeni zirve denemesinde yorgunluk belirtileri gözlenecek. Endeks 97.500’leri hatta üzerini denese bile hareketler kalıcı olmayacak. Gelişmekte olan piyasalar içerisinde geçişler yaşanacak. Kredi kuruluşlarının değerlendirmeleri takip edilirken haziranda yapılacak milletvekili seçimleri belirleyici rol oynayacak. Borsada yatırım yapanlar için hareket temettü ayı olan mayısa kadar yaşanacak. Hisse senetlerinden nakit temettülerini de alan yatırımcılar izlemeye çekilecek. Ancak hisse bazında yukarı hareketler devam edecek. Yılın ikinci yarısında doların güçlenmesi ve borsada satışların gelmesi halinde endeksin görebileceği dip seviyeler 72.500’ler olacak. Ancak bu seviyeler de kalıcı olmayacak.
Altında kritik seviye 1000 dolar Altının ons fiyatının 1000 doların altına kayması beklenmemeli. Bu seviyenin altına çok kısa vadeli düşüşler olsa da yeniden 1.350 seviyesine hareketlenme yaşanacak. Altın yatırımcısı için 1.100’lü seviyeler biriktirme seviyeleri olarak görülebilir
Milletvekili seçimleri izlenecek Haziran ayında yapılacak milletvekili seçimleri yatırımcıların yakın takibinde olacak. Sonuçlardan güçlü tek parti iktidarının çıkması piyasalarda iyimserliğin artmasına neden olacak. Aksi yöndeki bir gelişme piyasalarda artan volatiliteye neden olabilecek.
‘Yabancı’ % 60’larda tutunur Haziran 2005’ten bu yana borsada hisse senetlerinin yüzde 60’ından fazlası yabancıların elinde bulunuyor. Büyük dalgalanmalarda bile yabancı payı hiç yüzde 60’ın altına düşmedi. Yabancılar düşüşleri fırsat, yükselişleri ise kısa vadeli kâr realizasyonları için imkan olarak değerlendirdi. Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinin 26 Aralık itibari ile yabancı payı yüzde 63.82 seviyesinde bulunuyor. 2015 yılında da yabancıların borsadaki payı yüzde 60’ın üzerinde kalmaya devam edecek. Piyasalardaki aşırı dalgalanmaları yabancılar alım yönünde değerlendirecek.
DOLAR DALGALANDI, DURULDU Dolar dün sürpriz bir hareketle Türk Lirası karşısında 2.35 seviyesinin üzerini gördü. Saat 13.50 civarı 2.31 seviyesinden işlem gören dolar, 15.14 itibariyle 2.3529’a kadar yükseldi. Likiditenin düşük olduğu döviz piyasasında görülen euro ağırlıklı döviz talebi doları dalgalandırdı. Endeks kapanışında ise dolar kuru 2.32’li seviyelere geriledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.